Μια Ψυχολόγος Εξηγεί Τον Καλύτερο Τρόπο Για Να Βγάλεις Τις Αρνητικές Σκέψεις Απ’ το Μυαλό Σου

Δεν είναι μυστικό ότι η θετική ενέργεια οδηγεί σε μια καλύτερη και πιο ευτυχισμένη ζωή!

Αυτό, όμως, που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι πώς γίνεται τόσοι πολλοί άνθρωποι να μην μπορούν να είναι θετικοί! (Φυσικά σ’ αυτούς συμπεριλαμβανόμαστε κι εμείς!). Ακόμα κι όταν σκεφτόμαστε θετικά, επιμένουμε να μένουμε κολλημένοι σε αρνητικές σκέψεις.

Τώρα, μια ψυχολόγος εξηγεί τον καλύτερο τρόπο για να βγάλεις τις αρνητικές σκέψεις απ’ το μυαλό σου!

Η Alison Ledgerwood παραχώρησε μια εκπληκτική ομιλία στο TED, η οποία θα πρέπει να διαβαστεί απ’ όλους. Ως επαγγελματίας κοινωνικός ψυχολόγος, η Ledgerwood πάντα αναρωτιόταν γιατί συμβαίνει αυτό στους ανθρώπους (σ.σ. το να έχουν συνεχώς αρνητικές σκέψεις).

Advertisement

Η ίδια παρατήρησε πως υπήρχε μια τάση αρνητικότητας όταν δημοσίευε παλιότερα εργασίες και μελέτες της. Όταν μια εργασία της δεν γινόταν δεκτή, εξακολουθούσε να το προσπαθεί αλλά ακόμα κι όταν κάτι έφερνε το επιθυμητό αποτέλεσμα, εκείνη συνέχιζε να έχει το μυαλό της κολλημένο στην προηγούμενη αποτυχία.

Γιατί η αποτυχία έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο; Τόσο πολύ που ακόμη και μια σειρά επιτυχημένων γεγονότων δεν μπορεί να μας επηρεάσει τόσο;

Ο λόγος για αυτό είναι απλός: Σκεφτόμαστε διαφορετικά πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα, η περίφημη θεωρία με το μισογεμάτο ποτήρι. Μερικοί το βλέπουν ως μισοάδειο, μερικοί το βλέπουν ως μισογεμάτο.

Advertisement

Πολλές θεωρίες αποδεικνύουν ότι η περιγραφή του ποτηριού μπροστά σε άλλους μπορεί ν’ αλλάξει την οπτική σου. Αλλά έχεις αναρωτηθεί ποτέ για το τι θα συμβεί αν αλλάξεις άποψη και μεταπηδήσεις στην αντίθετη απ’ αυτή που είχες πριν;

Για να διερευνήσει αυτό, η Ledgerwood έκανε μερικά κοινωνικά πειράματα, ένα από τα οποία ήταν να μιλήσει για μια νέα χειρουργική τεχνική στους συμμετέχοντες.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Μία ομάδα ενημερώθηκε σχετικά με τη διαδικασία όσον αφορά το ποσοστό επιτυχίας (70%), ενώ η άλλη γνώριζε το ποσοστό της αποτυχίας (30%).

Προφανώς, η ομάδα που ενημερώθηκε σχετικά με τα ποσοστά επιτυχίας ήταν πιο θετική απέναντι στη χειρουργική τεχνική. Αλλά μόλις ενημερώθηκε η ομάδα για το ποσοστό αποτυχίας, άλλαξε αμέσως άποψη.

Πολλοί συμμετέχοντες δήλωσαν αρνητικοί τη δεύτερη φορά. Εν τω μεταξύ, όταν η άλλη ομάδα ενημερώθηκε για το ποσοστό επιτυχίας της, εξακολούθησε να μην βλέπει την τεχνική με θετικό μάτι.

Έτσι, η Ledgerwood κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μελέτες που διενήργησε δείχνουν ότι είναι η φυσική μας τάση να εστιάζουμε περισσότερο στα αρνητικά. Είναι εύκολο να αλλάξουμε απ’ το καλό στο κακό, αλλά πολύ δύσκολο να συμβεί το αντίθετο.

Το να εστιάζεις και να γράφεις, όμως, όσα καλά σου συμβαίνουν, μπορεί να σε βοηθήσει να δεις πιο θετικά τη ζωή!

Καθημερινά γεμίζουμε με πάρα πολλά παράπονα και ξεχνάμε ό,τι καλό υπάρχει στη ζωή μας. Αλλά στην πραγματικότητα, πρέπει να μιλάμε πολύ περισσότερο για τα όμορφα, καθημερινά πράγματα!

 

Πηγή: ipop.gr

Related Posts