X

10 Λόγοι Για Τους Οποίους Τα Φάρμακα Μπορεί Να Σας Αρρωστήσουν!

10 Λόγοι Για Τους Οποίους Τα Φάρμακα Μπορεί Να Σας Αρρωστήσουν!

Κανείς από εμάς δεν έκανε ποτέ μαθήματα σχετικά με το “πώς να παίρνετε σωστά τα χάπια σας” (εκτός εάν είστε επαγγελματίας υγείας).

Υπάρχουν πολλά πράγματα που οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί δεν έχουν χρόνο να μας πουν, όταν πρόκειται για φάρμακα χωρίς συνταγή και συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Εάν διαπιστώσετε ότι δεν αισθάνεστε καλύτερα μετά τη λήψη των φαρμάκων που συνταγογραφήθηκαν από τον γιατρό σας, ρίξτε μια ματιά σε αυτούς τους 10 λόγους για τους οποίους το φάρμακό σας μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας.

1. Ανάμειξη των λάθος φαρμάκων

Μερικές φορές ξεχνάμε να αναφέρουμε στους γιατρούς μας τα συμπληρώματα βιταμινών ή βοτάνων που παίρνουμε μαζί με τα άλλα φάρμακά μας, επειδή δεν πιστεύουμε ότι είναι κάτι σημαντικό.

Στην πραγματικότητα, είναι πολύ σημαντικό. Θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για όλα τα φάρμακα που παίρνετε και να μάθετε ποια δεν πρέπει να συνδυαστούν μεταξύ τους.

Εάν γνωρίζετε ήδη τη σημασία της μη ανάμειξης ορισμένων φαρμάκων, καθώς μειώνεται η αποτελεσματικότητα του ενός ή του άλλου, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε κατά τον ίδιο τρόπο όταν πρόκειται για τρόφιμα.

Μερικές τροφές μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία απορρόφησης ορισμένων φαρμάκων. Για παράδειγμα, οι γιατροί συμβουλεύουν τα άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματα σιδήρου, να αποφεύγουν να τρώνε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο.

2. Υπερδοσολογία

Είμαστε όλοι ένοχοι όταν παίρνουμε πάρα πολλά παυσίπονα με δική μας πρωτοβουλία.

Ενώ αυτά τα φάρμακα δεν χαρακτηρίζονται πολύ επικίνδυνα, η λήψη μιας υψηλής δόσης μπορεί να έχει μερικές σοβαρές παρενέργειες.

Εάν παίρνετε τη σωστή δόση φαρμάκων και εξακολουθείτε να αισθάνεστε άρρωστοι, μπορεί να χρειαστεί να πάτε στον γιατρό σας και να τον ρωτήσετε αν θα πρέπει να μειώσετε τη δοσολογία σας.

3. Παίρνετε χαμηλή δόση

Ενώ μερικοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν πότε να σταματήσουν να παίρνουν τα φάρμακά τους, κάποιοι άλλοι δεν έχουν ιδέα ότι δεν παίρνουν αρκετά.

Οι γιατροί αναφέρουν ότι πολλοί άνθρωποι δεν ολοκληρώνουν τον κύκλο των αντιβιοτικών τους ή παραλείπουν κάποιες δόσεις φαρμάκων, επειδή έχουν την εντύπωση ότι έχουν αναρρώσει ή απλώς προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα.

Αυτό θα κάνει την κατάστασή σας χειρότερη και πολύ πιο δαπανηρή μακροπρόθεσμα. Πάρτε τα φάρμακά σας, και αν δεν είστε σίγουροι για τη δοσολογία, μιλήστε με τον γιατρό σας.

4. Κόβετε το χάπι στη μέση

Είτε διαιρείτε ένα χάπι στη μέση για να εξοικονομήσετε χρήματα, είτε επειδή δε νομίζετε ότι χρειάζεστε τόσο υψηλή δόση, σταματήστε προτού χαλάσετε αυτά τα φάρμακα.

Όταν αγοράζετε τα φάρμακά σας, ρωτήστε τον φαρμακοποιό για το αν μπορείτε να τα χωρίσετε. Ορισμένα φάρμακα, όπως για την καούρα και την κατάθλιψη, έχουν μια ειδική επίστρωση που θα πρέπει να διασπαστεί μόνο μέσα στο σώμα σας.

5. Τα αποθηκεύετε σε λάθος μέρος

Τα περισσότερα φάρμακα πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό και ξηρό μέρος, εκτός και αν περιέχουν προβιοτικά – οπότε πρέπει να μπουν στο ψυγείο.

Αν τα αποθηκεύετε στο ντουλάπι του μπάνιου, βγάλτε τα αμέσως. Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας του μπάνιου καταστρέφουν την ποιότητα των ακριβών φαρμάκων σας.

