“Πρέπει Να Μιλήσουμε”: 5 Συμβουλές Για Να Κάνεις Έναν Αποτελεσματικό Διάλογο Με Τον Σύντροφό Σου

“Πρέπει να μιλήσουμε.” Ή αλλιώς… “Θέλω να μιλήσουμε.”

Πόσες φορές δεν έχουμε ξεστομίσει αυτήν την κουβέντα στο σύντροφό μας. Και πόσες φορές τελικά δεν βγήκε άκρη -στην καλύτερη περίπτωση. Γιατί ήταν κι εκείνες οι περιπτώσεις που η συζήτηση κατέληξε σε τρικούβερτο καβγά.

Και ο διάλογος φίλη μου έχει την τέχνη του. Όταν μάλιστα υπάρχουν και ερωτικά συναισθήματα, ανασφάλειες, φόβοι, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Αυτό που χρειάζεται πάνω από όλα είναι ψυχραιμία και οι παρακάτω συμβουλές της ειδικού.

Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα σήμερα μας βοηθάει να κάνουμε έναν αποτελεσματικό διάλογο με τη σχέση μας.

Advertisement

Ως σοβαρά κορίτσια, θα προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τον εαυτό μας, να τα κάνουμε εμείς σωστά. Ώστε αν και πάλι δεν βγει άκρη, να ξέρουμε ότι δεν είμαστε εμείς αυτές που φταίμε, αλλά η άλλη πλευρά.

Και τότε ίσως πρέπει να κάνεις άλλη μια κουβέντα, αυτήν τη φορά όσον αφορά στους σωστούς κώδικες ενός ώριμου διαλόγου.

Και δώσε του να διαβάσει κι αυτός αυτό το κείμενο. Γιατί χωρίς σωστή επικοινωνία δεν προχωράει η σχέση. Είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα. Το “ας μιλήσουμε” πρέπει να έχει νόημα, ουσία, ωριμότητα για να είναι αποτελεσματικό.

Advertisement

ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ

1. Προσπαθώ να δω μέσα από τα μάτια του

Είναι σημαντικό να μπορώ να μπω για λίγο και στη θέση του άλλου για να μπορέσω να νιώσω αυτό που νιώθει και να δω αυτό που βλέπει, όσο είναι δυνατόν βέβαια, καθώς θα προσπαθήσω να δω “σαν αυτόν”. Προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα από την οπτική γωνία του/της συντρόφου σας.

2. Διευκολύνω τον διάλογο

Προετοιμάζω το έδαφος για να μπορέσουμε να κάνουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο. Αυτό σημαίνει, πως επιλέγω κάποια στιγμή που και ο άλλος είναι διαθέσιμος, δεν μας πιέζει ο χρόνος, δεν περιμένουμε επισκέψεις, δεν είμαστε κουρασμένοι, πεινασμένοι, δεν κρυώνουμε ή ζεσταινόμαστε κλπ., χρειάζεται δηλαδή οι εξωτερικές συνθήκες να μας αφήνουν όσο το δυνατόν ανεπηρέαστους για να επικεντρωθούμε στο περιεχόμενο.

3. Ακούω και δεν διακόπτω

Αφήνω τον συνομιλητή μου να μιλήσει, τον ακούω προσεκτικά και δεν τον διακόπτω κάθε λίγο για να διαμαρτυρηθώ. Αργότερα, μπορώ να μιλήσω και να εκθέσω τη δική μου άποψη, όταν έρθει η σειρά μου.

4. Κρατάω θετική στάση

Δεν κρίνω, δεν υποτιμώ, δεν φωνάζω, δεν χρεώνω, δεν κατηγορώ, δεν απειλώ.

5. Δεν κρατάω “μούτρα”

Δεν υπάρχει χειρότερο από το να προσπαθούμε να μιλήσουμε και ο ένας από τους δύο να φέρεται σαν παιδάκι που του πήραν το παιχνίδι του, μέσα από ανώριμες στάσεις και συμπεριφορές.

 

Πηγή: tlife.gr

Related Posts