Τι μαρτυρά το πρόσωπο για τον χαρακτήρα και την υγεία σας

Τι δείχνουν για εσάς τα χαρακτηριστικά του προσώπου σας.

Τα χαρακτηριστικά του προσώπου μας και γενικότερα η εμφάνισή μας παίζουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο μας αντιλαμβάνονται οι συνάνθρωποί μας.

Υπάρχουν πολλές μελέτες που υποστηρίζουν πως τα πιο όμορφα άτομα αξιολογούνται ως πιο ευφυή, ενώ θεωρείται και ότι έχουν καλύτερο χαρακτήρα, σε σχέση με τους λιγότερο συμβατικά ελκυστικούς συνομηλίκους τους.

Ως εκ τούτου, οι όμορφοι άνθρωποι πληρώνονται καλύτερα, παίρνουν περισσότερες προαγωγές, είναι γενικότερα πιο επιτυχημένοι επαγγελματικά, κοινωνικά και οικονομικά αλλά και λαμβάνουν ελαφρύτερες ποινές σε σχέση με άτομα που θεωρούνται λιγότερο ευειδή.

Advertisement

Αν και θεωρείται ότι μεγάλο μέρος του χάσματος αυτού οφείλεται στην προκατάληψη και τα στερεότυπα που αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης και της κοινωνίας, τα εξωτερικά μας χαρακτηριστικά μπορούν σε κάποιο βαθμό να αποκαλύψουν κάποια στοιχεία για τον εσωτερικό μας κόσμο.

Μάτια

Πολλοί θεωρούν ότι τα μάτια είναι τα «παράθυρα της ψυχής» και σύμφωνα με τους επιστημονες, η συγκεκριμένη άποψη έχει έναν σπόρο αλήθειας μέσα της.

Υπάρχει, μάλιστα, και η ιριδολογία, μια ψευδοεπιστήμη η οποία ισχυρίζεται πως μπορεί να μαντέψει πράγματα για τον χαρακτήρα των ατόμων ανάλογα με το χρώμα των ματιών τους.

Advertisement

Κάτι τέτοιο, φυσικά, δεν ισχύει, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα στοιχεία σε σχέση με τα μάτια που υποστηρίζονται από την επιστήμη.

Για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί πως οι άνθρωποι που ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους, κατά μέσο όρο έχουν υψηλότερο σκορ νευρώσεων (ένα χαρακτηριστικό που συνδέεται με το στρες) όταν υποβάλλονται σε σχετικά τεστ.

Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα ερευνητών από το Brandeis University αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο οι αισιόδοξοι και οι απαισιόδοξοι άνθρωποι βλέπουν τον κόσμο. Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε το 2018 στο επιστημονικό περιοδικό «Frontiers in Human Neuroscience», μελετήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης ο χρόνος που περνούσαν οι συμμετέχοντες κοιτάζοντας τις εικόνες που προβάλλοντας μπροστά τους.

Τα άτομα που είχαν υψηλό σκορ αισιοδοξίας σε προηγούμενα τεστ έτειναν να περνούν περισσότερο χρόνο κοιτάζοντας χαρούμενες εικόνες, εστιάζοντας λιγότερο στις αρνητικά φορτισμένες εικόνες.

Σχήμα προσώπου

Υπάρχουν δεδομένα που υποστηρίζουν ότι τα πλατύτερα πρόσωπα αποτελούν σημάδι υψηλής τεστοστερόνης. Ως εκ τούτου, τα πλατιά πρόσωπα συνδέονται με υψηλότερη λίμπιντο, μεγαλύτερα επίπεδα επιθετικότητας και αυξημένης πιθανότητας απιστίας, μέσα σε μια μονογαμική σχέση.

Μια ομάδα επιστημόνων, μάλιστα, υποστηρίζει ότι η αναλογία πλάτους με μήκους προσώπου μπορεί να μαρτυρήσει διάφορα πράγματα για εμάς. Όσο πιο πλατύ είναι ένα πρόσωπο αναλογικά με το μήκος του, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανίζει συμπεριφορές που θεωρούνται στερεοτυπικά «αρρενωπές».

Επιπλέον, τα πρόσωπα νεαρών ανδρών εκλαμβάνονται ως δείγμα σωματικής δύναμης και πιθανής επιθετικότητας από τους περισσότερους.

