X

10 Αποδεδειγμένα Οφέλη Του Κουρκουμά Για Το Δέρμα

10 Αποδεδειγμένα Οφέλη Του Κουρκουμά Για Το Δέρμα

Όταν αγοράζετε μπαχαρικά, αυτό που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε, είναι ο κουρκουμάς.

Με φωτεινό πορτοκαλοκίτρινο χρώμα, αυτό το δημοφιλές ινδικό καρύκευμα έχει μια ελαφριά γεύση και μυρωδιά. Όταν προστίθεται στο γάλα, προσδίδει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Εκτός από την προσθήκη χρώματος και γεύσης στα πιάτα σας, ο κουρκουμάς είναι καλός για την υγεία σας. Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της καρδιαγγειακής και πεπτικής υγείας, να ανακουφίσει τον πόνο στις αρθρώσεις, να αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος, να αποτρέψει τη θρόμβωση, να καθυστερήσει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 και να βελτιώσει τη μνήμη σας.

O κουρκουμάς είναι επίσης πολύτιμος για το δέρμα σας. Στην πραγματικότητα, έχει χρησιμοποιηθεί ως συστατικό φροντίδας του δέρματος για αιώνες.

Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε για να αντιμετωπίσετε μια σειρά δερματικών προβλημάτων, από τον ανομοιόμορφο τόνο του δέρματος έως την ακμή και από τα σκασμένα πόδια μέχρι το έκζεμα. Τα δερματικά οφέλη του κουρκουμά προέρχονται βασικά από το ενεργό συνθετικό του, την κουρκουμίνη, και τις αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές ιδιότητές του.

10 κορυφαία οφέλη του κουρκουμά για το δέρμα που πρέπει να γνωρίζετε!

1. Θεραπεία ακμής

Είτε ανησυχείτε για τις εξάρσεις της ακμής είτε για τις ουλές που προκύπτουν, ο κουρκουμάς είναι η σωστή λύση για όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με την ακμή.

Η αντιβακτηριακή του φύση αναστέλλει την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν ακμή. Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Chemical and Pharmaceutical Bulletin, αναφέρει ότι η κουρκουμίνη εμφανίζει αντιμικροβιακή δράση που αναστέλλει τα βακτήρια που προκαλούν ακμή.

Επιπλέον, έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που είναι επωφελείς για τη μείωση των συμπτωμάτων της ακμής.

Ο κουρκουμάς διαθέτει επίσης φυσικές ιδιότητες ελέγχου της λιπαρότητας, οι οποίες βοηθούν στη μείωση των εξάρσεων της ακμής.

  • Αναμείξτε ίσες ποσότητες από κουρκουμά και μέλι και εφαρμόστε το μείγμα απευθείας πάνω στην περιοχή που προσβλήθηκε από ακμή. Αφήστε το για μια νύχτα. Το επόμενο πρωί, ξεπλύνετε με δροσερό νερό. Μπορείτε να ακολουθήσετε αυτή τη διαδικασία μία φορά την ημέρα.
  • Εναλλακτικά, ανακατέψτε ½ κ.γλ. κουρκουμά με 2 κ.γλ. σκόνη σανταλόξυλου και λίγο γάλα για να σχηματιστεί μια πάστα. Απλώστε το σε όλο το πρόσωπό σας και αφήστε το να στεγνώσει. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Μπορείτε να το επαναλάβετε 2 ή 3 φορές την εβδομάδα.

2. Ελέγχει τη λιπαρότητα του δέρματος

Το λιπαρό δέρμα μπορεί να γίνει ένας εφιάλτης. Η περίσσεια λιπαρότητας στην επιφάνεια του δέρματος οδηγεί συχνά σε λευκά ή μαύρα σπυράκια και άλλους ερεθισμούς του δέρματος. Για την επίλυση του προβλήματος της λιπαρής επιδερμίδας, ο κουρκουμάς είναι πολύ χρήσιμος.

Ο κουρκουμάς έχει φυσικές ιδιότητες ρύθμισης της λιπαρότητας που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της έκκρισης σμήγματος. Τα λιπαρά οξέα και οι φυτοστερόλες που περιέχει, συμβάλλουν στη μείωση των πλεονάζοντων ελαίων του δέρματος.

