Πόνος Στο Αυτί | 5 Φυσικές Θεραπείες Για Άμεση Ανακούφιση

Πόνος Στο Αυτί | 5 Φυσικές Θεραπείες Για Άμεση Ανακούφιση

Ο πόνος στο αυτί μπορεί να είναι οξύς και διαπεραστικός. Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες που τον προκαλούν. Η διάτρηση του τυμπάνου, μια λοίμωξη, η κηρήθρα των αυτιών και η αμυγδαλίτιδα, είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες. Η πιο κοινή λοίμωξη του αυτιού είναι η οξεία ωτίτιδα και η λοίμωξη του μέσου ωτός.

Σε αυτή την περίπτωση, το αυτί σας μπορεί να πρηστεί ή να αναπτύξει φλεγμονή λόγω της μόλυνσης και ο πόνος προκαλείται από το υγρό που παγιδεύεται πίσω από το τύμπανο. Ο πόνος στο αυτί μπορεί να συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως πυρετό, ελαφριά απώλεια ακοής ή γρίπη.

Οι μολύνσεις στα αυτιά είναι αρκετά συχνές μεταξύ των παιδιών. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής υποδεικνύει ότι σε περίπτωση μολύνσεως στα αυτιά, η διαχείριση του πόνου πρέπει να είναι η προτεραιότητα και όχι η χρήση αντιβιοτικών.

Advertisement

Αυτό συμβαίνει επειδή η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών μπορεί συχνά να οδηγήσει σε ανθεκτικές στα αντιβιοτικά λοιμώξεις. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να βρείτε τα περισσότερα από τα πράγματα που μπορούν να σας δώσουν ανακούφιση στο σπίτι σας.

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία στο σπίτι για να διευκολύνει τον πόνο εξαρτάται από την αιτία. Σε περίπτωση ρήξης του τυμπάνου, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Ωστόσο, αν ο πόνος προκαλείται εξαιτίας μιας λοίμωξης, μπορείτε να καταφύγετε σε μερικούς φυσικούς τρόπους για να εξουδετερώσετε τον πόνο ενώ το σώμα σας καταπολεμά την λοίμωξη.

Advertisement

5 Φυσικές Θεραπείες Για Τον Πόνο Στο Αυτί Που Πραγματικά Λειτουργούν

1. Σκόρδο

Ο ειδικός στην αγιουβέρδα, Dr. B.N. Sinha, προτείνει ένα απλό επίθεμα για την αντιμετώπιση του πόνου στο αυτί. Συνθλίψτε 2 σκελίδες σκόρδου και ανακατέψτε τες με 2 κ.γλ. λάδι μουστάρδας. Ζεστάνετε αυτό το μείγμα μέχρι το σκόρδο να μαυρίσει ελαφρώς. Αφήστε το να κρυώσει και, στη συνέχεια, ρίξτε μερικές σταγόνες μέσα στο μολυσμένο αυτί.

Οι αναλγητικές ιδιότητες του σκόρδου βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε λάδι σκόρδου στο σπίτι, συνθλίβοντας και βράζοντας τις σκελίδες σε σησαμέλαιο. Αυτή η φυσική θεραπεία θα σας προσφέρει άμεση ανακούφιση.

2. Χυμός από φύλλα βασιλικού

Μια άλλη φυσική θεραπεία για τον πόνο στο αυτί, που προτείνεται από τον Dr.Sinha, είναι να συνθλίψετε μερικά φύλλα βασιλικού και να χρησιμοποιείτε τον χυμό τους για να θεραπεύσετε το μολυσμένο αυτί. Στραγγίξτε τον χυμό πριν από τη χρήση.

3. Λάδι μουστάρδας

Σύμφωνα με τον Dr. Ashutosh Gautam, Clinical Operations and Coordination Manager στο Baidyanath, το έλαιο μουστάρδας λειτουργεί ως γαλακτωματοποιητής της κηρήθρας.

