X

Ψάχνοντας για μια αγάπη που δεν υπάρχει…

Όλοι οραματιζόμαστε την τέλεια αγάπη. Ορισμένοι, μάλιστα, νιώθουμε ότι, τουλάχιστο αυτό, το δικαιούμαστε και μας αξίζει.

Φανταζόμαστε τις σχέσεις μας χωρίς συγκρούσεις, σχέσεις που ξεχειλίζουν από ζεστασιά και κατανόηση, αποδοχή και τρυφερότητα.

Σπαταλούμε ένα μεγάλο μέρος του χρόνου μας μετρώντας τι πήραμε και τι μας άξιζε να πάρουμε από τα όνειρά μας, θρηνώντας πάνω στο άθροισμα των ελλείψεων.

Έχω ένα φίλο που ήταν τόσο παθιασμένος με την ιδέα να βρει την τέλεια ερwμένη, ώστε άφησε τη γυναίκα του και το παιδί του για να κυνηγήσει το όνειρό του. Την αναζήτηση αυτή την είδε σαν το δικαίωμά του στην ευτυχία.

Από τη στιγμή που πήρε την απόφαση αυτή, κομπάζει ότι γνωρίστηκε και συνδέθηκε με δεκαεφτά γυναίκες, αλλά καμιά δεν ανταποκρινόταν στον ιδανικό τύπο που αναζητούσε.

Όταν τον ρώτησα τι ακριβώς ήταν εκείνο που τόσο απεγνωσμένα αποζητούσε σε μια σχέση, μου απάντησε ότι έψαχνε την αληθινή αγάπη.

Βέβαια, ο φίλος μου αυτός δεν είχε την παραμικρή ιδέα τι σημαίνει στην πραγματικότητα αληθινή αγάπη. Μου φαίνεται πως δε θα μείνει ευχαριστημένος με τίποτα ως τη στιγμή που θα παντρευτεί τον εαυτό του.

Θα νιώθαμε, ίσως, λιγότερο απογοητευμένοι αν αποδεχόμαστε το γεγονός ότι σε τούτη τη γη δεν υπάρχει τέλεια αγάπη, υπάρχει μόνο ανθρώπινη αγάπη.

Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαμε να διαθέσουμε τη ζωτικότητά μας προσπαθώντας να εκτιμήσουμε και να διευρύνουμε την αγάπη που έχουμε.

Η διαρκής αγάπη δεν είναι τεστ αντοχής

Είναι θλιβερή και σκληρή η επωδός που ακούγεται όλο και πιο συχνά: «Η αγάπη χάθηκε από τις σχέσεις μας».

Όπως συμβαίνει με πολλές ανάλογες διατυπώσεις, η επωδός αυτή αδικεί την αγάπη. Δεν φταίει η αγάπη που εξαφανίστηκε από τις σχέσεις μας.

Η διαρκής και ανθεκτική αγάπη δεν είναι τεστ αντοχής και υπομονής. Όταν καταφέρουμε να εκτιμήσουμε όλα τα πράγματα που μας ένωσαν προσθέτοντας με το χρόνο, νέο και μεγαλύτερο βάθος στην εκτίμηση αυτή, τότε ζούμε μαζί. Μία τέτοια σχέση είναι από τις επιτυχημένες ιστορίες της ζωής.

Αυτά είναι τα ευχάριστα νέα. Τα δυσάρεστα για ορισμένους ανθρώπους, είναι ότι μια τέτοια επιτυχία απαιτεί ειδική προσπάθεια.

Υγιείς δεσμοί, για να παραμείνουν υγιείς, χρειάζονται και τη σωστή συντήρηση. Τα εμπόδια πρέπει να υπερπηδηθούν και να λάβουμε υπόψη μας τις προφάσεις και τις αντιστάσεις που απειλούν την αγάπη.

Από τη δική μας μεριά, πρέπει να καλωσορίζουμε το μυστήριο, τον ενθουσιασμό και την πρόκληση που θα μας κάνουν eραστές εφ’όρου ζωής.

(Γεννημένοι Για Την Αγάπη – Leo Buscaglia)

Επιμέλεια Κειμένου: Marva @Truelife.gr

Categories: Ψυχολογία