ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: Άλσος Κηφισιάς- Bγαλμένο Από Παραμύθι Το Πιο Ιστορικό Πάρκο Των Βορείων Προαστίων -ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ

Τον Φλεβάρη του 1885, η σιδηροδρομική γραμμή επεκτάθηκε έως την Κηφισιά. Εκεί έφτανε ο πρώτος προαστιακός της Αττικής, το «Θηρίο», που ένωνε την Κηφισιά με το Λαύριο, με ενδιάμεσους σταθμούς στην Αθήνα.

Τότε, οι σιδηρόδρομοι Αττικής αποφάσισαν να αναβαθμίσουν την περιοχή της Κηφισιάς και, κάπως έτσι, στη θέση που βρισκόταν ένα από τα πολλά κτήματα ενός εμπόρου από την Κωνσταντινούπολη, δημιουργήθηκε το 25 στρεμμάτων Άλσος της Κηφισιάς.

Advertisement

Φοίνικες, χαλιά από λουλούδια και πολύ πράσινο συνέθεσαν ένα μαγευτικό σκηνικό, βγαλμένο από παραμύθι.

Μέσα στο Άλσος, συναντάει κανείς το «Άλσος café-bar», το οποίο επισκέπτονταν με το τρένο οι Αθηναίοι παλιά «για παγωτό» και στο οποίο έπαιρναν τον καφέ τους ο Γεώργιος Δροσίνης, ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης, ο Ελευθέριος Βενιζέλος κι ο Εμμανουήλ Μπενάκης.

Advertisement

Πλέον, το καφέ του Άλσους γίνεται ιδανική στέγη για ζευγάρια που θέλουν την ησυχία τους, μέσα σε ένα ρομαντικό σκηνικό, αλλά και για οικογένειες με παιδιά, καθώς το άλσος αποτελεί ένα ιδιαίτερα ασφαλές περιβάλλον για παιχνίδι.

Από το 1937 έως σήμερα, το Άλσος της Κηφισιάς είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις Ανθοκομικές εκθέσεις του Δήμου Κηφισιάς, που πραγματοποιούνται κάθε Μάιο, με μια μικρή διακοπή από το 1940 έως το 1955, εξαιτίας του πολέμου. Τότε, το Άλσος πλημμυρίζει με χρώματα κι αρώματα λουλουδιών που σαγηνεύουν.


Το Άλσος έχει σχεδιαστεί με βάση την τεχνοτροπία της Γαλλικής Σχολής, στην οποία επικρατεί η συμμετρία και οι ευθείες γραμμές στον σχεδιασμό και τη φύτευση. Μάλιστα, είναι το μοναδικό παράδειγμα κήπου στην Αθήνα με αυτή την τεχνοτροπία.

Τα μονοπάτια που μπορεί να ακολουθήσει κανείς είναι 3, με τα παρακλάδια τους, ενώ συντριβάνια, κιόσκια, βρύσες, παγκάκια και πλατείες στολίζουν κομψά τον χώρο, προσδίδοντάς του ζωντάνια. Τα κτήρια που συναντά κανείς μέσα στο Άλσος είναι βαμμένα πράσινα, για να εναρμονίζονται με τον χώρο.


Συντροφιά όσων φορτίζουν τις μπαταρίες τους στο Άλσος, είναι ο αρχαίος συγγραφέας Μένανδρος, από τους αρχαιότερους κατοίκους της Κηφισιάς, και ο Θεόδωρος Δηληγιάννης, κάτοικος Κηφισιάς και μόνιμος θαμώνας του καφέ του Άλσους, καθώς οι προτομές τους κοσμούν διακριτικά τον «πνεύμονα» της Κηφισιάς.


Στον χώρο του Άλσους, μπορεί να μπει κανείς από 4 εισόδους, δυο κεντρικές και δυο πλαϊνές. Απέναντι από τη μια κύρια είσοδο, επί της οδού Δραγούμη, είναι ο τερματικός σταθμός του ΗΣΑΠ, ενώ στο ίδιο σημείο έχουν στάση ή τερματικό σταθμό και πολλά λεωφορεία. Για τους κατόχους Ι.Χ., υπάρχει δημοτικός χώρος στάθμευσης, επί της οδού Ανδριανού, απέναντι από τη μια πλαϊνή είσοδο.

 

Πηγή: star.gr

Related Posts