Βρήκαν Τυχαία Θεραπεία Για Το Γκριζάρισμα Των Μαλλιών

Βρήκαν Τυχαία Θεραπεία Για Το Γκριζάρισμα Των Μαλλιών

Μία νέα οικογένεια φαρμάκων τα οποία παρατείνουν για χρόνια τη ζωή ακόμα και πασχόντων από μεταστατικούς καρκίνους, μπορεί να θεραπεύουν και το γκριζάρισμα των μαλλιών.

Όπως ανακοίνωσαν δερματολόγοι από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, τα φάρμακα είναι ανοσοθεραπείες και «αφυπνίζουν» το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να επιτεθεί στους καρκινικούς όγκους και να τους καταστρέψει.

Τα φάρμακα nivolumab, pembrolizumabκαι atezolizumab δοκιμάζονταν σε 52 πάσχοντες από καρκίνο του πνεύμονα για να καταγραφούν ανεπιθύμητες ενέργειές τους.

Advertisement

Με μεγάλη τους έκπληξη οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στους 14 από αυτούς, ορισμένοι εκ των οποίων είναι 70άρηδες, τα φάρμακα αντέστρεψαν το γκριζάρισμα των μαλλιών και τους προσέδωσαν ένα σκούρο καφέ έως μαύρο χρώμα.

Αν και στους περισσότερους ασθενείς δεν παρατηρήθηκε αλλαγή στο χρώμα των μαλλιών, το γεγονός ότι υπήρξε σε 14 υποδηλώνει ότι δεν είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση JAMA Dermatology.

Advertisement

Εξίσου παράδοξο είναι το γεγονός ότι τα ίδια φάρμακα έχουν συσχετισθεί στο παρελθόν με λεύκανση των μαλλιών, όταν χορηγούνται σε πάσχοντες από κακόηθες μελάνωμα του δέρματος.

Οι 13 από τους 14 ασθενείς της Βαρκελώνης είχαν σταθερή νόσο και ανταποκρίνονταν καλύτερη στην ανοσοθεραπεία απ’ ό,τι οι υπόλοιποι, των οποίων τα μαλλιά δεν άλλαξαν χρώμα.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η αλλαγή του χρώματος των μαλλιών μπορεί να αποτελεί ένδειξη της αποτελεσματικότητας της θεραπείας, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Νοέλια Ριβέρα, η οποία είναι δερματολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Germans Trias i Pujol.

Και πρόσθεσε, πως η έρευνα συνεχίζεται για να βρεθεί μια εξήγηση για το περίεργο αυτό φαινόμενο.

 

Πηγή: ygeia.tanea.gr

*Αυτό το άρθρο έχει μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό την παροχή ιατρικής συμβουλής. Το truelife.gr δεν ευθύνεται για οποιεσδήποτε πιθανές συνέπειες από οποιαδήποτε θεραπεία, άσκηση, διατροφή, εφαρμογή φαρμάκων ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ενέργεια που προκύπτει από την ανάγνωση ή την παρακολούθηση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό το άρθρο. Πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας, παρακαλείστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή άλλον φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Related Posts
Read More

Επίμονος βήχας: 6 αιτίες σε εικόνες

Ο βήχας είναι ένα συχνό σύμπτωμα ποικίλων παθήσεων. Εκδηλώνεται με επαναλαμβανόμενη εισπνοή και βίαιη εκπνοή, απομακρύνοντας ή και αδρανοποιώντας ξένα…