“Προσθέστε 2-3 σταγόνες στη μία πλευρά και γυρίστε από την άλλη πλευρά. Παραμείνετε στη θέση αυτή για 10-15 λεπτά, αλλά προσέξτε γιατί το λάδι δεν πρέπει να εισχωρήσει βαθιά μέσα στο αυτί. Επαναλάβετε με το άλλο αυτί”, αναφέρει. Το λάδι εξάγει το κερί που συσσωρεύεται μέσα στο αυτί με φυσικό τρόπο.

4. Μηλόξυδο

Έχει διαπιστωθεί ότι το μηλόξυδο αλλάζει το ρΗ του καναλιού του αυτιού και δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου τα βακτήρια και οι ιοί δεν μπορούν να επιβιώσουν. Ζεστάνετε λίγο μηλόξυδο και εφαρμόστε το στο μολυσμένο αυτί με μια μπατονέτα. Αφήστε το να διεισδύσει στο αυτί. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε βιολογικό μηλόξυδο για να αποφύγετε χημικές ουσίες ή μολύνσεις.

Μπορείτε επίσης να το αραιώσετε με λίγο νερό και στη συνέχεια να βουτήξετε τη μπατονέτα σε αυτό το υγρό. Σπρώξτε απαλά τη μπατονέτα μέσα στο αυτί και κρατήστε τη για περίπου 5 λεπτά. Το μηλόξυδο είναι γνωστό για τις αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητές του.

5. Αλάτι

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το αλάτι μπορεί να κάνει θαύματα. Ζεστάνετε λίγη ποσότητα σε χαμηλή φωτιά και στη συνέχεια βυθίστε μια μπατονέτα στο ζεστό αλάτι. Τοποθετήστε τη στο αυτί σας για περίπου 10 λεπτά. Το αλάτι τείνει να τραβάει το υγρό από το αυτί και μειώνει το πρήξιμο.

Ενώ δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τη χρήση αυτών των σπιτικών θεραπειών, οι μητέρες και οι γιαγιάδες μας έχουν καταφύγει πολλές φορές σε αυτές τις συνταγές πριν αποφασίσουν να στραφούν στα φάρμακα.

Πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν δεν γνωρίζετε τι προκαλεί τον πόνο. Ο Dr.Sanjay Sachdev, από το νοσοκομείο Max στο Νέο Δελχί, προτείνει τις ακόλουθες συμβουλές για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης.

  • Εάν ο πόνος στο αυτί οφείλεται σε κρυολόγημα ή βήχα, χρησιμοποιήστε ένα παυσίπονο ή ρινικές σταγόνες.
  • Εάν αντιμετωπίζετε πίεση και πόνο κατά τη διάρκεια μιας αεροπορικής πτήσης, χρησιμοποιήστε αποσυμφορητικά χάπια.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φαρμακευτικές σταγόνες για να διαλύσετε την κηρήθρα των αυτιών.
  • Εάν αισθανθείτε πόνο όταν τραβάτε ή πιέζετε το αυτί εξωτερικά, μπορεί να έχετε αναπτύξει πυώδες εξάνθημα ή μόλυνση, γι ‘αυτό χρησιμοποιήστε αντιβιοτικές σταγόνες.
  • Οι άνθρωποι που κολυμπούν συχνά μπορεί να αναπτύξουν μυκητιασικές λοιμώξεις. Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιήστε αντιμυκητιακές σταγόνες.

Επιμέλεια Κειμένου & Μετάφραση: Marva @Truelife.gr

*Αυτό το άρθρο έχει μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό την παροχή ιατρικής συμβουλής. Το truelife.gr δεν ευθύνεται για οποιεσδήποτε πιθανές συνέπειες από οποιαδήποτε θεραπεία, άσκηση, διατροφή, εφαρμογή φαρμάκων ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ενέργεια που προκύπτει από την ανάγνωση ή την παρακολούθηση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό το άρθρο. Πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας, παρακαλείστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή άλλον φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Related Posts