Τι Να Κάνετε Για Φουσκάλες, Κάλους Και Σκληρύνσεις Στα Πόδια

Τι Να Κάνετε Για Φουσκάλες, Κάλους Και Σκληρύνσεις Στα Πόδια

Οι φουσκάλες, οι κάλοι και οι σκληρύνσεις στα πόδια (συνήθως στα πέλματα) έχουν τουλάχιστον ένα κοινό: προκαλούνται από την επαφή δύο επιφανειών, που τρίβονται μεταξύ τους.

Το Ίδρυμα Nemours προτείνει πώς να φροντίσετε φουσκάλες, κάλους και σκληρύνσεις στο δέρμα των ποδιών:

  • Διατηρήστε την φουσκάλα καθαρή, στεγνή και με επίδεσμο μέχρι να θεραπευτεί. Αποφύγετε να ασκείτε πίεση στην περιοχή.
  • Μουλιάστε τον κάλο σε ζεστό σαπουνόνερο για δέκα λεπτά και στην συνέχεια τρίψτε τον απαλά με ελαφρόπετρα.
  • Αναλογιστείτε να βάλετε ένα μαξιλαράκι παπουτσιών, για να ανακουφίσετε την πίεση και να αφήστε τον κάλο να θεραπευτεί.
  • Χρησιμοποιήστε ένα μαξιλαράκι σε σχήμα “ντόνατ” στο παπούτσι σας, για να μειώσετε την πίεση σε μία σκλήρυνση δέρματος στο δέρμα.
  • Χρησιμοποιήστε ένα μαξιλαράκι με σαλικυλικό οξύ, το οποίο βοηθά στην απομάκρυνση του νεκρού δέρματος σε μία σκλήρυνση.
  • Εάν μια σκλήρυνση συνεχίζει να σας πονάει και δεν θεραπεύεται από μόνο του, επισκεφθείτε έναν ποδίατρο.

Το σαλικυλικό οξύ είναι κερατολυτικό, κάτι που σημαίνει ότι διαλύει την πρωτεΐνη (κερατίνη) που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος στο παχύ στρώμα των νεκρών κυττάρων του δέρματος που δημιουργούν τους κάλους. Τα προϊόντα αυτά είναι ήπια και ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους. Θεραπείες σαλικυλικό οξύ είναι διαθέσιμες σε διάφορες μορφές, αλλά τα πιο συνήθη είναι επιθέματα και σταγόνες.

Με αυτές τις θεραπείες θα προσέξετε ότι ο κάλος θα αρχίσει να ασπρίζει στην κορυφή του και θα μπορείτε να αφαιρέσετε το νεκρό ιστό σιγά-σιγά μέχρι να έχει φύγει τελείως ο κάλος.

Advertisement

ΠΡΟΣΟΧΗ

Γενικά συνιστάται τα άτομα με διαβήτη, ή εκείνα με ευπαθές δέρμα, ή με κακή κυκλοφορία του αίματος, να μην εφαρμόζουν προϊόντα με σαλικυλικό οξύ, επειδή υπάρχει περίπτωση η εφαρμογή του σαλικυλικού οξέος να οδηγήσει σε σχηματισμό έλκους στο δέρμα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν τα προϊόντα με σαλικυλικό οξύ είναι ασφαλή για εσάς.

Επίσης, μην επιχειρήσετε να κόψετε ή να ξυρίσετε τους κάλους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά επικίνδυνη μόλυνση των περιβαλλόντων ιστών σε εκείνο το σημείο. Αν οι κάλοι στα πόδια σας δεν φεύγουν με σαλικυλικό οξύ, τότε πρέπει να πάτε να σας τους αφαιρέσει ένας ποδίατρος.

Τέλος, είναι πιθανό ο γιατρός σας να σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για κάλους ή ρόζους που έχουν ενδεχομένως μολυνθεί.

Advertisement

Οι κάλοι στα πόδια περιγράφουν μια πιο διάχυτη, αλλά και πιο επίπεδη πάχυνση του δέρματος, ενώ οι ρόζοι περιγράφουν μια πιο σκληρή πάχυνση, όπου το δέρμα ανασηκώνεται και σχηματίζει ένα κωνικό, ή κυκλικό σχήμα.

*Αυτό το άρθρο έχει μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό την παροχή ιατρικής συμβουλής. Το truelife.gr δεν ευθύνεται για οποιεσδήποτε πιθανές συνέπειες από οποιαδήποτε θεραπεία, άσκηση, διατροφή, εφαρμογή φαρμάκων ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ενέργεια που προκύπτει από την ανάγνωση ή την παρακολούθηση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό το άρθρο. Πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας, παρακαλείστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή άλλον φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Πηγές: iatropedia.grconsumer.healthday.commedicinenet.comiatropedia.gr

Related Posts