Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο για άνοια – Τα συμπτώματα που μας κτυπούν «καμπανάκι»

Τι αναφέρει μελέτη για τον κίνδυνο να υποστούμε άνοια στο μέλλον.

Η γνωστική έκπτωση μπορεί να αρχίσει χρόνια πριν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια άνοιας, τα οποία για ορισμένους μπορεί να εμφανιστούν ήδη από την ηλικία των 30 ετών, μια κατάσταση γνωστή ως άνοια πρώιμης έναρξης ή άνοια πρώιμης έναρξης. Σχεδόν 4 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας 30-64 ετών εκτιμάται ότι ζουν με την πάθηση αυτή παγκοσμίως, σύμφωνα με μελέτη του 2021, και ο αριθμός των περιπτώσεων αυξάνεται.

Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου για άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ σε μεγάλη ηλικία είναι γνωστοί: η μεγαλύτερη ηλικία και το βιολογικό φύλο κατά τη γέννηση (οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νόσο Αλτσχάιμερ). Η γενετική καθορίζει επίσης τον κίνδυνο, καθώς τα άτομα που κληρονομούν ένα ή περισσότερα αντίγραφα του γονιδίου APOE4 έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο Αλτσχάιμερ, αν και πολλοί δεν αναπτύσσουν ποτέ τη νόσο. Ενώ αυτοί οι κίνδυνοι δεν μπορούν να τροποποιηθούν, άλλοι παράγοντες όπως το κάπνισμα, ο προδιαβήτης και ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση, η κατάθλιψη, η κοινωνική απομόνωση και η απώλεια ακοής μπορούν.

Η άνοια πρώιμης έναρξης θεωρείται ότι υπαγορεύεται κυρίως από το γονίδιο APOE4, ενώ υπάρχουν ελάχιστες έρευνες για άλλους αιτιολογικούς παράγοντες. Ωστόσο, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι πολλοί από τους ίδιους παράγοντες κινδύνου μπορεί να συμβάλλουν στην άνοια πρώιμης έναρξης, προσφέροντας νέες ελπίδες για την επιβράδυνση ή την πρόληψη της νόσου.

Advertisement

«Αυτό αλλάζει την κατανόησή μας για την άνοια πρώιμης έναρξης, αμφισβητώντας την αντίληψη ότι η γενετική είναι η μοναδική αιτία της νόσου και αναδεικνύοντας ότι μια ποικιλία παραγόντων κινδύνου μπορεί να είναι σημαντική», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Stevie Hendriks, μεταδιδακτορική ερευνήτρια ψυχιατρικής και νευροψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στις Κάτω Χώρες.

«Εκτός από τους φυσικούς παράγοντες, η ψυχική υγεία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής του χρόνιου στρες, της μοναξιάς και της κατάθλιψης», εξήγησε η Hendriks σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα.«”Το γεγονός ότι αυτό είναι εμφανές και στην πρώιμη άνοια μας εξέπληξε και μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για τη μείωση του κινδύνου και σε αυτή την ομάδα».

Τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν την κλινική εργασία που γίνεται με ασθενείς που προσπαθούν να καταπολεμήσουν την εξέλιξη της άνοιας, δήλωσε ο δρ Richard Isaacson, διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων της Φλόριντα, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Advertisement

«Βάσει των παρατηρήσεών μου από περισσότερο από μια δεκαετία φροντίδας ασθενών που βρίσκονται σε κίνδυνο, διαφωνώ έντονα ότι οι άνθρωποι είναι ανίσχυροι στον αγώνα ενάντια στην πρώιμη γνωστική έκπτωση», δήλωσε ο Isaacson σε ηλεκτρονικό μήνυμα. «Η κλινική μου εμπειρία ευθυγραμμίζεται πολύ περισσότερο με τα αποτελέσματα αυτής της νέας μελέτης: ότι μπορεί πράγματι να είναι δυνατόν να πιάσουμε τον ταύρο από τα κέρατα και να είμαστε προληπτικοί όσον αφορά ορισμένους παράγοντες του τρόπου ζωής και άλλους παράγοντες υγείας για να μειώσουμε τον κίνδυνο», πρόσθεσε.

Τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο περιοδικό JAMA Neurology, οι ερευνητές παρακολούθησαν 356.000 άνδρες και γυναίκες που εγγράφηκαν στην ηλικία των 40 ετών στη διαχρονική έρευνα υγείας που ονομάζεται UK Biobank. Συλλέχθηκαν τα επίπεδα αίματος, ούρων και σάλιου, μαζί με το βάρος και άλλες μετρήσεις υγείας, και οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα μεταξύ των ομάδων που εμφάνισαν και δεν εμφάνισαν άνοια πρώιμης έναρξης.

