X

Τήνος: Ταξίδι στο νησί της Παναγίας!

Γνώρισε την Τήνο και ανακάλυψε τα μυστικά της!

Η Τήνος , ένα από τα γοητευτικότερα -αν και «άγνωστα»- κυκλαδονήσια, είναι το μεγαλύτερο θρησκευτικό κέντρο της χώρας, καθώς εκεί βρίσκετε η Παναγία της Τήνου, που αποτελεί τον συχνότερο προσκυνηματικό προορισμό εντός Ελλάδος,αφού έχει συνδεθεί αναπόσπαστα με το προσκύνημα της Παναγίας της Μεγαλόχαρης.

Αξίζει να δείτε:

Η πόλη της Τήνου

Αφιερωμένη στον προσκυνηματικό τουρισμό, έχει ως επίκεντρό της το μεγάλο προσκύνημα της Παναγίας. Είναι γεμάτη ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, καφέ, μπαρ, τουριστικά και εμπορικά καταστήματα.

Εκ πρώτης όψεως, η Χώρα δεν αποτελεί το γραφικότερο κομμάτι της Τήνου, αφού η άναρχη δόμησή της έχει αλλοιώσει το νησιώτικο στοιχείο.Όμως στα σοκάκια των παλιών συνοικιών, στο εσωτερικό της πόλης, διατηρούνται ακόμη ίχνη από το παρελθόν.

Οι βασικοί δρόμοι που είναι κάθετοι στον παραλιακό, είναι ο παλιός δρόμος της Ευαγγελίστριας.Ο δρόμος της Ευαγγελίστριας είναι γεμάτος πάγκους με εμπορεύματα, μικρομάγαζα που πουλούν εικόνες και λαμπάδες, καταστήματα με διακοσμητικά, αξεσουάρ και χρυσοχοεία κ.ά. Καθώς ξεκινάει ο δρόμος απο το λιμάνι θα δείτε και τη μαρμάρινη Κάτω Βρύση, γύρω από την οποία υπάρχουν κάποια σπίτια του 19ου αιώνα.

Κατά μήκος του κεντρικου δρόμου θα δείτε την εκκλησία του Αϊ-Γιώργη κτήριο του 1691,τη Δημοτική Βιβλιοθήκη,το Δημαρχείο, καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Περίπατοι στα σοκάκια

  • Στα Βατικιώτικα.
  • Στην παλιά γειτονιά του Αϊ-Νικόλα του καθολικού και της Μαλαματένιας.
  • Στην παλιά γειτονιά της Παλλάδας, όπου γίνεται και η λαϊκή αγορά. Στην άκρη της υπάρχει ο ναός του Σαν Αντώνιο.
  • Στη γειτονιά των Ταξιαρχών.
  • Την περιοχή της Αγκάλης. Στην άκρη αυτής της πλευράς βρίσκεται το Πασά Ακρωτήρι.

Στην ανατολική πλευρά του λιμανιού βρίσκεται το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, το οποίο φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι περιοδικές εκθέσεις .Στεγάζει επίσης, μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με έργα του μεγάλου γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά.

Το προσκύνημα στην Παναγία

Ο σημερινός ναός της Ευαγγελίστριας άρχισε να κτίζεται μετά την εύρεση της εικόνας της Παναγίας, το 1823, πάνω από τον πρώτο ναό της Ζωοδόχου Πηγής. Το 1825 έγινε η επίσημη τελετή εγκαινίων .Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα βρέθηκε μετά από την εμφάνιση της Θεοτόκου σε όνειρο μιας μοναχής της 70χρονης Πελαγίας, το 1822.

Το προσκύνημα της Ευαγγελίστριας αποτελείται από τον ναό της Ευρέσεως,το παρεκκλήσι,και τον κυρίως ναό.
Γύρο από τον ναό στον εξωτερικό χώρο της Ευαγγελίστριας μπορείτε να επισκεφτείτε: το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών,την αίθουσα Εικόνων και Κειμηλίων, το Μουσείο του Αντώνη Σώχου, την Πινακοθήκηκαι το Σκευοφυλάκιο με αφιερώματα και έργα εκκλησιαστικής αργυροχοΐας και χρυσοκεντητικής.

Το χωριό Βωλάξ: «Σεληνιακό τοπίο…»

Το Βωλάξ είναι χτισμένο σε οροπέδιο στο κέντρο της Τήνου.Το όνομα Βώλακας προέρχονται από τους χαρακτηριστικούς γρανιτένιους βράχους (βολάκους) της περιοχής

Πιθανολογείται ότι η περιοχή κατοικείται εδώ και 2.000 χρόνια.

Το “σεληνιακό” τοπίο του χωριού είναι μοναδικό,προσφέροντας ένα εντυπωσιακό και επιβλητικό θέαμα.Η προέλευση των βράχων για το πως βρέθηκαν εκεί, απασχόλησε τον επιστημονικό κόσμο αλλά και την φαντασία των κατοίκων.

Οι κάτοικοι παραδοσιακά ασχολούνται με την καλαθοπλεκτική.Μπορείτε να επισκεφθείτε τα εργαστήρια καλαθοποιίας και να δείτε από κοντά τους τεχνίτες πως τα φτιάχνουν τα καλάθια, να θαυμάσετε και να αγοράσετε τα προϊόντα τους.

Το Βωλάξ αποτελεί σημείο συνάντησης αναρριχητών από όλον τον κόσμο για αναρρίχηση χωρίς σχοινί.

Το καλοκαίρι μπορείτε να απολαύσετε πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο υπαίθριο θεατράκι.

Από το Πάσχα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου λειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού που αξίζει να επισκευφθείτε.

Πρόσβαση

Απέχει 11χλμ από τη Χώρα. Ακολουθείτε το νέο οδικό δίκυτο κατευθυνόμενοι προς Βωλάξ. Μετά από 8.5χλμ  στρίβετε δεξιά προς Σκαλάδο και μόλις περάσετε μέσα από το χωριό στρίψτε αριστερά προς Βωλάξ.

Ορμός Καρδιανής

Ο Όρμος Καρδιανής (Γιαννάκη) βρίσκεται στο ΝΔ τμήμα του νησιού και απέχει 17χλμ περίπου από τη Χώρα.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Λίγο πριν το χωρίο Καρδιανή, στρίβετε αριστερά προς τον Όρμο Καρδιανής-Γιαννάκη.Σε απόσταση  4 χλμ  φτάνετε στην παραλία.

Η παραλία έχει και άμμο,και  βότσαλα, βράχια, και κανονικό βάθος.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του νησιού είναι οι πολλοί και με αξιοθαύμαστη  αρχιτεκτονική περιστεριώνες και οι εκατοντάδες εκκλησίες και ξωκλήσια του.

Πώς θα πάτε:

  • Ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι του Πειραιά (σε 4,5 ώρες),
  • Με πλοίο από Ραφήνα (4 ώρες)
  • Με Super Jets από τον Πειραιά (2 ώρες)
  • Με Sea Jets από Ραφήνα (2 ώρες, χωρίς αυτοκίνητο)

 

ΠΗΓΗ: Fumara.gr