Στρέσαρε τους μύες σου και όχι το μυαλό ή τα συναισθήματά σου.

“Στρέσαρε τους μύες σου” δε σημαίνει σε καμία περίπτωση άρχισε να κοπανιέσαι στα βάρη.

Αλλά ας δούμε πρώτα τι θέλει να πει ο ποιητής γράφοντας “όχι το μυαλό σου και τα συναισθήματά σου”.
Η αλήθεια είναι ότι το στρες είναι μία αντανακλαστική αντίδραση του οργανισμού σε άμεση αντιμετώπιση κινδύνου μέσω του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος.

Το ΑΝΣ απαρτίζεται από δύο υποσυστήματα.

Advertisement

Το Συμπαθητικό Νευρικό Σύστημα και το Παρασυμπαθητικό Νευρικό Σύστημα. Η σχέση τους είναι καθαρά ανταγωνιστική.

Το παρασυμπαθητικό σύστημα ενεργοποιείται σε κατάσταση ηρεμίας ενώ αντίθετα το συμπαθητικό σε κατάσταση άγχους και στρες γιατί δίνει στο σώμα την εντολή να αμυνθεί και να αντιμετωπίσει τον εχθρό. Στην σημερινή όμως εποχή ο εχθρός δεν είναι ένα άγριο ζώο,όπως παλιά, όπου ο άνθρωπος θα πάλευε ή θα έτρεχε να φύγει καταναλώνοντας όλες τις παραγόμενες ουσίες, κορτιζόλη, χολιστερίνη που συνδέονται με το άγχος.

Σήμερα ο εχθρός είναι π.χ η σύγχρονη ζωή, το άγχος, η οικονομική κρίση που δημιουργούν στρες στον άνθρωπο και κατά συνέπεια άμυνα του οργανισμού στον εχθρό.

Advertisement

Η ανθρώπινη φύση όμως δεν ξεχωρίζει το άγριο ζώο από την οικονομική κρίση.

Αναγνωρίζει και τα δύο σαν απειλή και ενεργοποιεί το συμπαθητικό σύστημα να τα αντιμετωπίσει. Ας επιστρέψουμε όμως σε αυτό που είπε νωρίτερα ο ποιητής.

“Στρέσαρε το σώμα και όχι το μυαλό και τα συναισθήματά σου”.

Αν κανείς σκεφτεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του ένας άνθρωπος είναι αγχωμένος, τότε γίνεται κατανοητό ποιο σύστημα του ΑΝΣ ενεργοποιείται και τι συνέπειες έχει για τον άνθρωπο. Θυμήσου τη φράση που γράφτηκε παραπάνω:

“Σήμερα ο εχθρός δεν είναι το άγριο ζώο, όπου ο άνθρωπος θα παλέψει ή θα τρέξει να φύγει καταναλώνοντας όλες τις παραγόμενες ουσίες σχετικές με το άγχος”.

Κι εδώ βρίσκεται το κλειδί γιατί ο άνθρωπος της σύγχρονης εποχής πρέπει να στρεσάρει τους μύες του και όχι το μυαλό ή τα συναισθήματά του.

Στην κίνηση.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα νιώσεις στρες, αντί να γεμίσεις το μυαλό σου αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματά σου θλίψη,μελαγχολία,κατάθλιψη,στεναχώρια επέλεξε να ασκηθείς. Να τρέξεις. Να περπατήσεις. Να κάνεις γυμναστική.

Να κάνεις ένα σπορ. Να κολυμπήσεις. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να επιλέξεις πως θα κινήσεις το σώμα σου για να εκτονωθεί το αυτόνομο νευρικό σου σύστημα.

Γι’αυτό χρησιμοποιείται η άσκηση και η γυμναστική και όχι τόσο για την εξωτερική εμφάνιση.

Η εμφάνιση είναι η συνέπεια.

Λογικό αφού όταν γυμνάζεσαι αποκτάς ένα καλίγραμμο σώμα. Ο ουσιαστικός όμως λόγος είναι η ψυχολογία του ανθρώπου. Όταν ο άνθρωπος γυμνάζεται αυξάνονται τα επίπεδα των ενδορφινών,οι ορμόνες της ευτυχίας.

Η γυμναστική αποτελεί έτσι κι αλλιώς το φάρμακο για διάφορες ασθένειες, όπως οι καρδιολογικές παθήσεις και η οστεοπόρωση, ταυτόχρονα όμως είναι και φυσικό αντικαταθληπτικό. Μία αποτελεσματική θεραπεία για τη θλίψη,το άγχος και τη μελαγχολία. Επέλεξε λοιπόν το είδος γυμναστικής που σου ταιριάζει. Θα αισθανθείς ευτυχισμένος και χαρούμενος.

Βοηθάει το μυαλό να ξεχαστεί.

Τώρα διάβασε προσεκτικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι το στρες μπορεί να ανακόψει την παραγωγή νέων νευρώνων στον εγκέφαλο. Αποτέλεσμα; Ο εγκέφαλος να γίνεται λιγότερο ικανός για μάθηση, να έχει λιγότερη μνήμη και να γίνεται ακόμα πιο επιρρεπής στο άγχος και στην κατάθλιψη.

Ποια είναι η απάντηση; Γυμναστική.

Αυτό που γράφει το κείμενο στη αρχή “Στρεσαρε τους μύες και..”.

Αυτό ακριβώς εννοούσε γιατί μέσω της άσκησης απελευθερώνονται οι καλές ορμόνες του οργανισμού και βοηθάει το σώμα και το μυαλό να λειτουργούν σωστά. Σε αυτό το σημείο μάθε και αυτό! Το ξέρεις ότι η γυμναστική και το Γέλιο έχουν τα ίδια οφέλη;

Ενεργοποιούν τις ίδιες ορμόνες,τις ενδορφίνες. Μάθε επίσης ότι το γέλιο στρεσάρει,δηλ.ενεργοποιεί τους μύες της κοιλιάς αλλά και όλου του κορμού. Και του πυελικού εδάφους. Λογικό αφού για να γελάσει κανείς χρειάζεται διαφραγματική αναπνοή. Άρα κινητοποιούνται περισσότερες μυικές ομάδες.

Την επόμενη φορά που θα νιώσεις στρες και άγχος έχε στο μυαλό σου την εξής εικόνα.

Οικονομική κρίση= Άγριο Θηρίο

Στρες =Άγχος

Γυμναστική, Γέλιο=Τρέξιμο διαφυγής

Κατανάλωση ορμονών άγχους=κατανάλωση ορμονών άγχους

Ενεργοποίηση ορμονών χαράς,ευτυχίας=Ενεργοποίηση ορμονών χαράς,ευτυχίας

Βρες το δικό σου τρόπο να στρεσάρεις τους μύες από εδώ και πέρα.

Τρέξε, κάνε άσκηση, παίξε, γέλασε!

Της Νατάσας Μαρίνη.

ΠΗΓΗ: www.anapnoes.gr

Related Posts