Η ανάλυση διαπίστωσε πολλές ομοιότητες μεταξύ του κινδύνου άνοιας όψιμης και πρώιμης έναρξης, όπως η κατάχρηση αλκοόλ, ο διαβήτης, η κατάθλιψη, οι καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια, τα δύο τελευταία που σχετίζονται με την υπέρταση.

Λαμβάνοντας υπόψη τη νεαρή ηλικία των συμμετεχόντων, άλλοι παράγοντες κινδύνου αποτέλεσαν μεγαλύτερη έκπληξη. Σύμφωνα με τη μελέτη, η κοινωνική απομόνωση, η διαβίωση με απώλεια ακοής και τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D ήταν βασικοί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη άνοιας πρώιμης έναρξης.

«Η κοινωνική απομόνωση σχετίζεται με την κατάθλιψη, αλλά η κατάθλιψη δεν διαμεσολάβησε στη συσχέτιση της κοινωνικής απομόνωσης με την άνοια πρώιμης έναρξης στις αναλύσεις μας, γεγονός που υποδηλώνει ότι και οι δύο συμβάλλουν άμεσα στον κίνδυνο άνοιας», εξήγησε η μελέτη.

Η ύπαρξη υψηλότερων επιπέδων C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, η οποία υποδηλώνει λοίμωξη ή φλεγμονή στο σώμα, συνδέθηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο άνοιας πρώιμης έναρξης, αλλά μόνο στις γυναίκες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η ορθοστατική υπόταση, μια κατάσταση κατά την οποία η ζάλη εμφανίζεται όταν η αρτηριακή πίεση πέφτει τη στιγμή που ένα άτομο σηκώνεται όρθιο, ήταν επίσης ένας παράγοντας.

«Οι λόγοι κινδύνου για την ορθοστατική υπόταση και την κατάθλιψη ήταν οι υψηλότεροι, πράγμα που σημαίνει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας πρώιμης έναρξης είναι υψηλότερος σε άτομα με ορθοστατική υπόταση ή κατάθλιψη σε σύγκριση με άτομα χωρίς αυτούς τους παράγοντες», σημείωσε ο Hendriks. “Ωστόσο, οι κίνδυνοι εξακολουθούσαν να είναι πολύ μικροί και οι περισσότεροι άνθρωποι με ορθοστατική υπόταση ή κατάθλιψη δεν θα αναπτύξουν άνοια πρώιμης έναρξης”, πρόσθεσε.

Η ύπαρξη δύο αντιγράφων του APOE4, ενός βασικού γενετικού δείκτη για τη νόσο Αλτσχάιμερ, αποτέλεσε επίσης παράγοντα, όπως και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση του ατόμου και η δυνατότητα απόκτησης ανώτερης εκπαίδευσης. Ο διαβήτης έπαιξε ρόλο που διέφερε ανάλογα με το φύλο κατά τη γέννηση: οι άνδρες με διαβήτη είχαν υψηλότερο κίνδυνο από τους άνδρες χωρίς διαβήτη, αλλά δεν υπήρχε συσχέτιση με τον διαβήτη στις γυναίκες, σύμφωνα με την έρευνα.

Μείωση του κινδύνου

Υπάρχουν αρκετές ενέργειες που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας πρώιμης έναρξης, δήλωσε ο Hendriks, όπως το να μην καπνίζουν και να διατηρούν μια υγιεινή διατροφή.

«Να είστε περίεργοι: να μαθαίνετε νέα πράγματα, να αφιερώνετε χρόνο σε ένα χόμπι, να παραμένετε απασχολημένοι και κοινωνικά ενεργοί, επισκεπτόμενοι φίλους και συγγενείς ή συμμετέχοντας σε κοινωνικές συγκεντρώσεις», είπε. «Ασκηθείτε τακτικά – συνεχίστε να κινείστε, όλα τα επίπεδα άσκησης λειτουργούν, από το περπάτημα έως την έντονη άσκηση. Βρείτε κάτι που σας ταιριάζει», είπε.

Συνολικά, οι άνθρωποι θα πρέπει να αισθάνονται ενδυναμωμένοι από τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, δήλωσε ο Isaacson.

«Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να αποδειχθεί πιο οριστικά ποιοι παράγοντες μπορεί να είναι οι πιο προστατευτικοί σε διάφορα άτομα, προτρέπω τους ανθρώπους που διατρέχουν κίνδυνο να μην περιμένουν», δήλωσε.

«Επισκεφθείτε τακτικά τον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης και μάθετε τους αριθμούς σας: ρωτήστε για τα επίπεδα της βιταμίνης D, ακολουθήστε τους στόχους της αρτηριακής πίεσης, τα αποτελέσματα της χοληστερόλης και τις τιμές του σακχάρου στο αίμα. Κάντε ένα τεστ ακοής και αναζητήστε θεραπεία με ακουστικό βοήθημα όταν είναι απαραίτητο».

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr

Related Posts