Τι είναι η αναπαραγωγική ανοσολογία και γιατί πρέπει να κάνεις έναν έλεγχο οπωσδήποτε

Για να επιτευχθεί σωστή εμφύτευση εμβρύου και επομένως εγκυμοσύνη, το περιβάλλον του αναπαραγωγικού συστήματος πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση.

Οι επαναλαμβανόμενες απώλειες εγκυμοσύνης και η αποτυχία εμφύτευσης εμβρύων καλής ποιότητας σε εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελούν ένα ιδιαίτερα περίπλοκο αντικείμενο στον τομέα της αναπαραγωγικής ιατρικής. Ο ιατρός Θανάσης Διαμαντόπουλος πιστεύει ακράδαντα ότι δεν αποδίδονται μόνο σε “κακή τύχη”.

Αναγνωρίζει ότι ένας αποτυχημένος κύκλος εξωσωματικής ή μια αποβολή στην κύηση μπορεί να προκαλέσει τεράστια συναισθηματική επιβάρυνση στα εμπλεκόμενα ζευγάρια. Χωρίς να δίνει στους ασθενείς του μη ρεαλιστικές προσδοκίες, έχει την εμπειρία να προσφέρει καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας διερευνώντας το ανοσοποιητικό σύστημα και εφαρμόζοντας εξατομικευμένες ανοσοθεραπείες.

Γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σημαντικό για την επίτευξη της εγκυμοσύνης;

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ο αμυντικός μηχανισμός του οργανισμού ενάντια στις ασθένειες και ο ρόλος του είναι να επιτίθεται σε οποιαδήποτε δυνητικά επιβλαβή ξένα σώματα. Αν και το έμβρυο έχει διαφορετικό γενετικό κώδικα από τη μητέρα, λαμβάνει χώρα μια μοναδική ανοσολογική απόκριση που επιτρέπει την αρχική εμφύτευση και την επακόλουθη ανάπτυξη της εγκυμοσύνης.

Advertisement

Σε ορισμένες γυναίκες όμως το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι υπερδραστήριο και να γίνει εχθρικό προς το έμβρυο. Την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει σημαντικές ερευνητικές προσπάθειες για τον εντοπισμό ανοσολογικών αιτιών που σχετίζονται με επαναλαμβανόμενες απώλειες εγκυμοσύνης και αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Διάφορες ερευνητικές μελέτες υποδεικνύουν ότι, σε ορισμένες γυναίκες, το υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αυξήσει την δυσκολία της επίτευξης εγκυμοσύνης, να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής ή να προκαλέσει επιπλοκές αργότερα στην εγκυμοσύνη.

Ποιες γυναίκες πρέπει να κάνουν έλεγχο αναπαραγωγικής ανοσολογίας;

Ο έλεγχος αναπαραγωγικής ανοσολογίας συστήνεται κυρίως σε γυναίκες με τις ακόλουθες παθήσεις:

Advertisement
  • Πολλαπλές ανεπιτυχείς θεραπείες εξωσωματικής ( IVF/ ICSI).
  • Επαναλαμβανόμενες απώλειες εγκυμοσύνης.
  • Ιστορικό “ανεξήγητης” υπογονιμότητας.
  • Ιστορικό ενδομητρίωσης σε συνδυασμό με προηγούμενη αποτυχημένη θεραπεία εξωσωματικής.
  • Ιστορικό αυτοάνοσων νοσημάτων όπως Ερυθηματώδης Λύκος, Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, νόσος του Crohn, Ελκώδης Κολίτιδα, θυρεοειδίτιδα Hashimoto.

Ο ανοσολογικός έλεγχος περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος των κυττάρων “Φυσικών Δολοφόνων” (Νatural Κiller), τα οποία προστατεύουν το σώμα από μολύνσεις, βακτήρια και ιούς. Σε υπερβολικά επίπεδα έχουν συσχετιστεί με μειωμένη ποιότητα ωαρίων, αποτυχία εμφύτευσης εμβρύων και αποβολές.

Ιδιαιτέρως σημαντικός είναι ο έλεγχος θρομβοφιλίας μιας πάθησης που προκαλεί την δημιουργία θρόμβων στο αίμα. Η θρομβοφιλία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την παροχή αίματος από την μήτρα στο έμβρυο και να οδηγήσει σε αποτυχία εμφύτευσης και αποβολή.

Θανάσης Διαμαντόπουλος: Μαιευτήρας- Γυναικολόγος

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Related Posts