Ο πιο γλυκός πειρασμός που προστατεύει την καρδιά, ενισχύει τον εγκέφαλο και ρίχνει την χοληστερίνη  

Την επόμενη φορά που θα ενδώσετε σε αυτόν τον γλυκό πειρασμό, ίσως να μην χρειάζεται να νιώθετε τόσο ένοχοι γι’ αυτό, αφού σας κάνει καλό. 

Παρά την κακή του φήμη ότι προκαλεί αύξηση βάρους, μια σειρά από οφέλη για την υγεία μπορεί να συνδέονται με αυτή τη νόστιμη απόλαυση. Ανακαλύψτε τα που έχει για την υγεία σας ο γλυκός πειρασμός που όλοι αγαπάμε.

Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα κομμάτι σοκολάτα που λιώνει στο στόμα. Έχετε λόγους να την απολαύσετε χωρίς να χρειάζεται να περιμένετε του Αγίου  Βαλεντίνου.

Τα απρόσμενα οφέλη της σοκολάτας

Η σοκολάτα ρίχνει τη χοληστερίνη

Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition, δείχνει ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης (LDL), γνωστή και ως «κακή χοληστερόλη».

Advertisement

Οι ερευνητές ξεκίνησαν να διερευνήσουν εάν οι πλάκες σοκολάτας που περιέχουν φυτικές στερόλες και φλαβανόλες από το κακάο έχουν κάποια επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Η τακτική κατανάλωση σοκολάτας που περιέχουν στερόλες και φλαβονόλες, ως μέρος μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μπορεί να υποστηρίξει την καρδιαγγειακή υγεία μειώνοντας τη χοληστερόλη και βελτιώνοντας την αρτηριακή πίεση».

Γλυκός πειρασμός που βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία

Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση δύο φλιτζανιών ζεστής σοκολάτας την ημέρα θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και στην αναχαίτιση της έκπτωσης της μνήμης στους ηλικιωμένους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ζεστή σοκολάτα βοήθησε στη βελτίωση της ροής του αίματος στα σημεία του εγκεφάλου όπου χρειαζόταν.

Advertisement

Ο κύριος συγγραφέας, Farzaneh A. Sorond, είπε: «Καθώς διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους, χρειάζονται επίσης μεγαλύτερη ροή αίματος. Αυτή η σχέση, που ονομάζεται νευροαγγειακή σύζευξη, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ».

Τα αποτελέσματα ενός εργαστηριακού πειράματος, που δημοσιεύθηκε το 2014, έδειξαν ότι ένα εκχύλισμα κακάο, που ονομάζεται lavado, μπορεί να μειώσει ή να αποτρέψει τη βλάβη στα νευρικά μονοπάτια που βρέθηκαν σε ασθενείς με νόσο του Αλτσχάιμερ. Αυτό το εκχύλισμα θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση συμπτωμάτων όπως η γνωστική έκπτωση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ζεστή σοκολάτα βοήθησε στη βελτίωση της ροής του αίματος στα σημεία του εγκεφάλου όπου χρειαζόταν.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 2016 στο περιοδικό Appetite, δείχνει ότι η κατανάλωση σοκολάτας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα θα μπορούσε να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία.

Η σοκολάτα αποτρέπει τις καρδιοπάθειες

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMJ, δείχνει ότι η κατανάλωση σοκολάτας θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων κατά το ένα τρίτο.

Με βάση τις παρατηρήσεις τους, οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης σοκολάτας θα μπορούσαν να συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιομεταβολικών διαταραχών. Ωστόσο, ζητούν να γίνουν περαιτέρω πειραματικές μελέτες για να επιβεβαιωθεί εάν η κατανάλωση σοκολάτας είναι ευεργετική και αν ο γλυκός πειρασμός μπορεί να σας βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Προστατεύει από εγκεφαλικό

Καναδοί επιστήμονες, στο πλαίσιο μελέτης στην οποία συμμετείχαν 44.489 άτομα, διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έτρωγαν μία μερίδα σοκολάτας  είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό σε σχέση με εκείνους που δεν το έκαναν. Επίσης, όσοι έπαιρναν περίπου 56 gr σοκολάτα την εβδομάδα είχαν 46% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εγκεφαλικό.

Μια ακόμη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Heart το 2015, παρακολούθησε τον αντίκτυπο της διατροφής στη μακροπρόθεσμη υγεία 25.000 ανδρών και γυναικών.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η κατανάλωση έως και 100 γραμμαρίων σοκολάτας κάθε μέρα μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

 

ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr

Related Posts