Το πολύχρωμο χωριουδάκι του Καββαδία με τις μπουκαμβίλιες και τις κατακόκκινες σκεπές

Το πολύχρωμο χωριουδάκι του Καββαδία με τις μπουκαμβίλιες και τις κατακόκκινες σκεπές

Το Φισκάρδο είναι από τα πιο όμορφα χωριά της Κεφαλλονιάς και από τα λίγα του νησιού που διατηρεί τον παλιό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του, καθώς δεν έπαθε σοβαρές ζημιές από το σεισμό του 1953.

Αμέτρητα σκάφη γεμίζουν το λιμανάκι του και πολύχρωμα σπίτια το πλαισιώνουν: το Φισκάρδο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισμός και είναι πανέμορφος!

Advertisement

Σπίτια διώροφα, με κατακόκκινες σκεπές και στενά μπαλκόνια, βαμμένα σε διάφορα χρώματα μαζί με την καταπράσινη φύση και την καταγάλανη θάλασσα συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο!

Advertisement

Τα σπίτια πλημμυρισμένα από τις πανέμορφες γεμάτες χρώμα μπουκαμβίλιες…

Καλόγουστα μαγαζάκια και εστιατόρια-καφέ για κάθε γούστο, στενά σοκάκια και αυλές γεμάτες λουλούδια συνθέτουν την ταυτότητα του Φισκάρδου, με τους λίγους μόνιμους κατοίκους.

Το Φισκάρδο πήρε το όνομα του από τον Νορμανδό Σταυροφόρο Ροβέρτο Γυισκάρδο που το κατέλαβε το 1085 και έκτοτε δεν μπόρεσε να το αφήσει ποτέ!

Οι Βενετοί, κατά την διάρκεια της κυριαρχία τους στο νησί, έχτισαν εδώ πανέμορφα κτήρια, που διατηρούνται ώς σήμερα. Είναι επίσης ο τόπος καταγωγής του ποιητή Νίκου Καββαδία και μέχρι σήμερα διασώζεται το πατρικό του σπίτι, όπου περνούσε τις διακοπές του ως παιδί.

Στο τέρμα της παραλίας του Αργοστολίου, σε μια μικρή «πλατεΐτσα» με παγκάκια, αμέσως μετά το παλιό κολυμβητήριο, υπάρχει και το άγαλμα του Νίκου Καββαδία.

Το άγαλμα απεικονίζει τον Νίκο Καββαδία να φορά τον κλασικό ναυτικό σκούφο, να κρατά στο χέρι του ένα μολύβι, έτοιμος να δημιουργήσει ένα νέο ύμνο προς την θάλασσα, προς την ελευθερία του ανθρώπου, προς το συναίσθημα που τον κατακλύζει τις ατέλειωτες νύχτες και μέρες που περνά εν πλώ…

Το άγαλμα εξάλλου βρίσκεται δίπλα στην θάλασσα, που τόσο αγάπησε, ενώ ο ποιητής αγναντεύει αιωνίως τα καράβια που έρχονται και φεύγουν…

Ο Νίκος Καββαδίας εξέδωσε τρεις ποιητικές συλλογές («Μαραμπού», «Πούσι» και «Τραβέρσο») και τα περισσότερα από τα ποιήματά του μελοποιήθηκαν από σπουδαίους Έλληνες συνθέτες. Ποιος δεν έχει τραγουδήσει το «Μαχαίρι», τον «Σταυρό του Νότου», το «Καραντί», την «Fata Morgana» και δεν ταξίδεψε στις θάλασσες του κόσμου, με οδηγό τα ποιήματά του…

πηγές : terrabook.com, inkefalonia.gr, kefaloniapress.gr

Related Posts