Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Προειδοποιητικά σημάδια και πώς να τον εντοπίσετε εγκαίρως

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι η τέταρτη συχνότερη αιτία εμφάνισης καρκίνου και θνησιμότητας σε νεαρές γυναίκες κάτω των 45 ετών.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε πώς είναι το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα και από ποια μέρη αποτελείται.

Όπως εξηγεί η Luisa Sánchez Lorenzo της Ισπανικής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας, το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα «αποτελείται από τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες, τη μήτρα, τον τράχηλο και τον κόλπο, ενώ ο τράχηλος είναι το κατώτερο ινομυώδες τμήμα της μήτρας». Η περιοχή αυτή έχει μήκος περίπου 3-4 εκατοστά, αν και, όπως επισημαίνει, «ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, τον αριθμό των γεννήσεων και την ώρα του εμμηνορροϊκού κύκλου και χωρίζεται σε δύο μέρη».

Αυτό που βρίσκεται πλησιέστερα στο σώμα της μήτρας «ονομάζεται ενδοτράχηλος και καλύπτεται από ένα στυλοειδές επιθήλιο που παράγει βλέννα» και αυτό που βρίσκεται πλησιέστερα στον κόλπο «είναι ο εκτοτράχηλος ή εξωτράχηλος, ο οποίος καλύπτεται από ένα επίπεδο επιθήλιο». Οι περισσότεροι όγκοι, αναφέρει ο ογκολόγος, «εντοπίζονται στη συμβολή μεταξύ του εξωτράχηλου και του ενδοτράχηλου».

Advertisement

Πώς συμβαίνει αυτό; Όπως εξηγεί ο ειδικός, «ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ξεκινά όταν τα υγιή κύτταρα στην επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας αρχίζουν να διαιρούνται ανεξέλεγκτα και οι αλλαγές αυτές οδηγούν σε ανωμαλίες, οι οποίες δεν είναι απαραίτητα καρκινικές». Αυτά, σημειώνει, «είναι τα πρώτα βήματα που μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία καρκίνου».

Πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Όσον αφορά τα συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, είναι απαραίτητο να γίνει διάκριση μεταξύ εκείνων που εμφανίζονται στην αρχή και εκείνων που εμφανίζονται όταν η νόσος έχει προχωρήσει.

Όπως μας υπενθυμίζει ο ΣΕΟΜ, τα πρώτα συμπτώματα είναι:

Advertisement
  • Ανώμαλη (ακανόνιστη/διαλείπουσα) αιμορραγία από τα γεννητικά όργανα.
  • Αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή (κοϊτορραγία) ή κατά τη διάρκεια γυναικολογικής εξέτασης.
  • Έκκριμα με δυσάρεστη οσμή, το οποίο είναι πολύ μη ειδικό, αλλά μπορεί να είναι ενδεικτικό κολπίτιδας ή τραχηλίτιδας.

Τα συχνότερα συμπτώματα σε προχωρημένη νόσο περιλαμβάνουν:

  • Πόνος στην πύελο ή στο κάτω μέρος της πλάτης.
  • Γυναικολογική αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση.
  • Πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής (δυσπαρευνία).
  • Αίμα στα ούρα ή αίμα στα κόπρανα.
  • Απώλεια βάρους, κόπωση και απώλεια της όρεξης.
  • Οίδημα του ενός ή και των δύο ποδιών χωρίς άλλα αίτια.

Μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί εγκαίρως

Όπως αναφέρει ο Mar Ramírez, πρόεδρος της Ισπανικής Ένωσης Παθολογίας Τραχήλου και Κολποσκόπησης, ο καρκίνος αυτός «είναι ένας από τους καρκίνους γυναικολογικής προέλευσης και αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς διαγιγνώσκονται περισσότεροι από 660.000 παγκοσμίως κάθε χρόνο». Οι μισές από όλες τις γυναίκες, θλίβεται η ίδια, «θα πεθάνουν από αυτή την αιτία, στην πραγματικότητα, είναι η τέταρτη αιτία εμφάνισης και θνησιμότητας καρκίνου στις νέες γυναίκες, κάτω των 45 ετών».

