Μόλις δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή θα τρώτε μπιφτέκια κάθε μέρα
Θα σας τρέχουν τα σάλια!
Αυτός είναι ο πιο εύκολος τρόπος να φτιάξετε μπιφτέκια. Παρόλο που μπορείτε να τα μαγειρέψετε στον φούρνο, η ηλεκτρική γάστρα είναι ο ιδανικός τρόπος να το κάνετε.
Μια πανεύκολη συνταγή για μπιφτέκια που σίγουρα θα τα φτιάχνετε ξανά και ξανά.
Θα χρειαστείτε:
- 900 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 1 κούπα φρυγανιά
- 2 αυγά
- 1/2 κούπα ψιλοκομμένα κρεμμύδια
- 2 κ.γ σκόνη σκόρδου
- 2 κ.γ αποξηραμένο μαϊντανό
- 1 κ.γ αλάτι και πιπέρι
- 1/2 κούπα σάλτσας μπάρμπεκιου με μέλι
Επικάλυψη
- 2 κ.σ καστανή ζάχαρη
- 1 κ.σ μουστάρδα
- 1/3 κούπας κέτσαπ
Advertisement
Η διατροφική αξία του κιμά
Γιατί είναι ιδανική τροφή για υπερήλικες και παιδιά;
Ο κιμάς είναι μια πολύ καλή και εύπεπτη πηγή πρωτεΐνης, με χαμηλά ποσοστά λίπους και χοληστερόλης και πολλές δυνατότητες μαγειρέματος. Ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους υπερήλικες αποτελεί μια εύληπτη τροφή, η οποία με τα κατάλληλα συνοδευτικά μπορεί να υποστηρίξει τις αυξημένες διατροφικές τους ανάγκες.
Τι κιμά παίρνουμε αν κάνουμε δίαιτα;
- Μοσχαρίσιο από άπαχα κομμάτια, π.χ. κιλότο, στρογγυλό, τρανς, ουρά, νουά.
- Επίσης χρησιμοποιούμε κιμά από πουλερικά, χωρίς την πέτσα. Με αυτόν μπορούμε να φτιάξουμε μπιφτέκια, κεφτέδες, μπολονέζ, κεμπάπ.
- Βέβαια, έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος με τον οποίο θα μαγειρευτεί ο κιμάς. Εξαιρετική επιλογή για άτομα που ακολουθούν πρόγραμμα διατροφής είναι τα μπιφτέκια από άπαχο μοσχαρίσιο κιμά ή πουλερικών, ζυμωμένο με πίτουρο βρόμης, αντί για ψωμί, λίγο ελαιόλαδο και μυρωδικά.
- Προτιμάμε να ψήνουμε τα μπιφτέκια στη σχάρα του φούρνου για να στάζουν τα λίπη. Επίσης, δοκιμάζουμε τη φουρνιστή εκδοχή των κεφτέδων, ενώ χρησιμοποιούμε ελάχιστο ελαιόλαδο όταν φτιάχνουμε μπολονέζ – για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιούμε αντικολλητικά σκεύη.
- Αποφεύγουμε το τηγάνισμα και την προσθήκη μεγάλης ποσότητας λιπαρών ουσιών, παχιών τυριών, αλλαντικών ή πολλών αυγών στο μαγείρεμα του κιμά, ώστε να μην αυξηθεί η ποσότητα των κορεσμένων λιπαρών και της χοληστερόλης.
- Ιδανικά συνοδεύουμε το φαγητό μας με ωμά ή ψητά λαχανικά, που λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες εντείνουν το αίσθημα κορεσμού. Αν θέλουμε να συνοδεύσουμε με ρύζι ή μακαρόνια, προτιμάμε τα ολικής άλεσης, που, αν και έχουν τις ίδιες θερμίδες, υπερέχουν ποιοτικά, καθότι έχουν περισσότερες φυτικές ίνες.
- Προσέχουμε τις ποσότητες που καταναλώνουμε: μία μερίδα είναι 2 μέτρια μπιφτέκια, που αντιστοιχούν περίπου σε 120 γρ. μαγειρεμένου κρέατος.
ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr
Advertisement