3 σωτήριες συμβουλές για όσους μεγαλώνουν πεισματάρικα παιδιά

Πεισματάρικο παιδί. Δύσκολο παιδί. Ισχυρογνώμων.Μπορεί να έχετε ακούσει αυτές τις λέξεις να χρησιμοποιούνται μια-δυο φορές (εντάξει, ίσως εκατοντάδες φορές) για να περιγράψουν το παιδί σας.

Γιατί από τη στιγμή που ήρθε σε αυτόν τον κόσμο, είχε μια φλόγα στην καρδιά του που απλά δεν έσβηνε. Στα μάτια του, η εξουσία είναι για να αμφισβητείται και οι κανόνες είναι φτιαγμένοι για να παραβιάζονται.

Δεν είναι εύκολο να μεγαλώνεις ένα τέτοιο παιδί… Ας μη γελιόμαστε. Κάποιες φορές, είναι εξαντλητικό. Υπάρχουν, όμως, τρόποι να τα βγάλουμε πέρα αρκεί να ακολουθήσουμε αυτές τις 3 χρυσές συμβουλές.

Δείξτε ενσυναίσθηση και σεβασμό

Η ανατροφή ενός πεισματάρικου παιδιού μπορεί να μοιάζει με ένα ατελείωτο παιχνίδι διελκυστίνδας… μόνο που κανείς δεν κερδίζει! Εμείς θέτουμε κανόνες και εκείνο αψηφά ανοιχτά ό,τι του λέμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα νεύρα και κλάματα- και από τις δυο πλευρές.

Advertisement

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το παιδί δεν έχει μάθει ακόμα να διαχειρίζεται και να επεξεργάζεται τα δύσκολα συναισθήματα. Εμείς, όμως, μπορούμε να το βοηθήσουμε, καθοδηγώντας το με αγάπη, ενσυναίσθηση και σεβασμό.

Αποφύγετε τις διαταγές και το αυστηρό ύφος. Μιλήστε του γλυκά, δείχνοντάς του κατανόηση. Δώστε του επιλογές έτσι ώστε να καταλάβει ότι πραγματικά ενδιαφέρεστε για τα θέλω και τις ανάγκες του.

Επικεντρωθείτε στην επίλυση του προβλήματος, ΟΧΙ στην τιμωρία

Δυστυχώς, πολλοί γονείς εξαιτίας της εξάντλησης και της απογοήτευσής τους από την συμπεριφορά του παιδιού τους, τείνουν να αναζητούν τη λύση σε τιμωρίες. Μια τέτοια τακτική ωστόσο, μόνο περισσότερα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει.

Advertisement

Στον κόσμο της θετικής ανατροφής, η τιμωρία και η πειθαρχία δεν συμβαδίζουν. Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.

Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι τιμωρείται την κόρη σας ή τον γιο σας κάθε φορά που χτυπάει το μικρότερο αδερφάκι του. Θα σταματήσει να το χτυπάει; Μπορεί προσωρινά, αλλά μακροπρόθεσμα; Όχι! Ίσα ίσα που το πιθανότερο είναι, στο μέλλον, να προσπαθεί να κάνει στα κρυφά άσχημα πράγματα.

Γι’ αυτό και αξίζει να επικεντρωθείτε στην επίλυση του προβλήματος, όσο δύσκολο κι αν είναι. Βρείτε τι είναι αυτό που το κάνει να αντιδράει με άσχημο τρόπο και δουλέψτε προς αυτή τη κατεύθυνση.

Mην εκτοξεύετε κενές απειλές

Πολλοί κάνουν το λάθος να απειλούν τα παιδιά με επιπτώσεις που τελικά δεν εφαρμόζουν ποτέ. Αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στο πώς αντιλαμβάνονται τον κόσμο. Μαθαίνουν ότι οι πράξεις τους δεν έχουν συνέπειες και ότι ύστερα από μια… κατσάδα, θα μπορούν πάλι να κάνουν ό,τι τους αρέσει.

Ορίστε ξεκάθαρα όρια και θέστε επιπτώσεις που μπορείτε να υλοποιήσετε. Όχι κούφια λόγια. Μην υποκύψετε ακόμα κι αν το παιδί ξεκινήσει τα παρακάλια ή τα κλάματα. Να είστε συνεπείς. Μπορεί να φαίνεται σκληρό, αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να συμμορφωθεί.

mama365.gr

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Related Posts