Το καλύτερο μέρος στο σπίτι για να αποθηκεύσετε φάρμακα, είναι σε μια ντουλάπα με κλινοσκεπάσματα.

6. Τα χρησιμοποιείτε και μετά την ημερομηνία λήξης τους

Για να μην παραβλέψετε την ημερομηνία λήξης του κάθε φαρμάκου σας, σημειώστε την με έντονο μαρκαδόρο πάνω στο κουτί ή το μπουκάλι. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα καταναλώνετε φάρμακα που είναι αναποτελεσματικά, τη στιγμή που τα χρειάζεστε περισσότερο.

Φάρμακα που χάνουν την αποτελεσματικότητά τους, μπορεί να είναι η μικρότερη από τις ανησυχίες σας. Το σημαντικό είναι ότι ορισμένα φάρμακα μπορεί να καταστούν τοξικά μόλις περάσει η ημερομηνία λήξης τους.

Οι γιατροί συστήνουν να πετάτε τις σταγόνες οφθαλμών που έχουν λήξει, την ινσουλίνη και τα από του στόματος αντισυλληπτικά.

7. Δεν διαβάζετε σωστά τις οδηγίες

Τα φάρμακα πρέπει να συνοδεύονται από οδηγίες, εύκολα κατανοητές σε όλους. Ωστόσο, ενώ μπορεί να τις διαβάζετε με ευκολία, το να τις ακολουθείτε σωστά είναι μια διαφορετική ιστορία.

Υπάρχουν ορισμένες διατυπώσεις που μπερδεύουν πολλούς ανθρώπους. Για παράδειγμα, «θα το πάρετε τρεις φορές την ημέρα», φαίνεται να είναι αυτό που προβληματίζει τους περισσότερους.

Το πιθανότερο είναι ότι θα το μοιράσετε στις ώρες ενός 24ώρου, αλλά είναι καλύτερο να ρωτήσετε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για τη σωστή πορεία δράσης.

8. Δεν παρακολουθείτε σωστά τις μέρες της φαρμακευτικής αγωγής σας

Health Accessories

Εάν παίρνετε περισσότερα από δύο φάρμακα κάθε μέρα, μιλήστε με τον γιατρό σας για τον καλύτερο τρόπο παρακολούθησής τους, για να σιγουρευτείτε ότι παίρνετε τη σωστή δόση κάθε φαρμάκου και πάντα με συνέπεια.

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ένα κουτί οργάνωσης χαπιών για να παρακολουθήσουν τη φαρμακευτική αγωγή τους, αλλά προσέξτε να μην αναμειγνύετε τα λάθος φάρμακα! Συζητήστε με τον γιατρό σας προτού καταλήξετε στη δική σας λύση.

9. Παίρνετε το λάθος φάρμακο

Εάν το φάρμακο που παίρνετε σας κάνει να αισθάνεστε άρρωστοι, μπορεί να είστε αλλεργικοί σε αυτό το εμπορικό σήμα. Εάν παρατηρήσετε ότι έχετε ναυτία ή ζαλάδα, συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό σας.

Εάν δεν συμβαίνει αυτό, υπάρχει μια πιθανότητα ότι το φαρμακείο σας έκανε λάθος και σας έδωσε άλλο φάρμακο. Σύμφωνα με το Real Simple, σε κάθε 20 συνταγές που συμπληρώνονται σε ένα φαρμακείο, γίνεται και ένα λάθος.

10. Λήψη φαρμάκων που δεν συνιστώνται για την ηλικία σας

Ενώ γνωρίζουμε ότι τα μωρά και τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να πάρουν το ίδιο φάρμακο που λαμβάνουν οι ενήλικες, υπάρχουν κάποια φάρμακα που οι ηλικιωμένοι πρέπει να αποφεύγουν επίσης.

Η γήρανση αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας, ζάλης και διακυμάνσεων της αρτηριακής πίεσης, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα φάρμακα που είναι γνωστό ότι έχουν αυτές τις παρενέργειες.

Ρωτήστε τον γιατρό σας σχετικά με εναλλακτικές λύσεις, για να αποφύγετε την επιδείνωση της κατάστασής σας.

Επιμέλεια Κειμένου & Μετάφραση: Marva @Truelife.gr

Πηγή: shared.com

Άλλες Πηγές: Age Wise Solutions / Thrifty Fun , LinkedInThe Container Store

*Αυτό το άρθρο έχει μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό την παροχή ιατρικής συμβουλής. Το truelife.gr δεν ευθύνεται για οποιεσδήποτε πιθανές συνέπειες από οποιαδήποτε θεραπεία, άσκηση, διατροφή, εφαρμογή φαρμάκων ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ενέργεια που προκύπτει από την ανάγνωση ή την παρακολούθηση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό το άρθρο. Πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας, παρακαλείστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή άλλον φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Categories: Υγεία