Σε μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στην Tropical Journal of Pharmaceutical Research, διαπιστώθηκε ότι : Το εκχύλισμα που λαμβάνεται από τα ριζώματα του φυτού του κουρκουμά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παρασκευάσματα για τη ρύθμιση της υπερβολικής έκκρισης σμήγματος, για τα άτομα που πάσχουν από ακμή και συναφή προβλήματα.

  1. Ανακατέψτε ½ κ.γλ. σκόνη κουρκουμά και από 1 κ.γλ. γιαούρτι και φρέσκο ​​χυμό λεμονιού, για να σχηματιστεί μια πάστα. Εφαρμόστε ένα ομοιόμορφο στρώμα του μείγματος στο πρόσωπό σας. Αφήστε το να δράσει για 30 λεπτά, και στη συνέχεια ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Χρησιμοποιήστε αυτή τη μάσκα δύο φορές την εβδομάδα.
  2. Εναλλακτικά, ανακατέψτε ½ κ.γλ. σκόνη κουρκουμά με 1 κ.σ. ρεβυθάλευρο. Προσθέστε λίγο ροδόνερο για να δημιουργήσετε μια πάστα. Εφαρμόστε το στο πρόσωπό σας και αφήστε το να στεγνώσει μόνο του. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Χρησιμοποιήστε αυτή τη μάσκα 2 ή 3 φορές την εβδομάδα.

3. Προστατεύει από τις βλάβες του ήλιου

Η έκθεση στις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες UV μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο δέρμα. Η ζημιά από τον ήλιο μπορεί να κάνει το δέρμα σας να φαίνεται σκοτεινό και θαμπό.

Λόγω των απολεπιστικών και αντιγηραντικών ιδιοτήτων του, ο κουρκουμάς βοηθά στην προστασία του δέρματός σας από τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος.

Σε μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύτηκε στο Phytomedicine, οι ερευνητές ανέλυσαν τις επιδράσεις του εκχυλίσματος κουρκουμά σε χρόνιες βλάβες του δέρματος που προκαλούνται από ακτινοβολία UVB, σε ποντίκια χωρίς τρίχωμα. Διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα κουρκουμά προστατεύει το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτίνες, εμποδίζει τον σχηματισμό ρυτίδων, βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος και μειώνει την εμφάνιση σκούρων κηλίδων.

  • Ανακατέψτε από ½ κ.γλ. σκόνη κουρκουμά, χυμό λεμονιού και νωπό γάλα. Εφαρμόστε το στην πληγείσα περιοχή και περιμένετε μέχρι να στεγνώσει. Ξεπλύνετε με κρύο νερό. Ακολουθήστε τη διαδικασία μία φορά την ημέρα.
  • Εναλλακτικά, αναμειγνύετε ίσες ποσότητες σκόνης κουρκουμά και σκόνης σανταλόξυλου. Προσθέστε λίγο ροδόνερο για να δημιουργήσετε μια παχιά πάστα. Εφαρμόστε το μείγμα στις πληγείσες περιοχές και αφήστε το για 30 λεπτά. Ξεπλύνετε με κρύο νερό. Επαναλάβετε δύο φορές την εβδομάδα.

4. Θεραπεύει τις πληγές

Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες του κουρκουμά δουλεύουν από κοινού για να επουλωθούν τα τραύματα. Η αντισηπτική φύση του μειώνει επίσης τον κίνδυνο λοιμώξεων.

Η κουρκουμίνη βελτιώνει την επούλωση των πληγών ρυθμίζοντας το κολλαγόνο και μειώνοντας τις ενεργές μορφές οξυγόνου. Μειώνει επίσης τα σημάδια και τις ουλές.

Μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Life Sciences, αναφέρει ότι η κουρκουμίνη συμβάλλει στη μείωση της φυσικής αντίδρασης του σώματος σε δερματικές πληγές, όπως φλεγμονή και οξείδωση. Οι ιδιότητες επούλωσης τραυμάτων της κουρκουμίνης αυξάνουν επίσης τον σχηματισμό κοκκιώδους ιστού, την εναπόθεση κολλαγόνου, την αναδιαμόρφωση του ιστού και τη συρρίκνωση του τραύματος.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο West Indian Medical Journal το 2015, ανέλυσε την επίδραση της κρέμας από κουρκουμά στη θεραπεία πληγών από μια καισαρική τομή και διαπίστωσε ότι προήγαγε ταχύτερη επούλωση και μείωση των επιπλοκών από τα τραύματα.

  • Για να βοηθήσετε στην επούλωση ενός τραύματος, ανακατεύετε ½ κ.σ. κουρκουμά με αρκετό λάδι καρύδας για να σχηματίσετε μια πάστα. Εφαρμόζετε την αλοιφή στο τραύμα 2 ή 3 φορές την ημέρα για να μειώσετε τον πόνο και να αποτρέψετε τη μόλυνση.
  • Μπορείτε επίσης να αναμείξετε 1 κ.γλ. σκόνης κουρκουμά σε ένα ποτήρι ζεστό γάλα και να το πίνετε καθημερινά για λίγες μέρες πριν πάτε για ύπνο.

5. Καθυστερεί τα σημάδια γήρανσης του δέρματος

Ο κουρκουμάς είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών. Αυτό, με τη σειρά του, επιβραδύνει τα σημάδια της γήρανσης όπως σκούρες κηλίδες, λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύθηκε στο Immunity & Aging, αναφέρει ότι η κουρκουμίνη θα μπορούσε να είναι μια χρήσιμη αντιγηραντική ουσία. Όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο πολλών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, αλλά βελτιώνει και την υγεία του δέρματος εξαιτίας των ισχυρών αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της.

Σε μια άλλη μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο Phytotherapy Research, αναφέρεται ότι τα προϊόντα κουρκουμά / κουρκουμίνης και τα συμπληρώματα, τόσο στοματικά όσο και τοπικά, μπορούν να προσφέρουν θεραπευτικά οφέλη για την υγεία του δέρματος.

  • Ενσωματώστε στη διατροφή σας συμπληρώματα κουρκουμίνης για να διατηρήσετε το σώμα σας προστατευμένο από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών. Πάρτε ένα συμπλήρωμα μόνο αφού συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
  • Εάν έχετε ρυτίδες ή λεπτές γραμμές, ανακατέψτε ¼ κ.σ. οργανική σκόνη κουρκουμά με 1 κ.σ. γιαούρτι και εφαρμόστε το μείγμα στην περιοχή όπου εστιάζετε το πρόβλημα. Αφήστε το για 20 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με νερό. Χρησιμοποιήστε αυτή τη θεραπεία 2 ή 3 φορές την εβδομάδα.

6. Αντιμετωπίζει το έκζεμα

Ο κουρκουμάς είναι επίσης ευεργετικός για τη θεραπεία του εκζέματος, μιας φλεγμονώδους πάθησης του δέρματος που προκαλεί συμπτώματα όπως ξηρότητα, ερυθρότητα και έντονη φαγούρα.

Η κουρκουμίνη, το δραστικό συστατικό του κουρκουμά, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στη θεραπεία της φλεγμονής και του κνησμού. Η αντιμικροβιακή του φύση βοηθά επίσης να εξολοθρευτεί οποιοδήποτε βακτήριο μπορεί να προκαλέσει έκζεμα.

Επιπλέον, βοηθά στην αναζωογόνηση του υγιούς δέρματος.

  • Ανακατέψτε ½ κ.γλ. σκόνης κουρκουμά με αρκετό γάλα για να κάνετε μια πάστα. Εφαρμόστε αυτό το μείγμα στο δέρμα και αφήστε το να στεγνώσει μόνο του. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με δροσερό νερό. Μπορείτε να ακολουθήσετε αυτή τη διαδικασία δύο φορές την ημέρα.
  • Εναλλακτικά, αναμειγνύετε 1 κ.γλ. σκόνη κουρκουμά και 1½ κ.γλ. λάδι καρύδας για να σχηματιστεί μια πάστα. Εφαρμόστε την στην πληγείσα περιοχή. Αφήστε την να δράσει για 15 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με νερό. Εφαρμόστε τη θεραπεία 3 ή 4 φορές την ημέρα.