Παράλληλα, μια μελέτη που πραγματοποίησε το Johann Wolfgang Goethe University της Φρανκφούρτης αναφέρει ότι οι συμμετέχοντες με πλατιά πρόσωπο ήταν πιθανότερο να εμφανίζουν τάσεις ψυχοπάθειας, οι οποίες επίσης είναι πιο συχνές στους άνδρες.

Φρύδια

Σύμφωνα με σχετική έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του York, τα φρύδια αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εκφραστικό χαρακτηριστικό, που μπορεί να επικοινωνήσει μια σειρά ανθρώπινων συναισθημάτων, εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Σε γενικές γραμμές, τα φρύδια που είναι μεγαλύτερα και κινούνται περισσότερο δίνουν την εντύπωση ενός πιο έμπιστου και συμπονετικού ανθρώπου. Παράλληλα, οι άνθρωποι των οποίων τα φρύδια βρίσκονται ψηλά στο πρόσωπό τους, αντιμετωπίζονται ως πιο καλοσυνάτοι, ενώ δείχνουν να είναι πλουσιότεροι και να έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Αντίθετα, τα άτομα των οποίων τα φρύδια βρίσκονται πιο χαμηλά, κρίνονται ως λιγότερο έμπιστα και ικανά.

Από την άλλη, τα άτομα που έχουν κάνει μπότοξ, το οποίο περιορίζει την κίνηση των φρυδιών, έδωσαν επίσης την εντύπωση πως δεν ήταν εξίσου έμπιστα και συμπονετικά με εκείνα που είχαν μεγαλύτερη κινητικότητα στα φρύδια.

Στόμα

Τα άτομα με χείλη που έχουν καθοδική φορά δίνουν την εντύπωση ότι είναι πιο φτωχά, κρύα, λιγότερο ικανά και λιγότερο έμπιστα.

«Η εικόνα αυτή μπορεί να έχει τις ρίζες της σε κάποιες κοινωνικά χρήσιμες παρατηρήσεις. Σε παλαιότερες έρευνες έχουμε δει ότι οι άνθρωποι μπορούν να αναγνωρίζουν χαρακτηριστικά όπως η κοινωνική τάξη μέσα από μια και μόνο εικόνα αρκετά καλά. Είναι πιθανόν κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες να αλλάζουν την δομή του προσώπου μας με ανεπαίσθητους τρόπους που το ανθρώπινο μάτι μπορεί να διακρίνει».

Με λίγα λόγια, ένας άνθρωπος που είναι άνετος οικονομικά, υγιής και γενικά χαρούμενος με τη ζωή του, είναι πιο πιθανό να χαμογελάει συχνότερα κάτι που αλλάζει το πρόσωπό του ακόμα και αν δεν χαμογελάει εκείνη τη στιγμή.

Παράλληλα, τα άτομα που χαμογελούν πολύ θεωρούνται πιο έμπιστα. Υπάρχουν πολλές προκαταλήψεις όσον αφορά την προσωπικότητα που έχει ένα άτομο ανάλογα με την κοινωνική του τάξη. Για παράδειγμα, τα άτομα που ανήκουν σε μια υψηλότερη κοινωνική τάξη συχνά κατηγοριοποιούνται (όχι πάντα ορθά) ως πιο έμπιστα και χαμογελαστά. Έτσι, ένα άτομο του οποίου τα χείλη έχουν ανοδική φορά δίνουν την εντύπωση πως είναι πιο πλούσια.

Σαγόνι

Το θεληματικό πιγούνι θεωρείται ως ένα από τα πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει κανείς, όμως αυτό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι πως μπορεί να υποδηλώνει πολλά για τον χαρακτήρα τους.

Ειδικότερα, μελέτη του 2022 όπου μέτρησε τα πρόσωπα 904 φοιτητών στην Κίνα διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν πιο «τετράγωνο» σαγόνι είχαν περισσότερο θάρρος και αυτοπεποίθηση.

Αν και δεν υπάρχει κάποια γονιδιακή σύνδεση μεταξύ ενός τετράγωνου πιγουνιού και της αυξημένης αυτοπεποίθησης, είναι πιθανό τα άτομα που έχουν τετράγωνα πιγούνια να αναπτύσσουν περισσότερη αυτοπεποίθηση κατά τη διάρκεια της ζωής τους, επειδή διαθέτουν ένα χαρακτηριστικό που θεωρείται συμβατικά ελκυστικό.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr

Related Posts