Οι 7 Τροφές Που Μπλοκάρουν Τη Γήρανση

Οι 7 Τροφές Που Μπλοκάρουν Τη Γήρανση

Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή εξασφαλίζει στον οργανισμό μας την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις της καθημερινότητας, ενώ παράλληλα μας παρέχει όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που μας βοηθούν να παραμένουμε δυνατοί και υγιείς.

Εάν αναζητάτε την πηγή της αιώνιας νεότητας, το πιο πιθανό είναι να την βρείτε στην κουζίνα σας!

Οι διατροφικές μας συνήθειες δεν καθορίζουν μόνο το δείκτη της ζυγαριάς αλλά και την κατάσταση της υγείας και της επιδερμίδας μας.

Advertisement

Επιπλέον, κάνουν την επιδερμίδα να δείχνει λεία και λαμπερή!

Δείτε στη στη συνέχεια, ποιες είναι οι 7 τροφές που οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι συμβάλλουν στην αντιγήρανση και τη μακροζωία.

Advertisement

Κράνμπερι: Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το εκχύλισμα από κράνμπερι χαρίζει κατά 25% περισσότερα χρόνια ζωής.

Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιοπάθειας. Παράλληλα, μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 26%.

Ξηροί καρποί: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ δηλώνουν πως οι ξηροί καρποί είναι το σνακ της μακροζωίας. Εκτοξεύουν τους δείκτες υγείας και προστατεύουν από ασθένειες όπως ο καρκίνος, η καρδιοπάθεια και οι παθήσεις του αναπνευστικού.

Σολομός: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχει επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης, υποστηρίζουν ερευνητές από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Μύρτιλλα: Ανήκουν σίγουρα στην κατηγορία των υπερ-τροφών, καθώς έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Μελέτες δείχνουν ότι οι πολυφαινόλες που περιέχουν τα μύρτιλλα μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 30%.

Προϊόντα ολικής άλεσης και ελαιόλαδο: Τα δύο διατροφικά «όπλα» της μεσογειακής διατροφής προστατεύουν την καρδιά μας και συμβάλλουν στη μακροζωία.

Κόκκινο κρασί: Μόλις μισό ποτήρι κόκκινο κρασί μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο, δηλώνουν Ολλανδοί ερευνητές. Τα στατιστικά δείχνουν ότι όσοι καταναλώνουν συστηματικά λίγο κρασί ζουν κατά μέσο όρο πέντε χρόνια περισσότερο. Το κόκκινο κρασί περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν από την καρδιοπάθεια.

Bonus

Εξαιρετικά υψηλή είναι η περιεκτικότητα των μανιταριών σε δύο αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν ενάντια στους βιολογικούς μηχανισμούς της γήρανσης, διαπίστωσαν ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Food Chemistry, τα μανιτάρια αποτελούν μοναδική πηγή εργοθειονίνης και γλουταθειόνης, δύο πολύ σημαντικών αντιοξειδωτικών ουσιών.

«Αυτό που διαπιστώσαμε είναι πως, χωρίς καμία αμφιβολία, τα μανιτάρια είναι η κορυφαία διατροφική πηγή αυτών των δύο αντιοξειδωτικών ουσιών και ότι ορισμένες ποικιλίες είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε αυτές» αναφέρει ο Ρόμπερτ Μπίλμαν, ομότιμος καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, όταν ο οργανισμός αξιοποιεί την τροφή για την παραγωγή ενέργειας παράγονται οι λεγόμενες ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούν οξειδωτικό στρες. Οι ελεύθερες ρίζες θεωρείται ότι προκαλούν βλάβες στα κύτταρα, σε χρήσιμες πρωτεΐνες ή ακόμη και στο ίδιο το DNA.

Οι ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες εμπλέκονται σε ευρύ φάσμα ηλικιακών παθήσεων, όπως ο καρκίνος, η στεφανιαία νόσος και το Αλτσχάιμερ. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες έχουν την ικανότητα να μετριάζουν αυτές τις αρνητικές επιδράσεις, επειδή εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες.

Πηγή: onmed.gronmed.gr

*Αυτό το άρθρο έχει μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό την παροχή ιατρικής συμβουλής. Το truelife.gr δεν ευθύνεται για οποιεσδήποτε πιθανές συνέπειες από οποιαδήποτε θεραπεία, άσκηση, διατροφή, εφαρμογή φαρμάκων ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ενέργεια που προκύπτει από την ανάγνωση ή την παρακολούθηση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό το άρθρο. Πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας, παρακαλείστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή άλλον φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Related Posts