Τα καλά νέα είναι ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ένας όγκος που μπορεί να προληφθεί και ότι έχει γνωστή αιτία, καθώς η βασική αιτία αυτού του όγκου, στο 99% των περιπτώσεων, είναι η μόλυνση από έναν από τους ογκογόνους ιούς της οικογένειας των ιών των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη.

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να σημειωθεί ότι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, αλλά και οι άνδρες μπορούν να μολυνθούν και να αναπτύξουν άλλου είδους προβλήματα και όγκους ως αποτέλεσμα αυτής της μόλυνσης. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα του ΣΕΟΜ, «υπάρχουν και άλλοι καρκίνοι που σχετίζονται με τη χρόνια λοίμωξη από τον ιό HPV , όπως ο καρκίνος του αιδοίου (46%), του κόλπου (70%), του πρωκτού (88%), του πέους (50%) και του στοματοφάρυγγα (26-50% ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή». Κατά τη γνώμη των εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύτηκε η CuídatePlus, αυτό είναι σημαντικό να τονιστεί όσον αφορά την πρόληψη και τον έλεγχο τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αποτελεί μέρος της δευτερογενούς προφύλαξης στην ογκολογία, η οποία ορίζεται ως «τα μέτρα που αποσκοπούν στην ανίχνευση της νόσου σε πρώιμα στάδια και επομένως σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία μια σειρά κατάλληλων μέτρων μπορεί να αποτρέψει την εξέλιξή της», αναφέρει ο ογκολόγος του ΣΕΟΜ. Στόχος είναι η έγκαιρη ανίχνευση προκαρκινικών αλλοιώσεων και για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται διάφορες στρατηγικές.

Όπως αναφέρει ο Ramírez, «από τον Απρίλιο του 2019 όλες οι Αυτόνομες Κοινότητες έχουν εφαρμόσει προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, με τα οποία το Εθνικό Σύστημα Υγείας προειδοποιεί τις γυναίκες ηλικίας μεταξύ 25 και 65 ετών να συμμετάσχουν σε αυτά». Υπάρχουν δύο τρόποι για να γίνει αυτό, ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας.

Μεταξύ των ηλικιών 25 και 30 ή 35 ετών, ο προσυμπτωματικός έλεγχος γίνεται μέσω κυτταρολογίας. Πρόκειται για θεμελιώδη τεχνική στο πλαίσιο του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου, επιτυγχάνοντας σημαντική μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έως και 70%. Πρόκειται για μια απλή και ανώδυνη εξέταση που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της συμβουλευτικής εξέτασης για τον προσυμπτωματικό έλεγχο. Χρησιμοποιείται μια ελαφριά απόξεση με σπάτουλα για τη λήψη κυττάρων από το εξωτερικό τμήμα του τραχήλου της μήτρας και μια μικρή στρογγυλεμένη βούρτσα ή μπατονέτα για τη λήψη κυττάρων από το εσωτερικό του τραχήλου της μήτρας.

Για τη διενέργεια αυτής της εξέτασης, αναφέρει ο Sánchez Lorenzo, «δεν απαιτείται ειδική προετοιμασία», αν και υπάρχουν ορισμένες συστάσεις:

  • Αποφύγετε τη διενέργεια της εξέτασης κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου.
  • Αποφύγετε να κάνετε κολπικό σεξ 2-3 ημέρες πριν
  • Αποφύγετε τη χρήση ταμπόν, κολπικών κρεμών, λιπαντικών ή κολπικών φαρμάκων 2-3 ημέρες πριν.
  • Αποφύγετε τις πλύσεις 2-3 ημέρες πριν.

Τι περιλαμβάνει η εξέταση;

Για τη διενέργεια της κυτταρολογίας, ο γιατρός «πρέπει να τοποθετήσει ένα σπεκουλό στον κόλπο, ώστε ο τράχηλος της μήτρας να είναι σωστά ορατός», περιγράφει ο Sánchez Lorenzo. Στη συνέχεια, «ο εκτοτράχηλος ξύνεται με μια μικρή σπάτουλα για να ληφθεί δείγμα κυττάρων και βλέννας, και στη συνέχεια εισάγεται μια μικρή βούρτσα ή μπατονέτα μέσα από τον τράχηλο για να ληφθεί αντιπροσωπευτικό δείγμα του ενδοτραχήλου».

