Πότε ο πόνος στο λαιμό πρέπει να μας οδηγήσει στον ιατρό

Συνήθως ο πόνος στο λαιμό οφείλεται σε λοιμώξεις από ιούς όπως είναι η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα.

Ο πονόλαιμος αποτελεί ένα συχνό σύμπτωμα που συνήθως οφείλεται σε ιογενείς ή μικροβιακές λοιμώξεις.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε την αιτιολογία αυτού, προκειμένου να προβούμε στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή ή/ και να αποφύγουμε άσκοπη χρήση αντιβιοτικών.

Πότε πρέπει να πάμε στον ιατρό;

Advertisement

Όταν ο πονόλαιμος συνοδεύεται:

    • Από υψηλό πυρετό αιφνίδιας έναρξης.
    • Από σημαντικό άλγος κατά την κατάποση.
    • Από κεφαλαλγία.

Επίσης:

    • H εμφάνιση πυωδών βυσμάτων στην περιοχή των αμυγδαλών μπορεί να είναι αποτέλεσμα μικροβιακής λοίμωξης, οπότε να χρήζει φαρμακευτικής αγωγής για την αποφυγή επιπλοκών, όπως το φαρυγγοαμυγδαλικό απόστημα κ.α.

Στρεπτοκοκκική λοίμωξη

Advertisement

Η διενέργεια εξέτασης για την ανίχνευση στρεπτοκοκκικής λοίμωξης (Strep test), λαμβάνοντας φαρυγγικό επίχρισμα, είναι γρήγορη και αποτελεσματική και προσφέρει τη δυνατότητα στον ασθενή και στον ιατρό να κάνει γρήγορη διάγνωση και να λάβει την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή.

Η χρήση αντιβιοτικής αγωγής, στην αμυγδαλίτιδα που οφείλεται σε στρεπτόκοκκο, είναι χρήσιμη για τη μείωση της διάρκειας των συμπτωμάτων, την πρόληψη των επιπλοκών  (ρευματικός πυρετός κ.α.) καθώς και για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου.

Η παρουσία πυώδους εξιδρώματος, ο υψηλός πυρετός και η ανεύρεση διογκωμένων και επώδυνων λεμφαδένων, αποτελούν ενδείξεις εξέτασης από ιατρό.

Επιπρόσθετα, η απουσία βήχα και η απουσία ρινικής συμφόρησης/καταρροής θέτει ισχυρή υπόνοια λοίμωξης από β ́ αιμολυτικό στρεπτόκοκκο ομάδος Α.

Τέλος, συχνά, η κλινική εικόνα της στρεπτοκοκκικής αμυγδαλίτιδας συγχέεται με την παρόμοια κλινική εικόνα που εμφανίζουν οι ασθενείς που πάσχουν από λοιμώδη μονοπυρήνωση, η οποία συνήθως είναι αυτοϊώμενη.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η οξεία φαρυγγοαμυγδαλιτίδα, στους ενήλικες, είναι συνήθως ιογενούς αιτιολογίας και δεν απαιτείται η χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής.

Γράφει η Γιούλη Αργυρακοπούλου, Παθολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθύντρια Διαβητολογικής Μονάδας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

ΠΗΓΗ: iatriko.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr

Related Posts