Πρόωρη εμμηνόπαυση: Τι είναι, πότε ξεκινά- Δείτε 7 ένοχοι παράγοντες

Η εμμηνόπαυση είναι η περίοδος της ζωής μιας γυναίκας όταν η περίοδος της τελειώνει και δεν μπορεί πλέον να μείνει έγκυος με φυσιολογικό τρόπο. Οι αλλαγές που προκαλεί η εμμηνόπαυση ξεκινούν όταν οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν ωάρια και ελαττώνουν την παραγωγή ορμονών τους. Οι βασικές ορμόνες που παράγουν οι ωοθήκες είναι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, και αυτές βοηθούν στην διατήρηση της περιόδου κάθε μήνα.

Η εμμηνόπαυση ξεκινά συνήθως μεταξύ των 45 και 55 ετών.

Η μέση ηλικία εμφάνισης της εμμηνόπαυσης στον πληθυσμό της Ευρώπης είναι μεταξύ 50 και 51 ετών.

Η εμφάνιση της εμμηνόπαυσης πριν από την ηλικία των 45 ετών ονομάζεται πρώιμη εμμηνόπαυση. Όταν μια γυναίκα εμφανίζει εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 40 ετών, αυτό ονομάζεται πρόωρη εμμηνόπαυση ή πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια. Στις γυναίκες που καπνίζουν η εμμηνόπαυση έρχετε νωρίτερα, κατά μέσω όρο στα 47 με 49 χρόνια. Σημαντικό ρόλο στην ηλικία εμμηνόπαυσης παίζουν τα γονίδια και η ηλικία που μπήκε σε εμμηνόπαυση η μητέρα σας θα επηρρεάσει και εσάς.

Advertisement

Αντικείμενα με τα οποία ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή, όπως καλλυντικά και πλαστικές συσκευασίες, περιέχουν χημικές ουσίες που μπορεί να επισπεύσουν την έλευση της εμμηνόπαυσης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα έκθεσης μιας ομάδας γυναικών σε 111 χημικές ουσίες και διαπίστωσαν ότι η αυξημένη έκθεση συσχετίζεται με την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης κατά 2 έως 4 χρόνια νωρίτερα, σε σύγκριση με τις γυναίκες με τα χαμηλότερα επίπεδα έκθεσης.

Οι υπό μελέτη χημικές ουσίες θεωρείται πως αποτελούν ενδοκρινικούς διαταράκτες, δεν έχει αποσαφηνιστεί όμως για ποιους ακριβώς λόγους μπορεί να οδηγήσουν στην πρόωρη εμμηνόπαυση.

Advertisement

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν περιέχει ένα μεμονωμένο προϊόν επικίνδυνα επίπεδα μιας χημικής ουσίας, αλλά η σταδιακή έκθεση στις ουσίες αυτές από πολλά διαφορετικά προϊόντα οδηγεί σε συσσώρευση των υπολειμμάτων στον οργανισμό.

Δείτε ποια προϊόντα περιέχουν συχνότερα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB), φυτοφάρμακα ή φθαλικές ενώσεις (phthalates) που μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλουν στην πρόωρη έλευση της εμμηνόπαυσης:

Πλαστικά δοχεία φαγητού: Κατασκευάζονται συχνά από φθαλικές ενώσεις ώστε το πλαστικό να είναι μαλακό και εύκαμπτο. Μην ζεσταίνετε φαγητό σε πλαστικά δοχεία, εκτός κι αν το δοχείο φέρει σχετική ένδειξη ότι είναι ασφαλές προς χρήση στο φούρνο μικροκυμάτων. Οι φθαλικές ενώσεις μπορεί να «διαρρεύσουν» στο φαγητό όταν το δοχείο εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Προϊόντα περιποίησης: Σαμπουάν, λοσιόν καθαρισμού και αφρόλουτρα μπορεί να περιέχονται σε συσκευασίες από φθαλικές ενώσεις ή να περιέχουν τεχνητά αρώματα (fragrance).

Έτοιμα γεύματα: Οι πλαστικές συσκευασίες στις οποίες τοποθετούνται έτοιμα γεύματα, γιαούρτια, βούτυρο κ.α. μπορεί να περιέχουν φθαλικές ενώσεις. Προτιμήστε τις γυάλινες ή χαρτονένιες συσκευασίες.

Κεριά και αποσμητικά χώρου: Ελέγξτε την ετικέτα του προϊόντος ώστε να διαπιστώσετε εάν περιέχει φθαλικές ενώσεις ή τεχνητά αρώματα.

Ψάρια: Ορισμένα είδη πολυχλωριωμένων διφαινυλίων έχουν απαγορευθεί προς χρήση, ωστόσο η έκθεση είναι πιθανή μέσω των ψαριών, καθώς τα χημικά έχουν διαρρεύσει σε υδάτινους πόρους.

Γαλακτοκομικά και κρέας: Όπως συμβαίνει και με τα ψάρια, τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια μπορεί να σκαρφαλώσουν ψηλότερα στην τροφική αλυσίδα μέσω των προϊόντων ζωικής προέλευσης που καταναλώνουμε.

Φρούτα και λαχανικά: Αρκετά προϊόντα καλλιεργούνται με τη χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων. Προτιμήστε τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας για να αποφύγετε την έκθεση σε υπολείμματα.

www.onmed.gr

Related Posts