Εάν έχετε προηγουμένως υποβληθεί σε εκτομή του τραχήλου της μήτρας (τραχηλοτομή) ή της μήτρας (υστερεκτομή) «το δείγμα θα ληφθεί από τα κύτταρα στο ανώτερο τμήμα του κόλπου που ονομάζεται κολπική μανσέτα ή κολπικό πρέμνο».

Το δείγμα που συλλέγεται αποστέλλεται στο εργαστήριο για να αναζητηθούν ανωμαλίες στα κύτταρα. «Εάν είναι αρνητικό, η γυναίκα θα ειδοποιηθεί μετά από τρία χρόνια ως παρακολούθηση», εξηγεί ο Ramirez.

Εξέταση HPV για γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας

Για τις γυναίκες μεταξύ 35 και 65 ετών, η εξέταση θα είναι μια άμεση ανίχνευση γενετικού υλικού HPV υψηλού κινδύνου. Είναι παρόμοιο με το τεστ Παπανικολάου, αλλά, σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιείται μια βούρτσα για την εξαγωγή δείγματος από τον τράχηλο της μήτρας, το οποίο στη συνέχεια θα αναλυθεί στο εργαστήριο για την ανίχνευση του ιού. Εάν είναι αρνητικό, η εξέταση θα επαναληφθεί μετά από 5 χρόνια.

Εάν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας διαλογής οποιαδήποτε από τις εξετάσεις είναι θετική ή πιο ειδική κυτταρολογική εξέταση και η γυναίκα επικοινωνεί για παρακολούθηση ή άλλες εξετάσεις για την επιβεβαίωση της διάγνωσης και την παροχή της καταλληλότερης θεραπείας.

Άλλοι τρόποι ανίχνευσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Όπως αναφέρει η Ισπανική Ένωση κατά του Καρκίνου, αυτός ο τύπος όγκου «μπορεί επίσης να διαγνωστεί με άλλους τρόπους, όπως σε έναν τακτικό γυναικολογικό έλεγχο ή σε μια διαβούλευση με τον γιατρό όταν εμφανίζονται συμπτώματα όπως πόνος ή κολπική αιμορραγία».

Σύμφωνα με την AECC, μερικές από τις εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, εκτός από την κυτταρολογική εξέταση, είναι οι εξής:

  • Κολποσκόπηση: απεικόνιση του τραχήλου της μήτρας, κατά τη διάρκεια της εξέτασης, μέσω μιας συσκευής που ονομάζεται κολποσκόπιο. Πρόκειται για μια συσκευή που μοιάζει με ένα μικρό μικροσκόπιο με ισχυρό φως, το οποίο επιτρέπει την απεικόνιση του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας, προκειμένου να εντοπιστεί η αλλοιωμένη περιοχή.
  • Βιοψία: Εάν εντοπιστεί μια ύποπτη περιοχή στον τράχηλο της μήτρας κατά την εξέταση κολποσκόπησης, μπορεί να ληφθεί δείγμα και να αναλυθεί στο μικροσκόπιο για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για καλοήθη βλάβη, προκαρκινική βλάβη ή προ-επεμβατικό ή επεμβατικό καρκίνο. Όταν η διάγνωση είναι κακοήθης νόσος, ο γιατρός θα καθορίσει την ανάγκη για περαιτέρω εξετάσεις.

Εάν μετά τις εξετάσεις που διενεργούνται επιβεβαιωθεί η διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, «είναι σημαντικό να προσδιοριστεί το στάδιο, δηλαδή εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί ή όχι και οι δομές ή τα όργανα που έχουν προσβληθεί».

Για την κατάλληλη θεραπεία, «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το μέγεθος του όγκου, τον βαθμό διείσδυσης στους ιστούς γύρω από τον τράχηλο της μήτρας και την εξάπλωσή του σε λεμφαδένες ή άλλα όργανα (μετάσταση), προκειμένου να προσδιορίσουμε το στάδιο της νόσου και έτσι να λάβουμε τις καλύτερες κλινικές αποφάσεις και να λάβουμε πληροφορίες σχετικά με την πρόγνωση της νόσου», καταλήγει το ΑΣΕΠ.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

 

Related Posts