7. Βοηθά στη θεραπεία της ψωρίασης

Ο κουρκουμάς είναι επίσης ευεργετικός για τη θεραπεία της ψωρίασης. Η σύνθεσή του σε κουρκουμίνη έχει μια φυσική αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ψωρίασης όπως: φαγούρα, ερυθρότητα, πόνο και φλεγμονή.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο Iranian Journal of Pharmaceutical Research, ο κουρκουμάς μπορεί να θεωρηθεί ως μια εναλλακτική τοπική θεραπεία για την ψωρίαση. Μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικός όταν χρησιμοποιείται παράλληλα με τις παραδοσιακές μεθόδους θεραπείας.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Protoplasma το 2016, αναφέρει ότι τα φαρμακευτικά φυτά όπως ο κουρκουμάς, μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία και την πρόληψη της κατά πλάκας ψωρίασης. Τα εκχυλίσματα του κουρκουμά μπορούν επίσης να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα κυτοκινών, τα οποία διεγείρουν τη φλεγμονή των κυττάρων.

  • Φτιάξτε μια παχιά πάστα προσθέτοντας αρκετό νερό σε 1 κ.γλ. σκόνης κουρκουμά. Εφαρμόστε την στην πληγείσα περιοχή, καλύψτε την με μια γάζα και αφήστε την για μια ολόκληρη νύχτα. Το επόμενο πρωί, αφαιρέστε τη γάζα και ξεπλύνετε το δέρμα σας με χλιαρό νερό. Επαναλάβετε αυτό καθημερινά.
  • Εναλλακτικά, αναμειγνύετε 1 κ.γλ. σκόνης κουρκουμά σε ένα ποτήρι γάλα αμυγδάλου. Προαιρετικά, προσθέτετε λίγο μέλι. Το πίνετε δύο φορές την ημέρα για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες.

8. Δίνει λάμψη στην επιδερμίδα

Ο κουρκουμάς περιέχει αντιοξειδωτικά συστατικά που βοηθούν στην παροχή φυσικής λάμψης και στιλπνότητας στο δέρμα. Στην πραγματικότητα, συμβάλλει στη βελτίωση του τόνου του δέρματος, αναδεικνύοντας τη φυσική λάμψη του.

Βοηθά επίσης στο «σβήσιμο» των σκούρων κηλίδων, εμποδίζοντας τον χρωματισμό του δέρματος.

  1. Προσθέστε ¼ κ.γλ. κουρκουμά σε σκόνη και από 1 κ.γλ. μέλι και γάλα σε ένα μπολ.
  2. Ανακατέψτε καλά για να σχηματίσετε μια λεία πάστα.
  3. Εφαρμόστε την στο πρόσωπο και τον λαιμό σας.
  4. Αφήστε την για 25 λεπτά – στη συνέχεια ξεπλύνετε.
  5. Επαναλάβετε 3 ή 4 φορές την εβδομάδα.

9. Καταπραΰνει τα μικρά εγκαύματα

Ο κουρκουμάς είναι γνωστός για τις καταπραϋντικές ιδιότητές του που μπορούν να βοηθήσουν και στην αντιμετώπιση μικρών εγκαυμάτων. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της κουρκουμίνης βοηθούν στη μείωση του πόνου και της βλάβης στους ιστούς του δέρματος.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Burn Care & Research το 2011, διαπιστώθηκε ότι η θεραπεία των τραυμάτων από εγκαύματα με ενδοφλέβια κουρκουμίνη σε πειραματόζωα, μειώνει την εξέλιξη του εγκαύματος και ότι αυτά τα αποτελέσματα ήταν διτροπικά, γεγονός που υποδηλώνει περισσότερους από έναν μηχανισμούς δράσης.

Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο Expert Opinion on Investigational Drugs, ανέφερε ότι η κουρκουμίνη είναι ένα πολλά υποσχόμενο ερευνητικό φάρμακο για τη θεραπεία τόσο του πόνου, όσο και των πληγών που προκαλούνται από εγκαύματα.

  • Ανακατέψτε μια πρέζα σκόνης κουρκουμά με λίγο γάλα και εφαρμόστε το στην πληγείσα περιοχή. Αφήστε το να στεγνώσει και στη συνέχεια ξεπλύνετε απαλά με δροσερό νερό. Επαναλάβετε αυτό αρκετές φορές την ημέρα.
  • Για να φτιάξετε τη δική σας κρέμα για τα εγκαύματα, ανακατέψτε ½ φλιτζάνι γέλη αλόης βέρα, 2 κ.σ. λάδι καρύδας και ½ κ.γλ. σκόνη κουρκουμά σε ένα βαζάκι. Φυλάξτε το βάζο σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 1 εβδομάδα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το ως σπιτική λοσιόν για τα εγκαύματα.

10. Θεραπεία για τις σκασμένες φτέρνες

Οι σκασμένες φτέρνες όχι μόνο σας υποχρεώνουν να κρατάτε τα πόδια σας καλυμμένα όλη την ώρα, προκαλούν επίσης πολύ πόνο. Για να βοηθήσετε στη θεραπεία τους, δοκιμάστε τον κουρκουμά.

Όντας φυσικό αντιφλεγμονώδες, ο κουρκουμάς βοηθά στην αντιμετώπιση του πόνου. Επιπλέον, η αντιμικροβιακή του φύση διαδραματίζει βασικό ρόλο στην πρόληψη οποιασδήποτε μυκητιακής λοίμωξης.

  • Ανακατέψτε ½ κ.σ. κουρκουμά σε σκόνη και 1 κ.σ. έλαιο neem. Εφαρμόστε το μείγμα στις φτέρνες σας. Αφήστε το για 30 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Επαναλάβετε 1 ή 2 φορές την ημέρα.
  • Εναλλακτικά, ανακατέψτε 1 κ.σ. κουρκουμά σε σκόνη και λίγο λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο για να δημιουργήσετε μια πάστα. Εφαρμόστε το μείγμα στις φτέρνες σας και φορέστε ένα παλιό ζευγάρι κάλτσες. Αφήστε το για μια νύχτα. Το επόμενο πρωί, ξεπλύνετε την πάστα με ζεστό νερό και ένα ήπιο σαπούνι. Ακολουθήστε αυτή τη διαδικασία μία φορά την ημέρα.

Σημαντικές συμβουλές:

  • Πάντα να προτιμάτε καλής ποιότητας κουρκουμά για να αποκομίζετε τα μέγιστα οφέλη για το δέρμα και την υγεία σας. Εάν είναι δυνατόν, να αγοράζετε μόνο βιολογικό κουρκουμά.
  • Χειριστείτε τον κουρκουμά προσεκτικά και λάβετε τις απαραίτητες προφυλάξεις, καθώς μπορεί να αφήσει έναν λαμπερό κίτρινο λεκέ σε ο,τιδήποτε ακουμπάει.
  • Αν υπάρχει λεκές από κουρκουμά στο δέρμα σας, μην πανικοβληθείτε. Θα εξαφανιστεί σε λίγες μέρες.
  • Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί στον κουρκουμά, οπότε πάντα κάνετε μια δοκιμή με ένα έμπλαστρο τοπικά, πριν τον χρησιμοποιήσετε ευρέως στο δέρμα σας.

 

Επιμέλεια Κειμένου & Μετάφραση: Marva @Truelife.gr

*Αυτό το άρθρο έχει μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό την παροχή ιατρικής συμβουλής. Το truelife.gr δεν ευθύνεται για οποιεσδήποτε πιθανές συνέπειες από οποιαδήποτε θεραπεία, άσκηση, διατροφή, εφαρμογή φαρμάκων ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ενέργεια που προκύπτει από την ανάγνωση ή την παρακολούθηση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό το άρθρο. Πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας, παρακαλείστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή άλλον φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Categories: Υγεία