Κουρκουμάς: Τα ‘Αγνωστα Οφέλη Του Μπαχαρικού

Κουρκουμάς: Τα ‘Αγνωστα Οφέλη Του Μπαχαρικού

Ο κουρκουμάς, ή κουρκούμη ή κιτρινόριζα, είναι ένα ριζωματοειδές ποώδες, πολυετές φυτό της οικογένειας των Ζιγγιβερίδων.

Ένα μπαχαρικό, πολλά πρόσωπα! Και πράγματι, θα μπορούσε κανείς να το πει αυτό για τον κουρκουμά, που είναι γνωστός και με άλλες ονομασίες, όπως κουρκούμη, τουρμερίκ, κιτρινόριζα ή χρυσόριζα εξαιτίας του χαρακτηριστικού κίτρινου χρώματος του.

Αποτελεί βασικό συστατικό του μείγματος κάρυ (από εκεί έχει γίνει περισσότερο γνωστό) αλλά χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, όπως στα ψητά λαχανικά και τις πατάτες ή ακόμη και για το χρωματισμό κάποιων βουτύρων και τυριών.

Advertisement

Κουρκουμάς οφέλη

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η πρόσληψη κουρκουμά ή κουρκουμίνης, μια φυσική χρωστική ουσία που εμπεριέχεται στον κουρκουμά, ωφελεί σε:

  • Στομαχικές ενοχλήσεις (δυσπεψία)
  • Οστεοαρθρίτιδα
  • Πρόσθια ραγοειδίτιδα
  • Καρκίνο του παχέος εντέρου
  • Κίνδυνο καρδιακής προσβολής μετά από χειρουργική επέμβαση παράκαμψης
  • Νόσος του Crohn
  • Ουλίτιδα
  • Προδιάθεση διαβήτη (άτομα με προδιαβήτη, να μην αναπτύξουν διαβήτη)
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
  • Ομαλό λειχήνας
  • Νεφρίτιδα του Λύκου
  • Ρευματοειδή αρθρίτιδα
  • Δερματικά τραύματα που οφείλονται σε καρκίνο
  • Φυματίωση
  • Ελκώδη κολίτιδα
  • Χοληστερόλη

Πώς o κουρκουμάς μπορεί να ωφελήσει την εγκεφαλική λειτουργία

Advertisement

Μερικά από τα πιο ελπιδοφόρα αποτελέσματα του μπαχαρικού μπορεί να ωφελούν και τον εγκέφαλο. Η κουρκουμίνη διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και μπορεί να έχει προστατευτικές ιδιότητες έναντι στην νόσο του Πάρκινσον και του Alzheimer.

Δεδομένου ότι η κουρκουμίνη έχει αντιοξειδωτικές με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, πιστεύεται ότι προωθεί την γενική υγεία του εγκεφάλου. Μια άλλη ένωση στο κουρκουμά, η τουρμερόνη, βοηθά τα ενδογενή βλαστοκύτταρα να αυξάνονται, πράγμα που μπορεί κάποια μέρα να αποδειχθεί σημαντικό για την επισκευή και την αναγέννηση των ιστών του εγκεφάλου.

Η κουρκουμίνη πιστεύεται ότι βοηθάει στην αναστολή της συσσώρευσης των β-αμυλοειδών πλακών στους εγκεφάλους των ασθενών με Alzheimer.

Ο κουρκουμάς προλαμβάνει τον καρκίνο

Το κουρκούμη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην αργή ανάπτυξη του καρκίνου.

Η κουρκουμίνη έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση και φαίνεται να είναι καθολικά χρήσιμη για τους περισσότερους τύπους καρκίνου. Αυτό πιθανώς οφείλεται στην ικανότητα της κουρκουμίνης να επηρεάζει τους μοριακούς στόχους των καρκινοκυττάρων. Ακόμα καλύτερα, η κουρκουμίνη είναι μη τοξική και δεν βλάπτει τα υγιή κύτταρα και ο τρόπος που χρησιμοποιείται στην χημειοθεραπεία του καρκίνου είναι παραδοσιακός.

Η κουρκουμίνη μπορεί ακόμη και να συνεργαστεί με κάποια φάρμακα της χημειοθεραπείας, βοηθώντας τα να λειτουργούν καλύτερα. Οι τύποι καρκίνου που μπορεί να επηρεάσει θετικά περιλαμβάνουν τον καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού, του ήπατος, του στομάχου και του παχέος εντέρου.

Προσθέστε τον κουρκουμά στη διατροφή σας

Ένα από τα θετικά αυτού του συστατικού, είναι ότι δεν χρειάζεται να έχετε συνταγή γιατρού για να επωφεληθείτε από τις θετικές επιδράσεις του στην υγεία μας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατευθυνθείτε προς το τμήμα μπαχαρικών του super market. Ο κουρκουμάς είναι σχετικά φθηνός και μπορείτε να τον προσθέσετε στα φαγητά με διάφορους τρόπους.

Πέρα από τα οφέλη του για την υγεία μας, ο κουρκουμάς είναι κυρίως ένα γαστρονομικό μπαχαρικό και είναι εξαιρετικά εύκολο να τον προσθέσετε στην διατροφή σας. Τα περισσότερα ινδικά πιάτα περιέχουν αυτό το συστατικό και είναι πραγματικά πολύ νόστιμα. Αν είστε fan του κάρυ, μπορεί να το χρησιμοποιείτε ήδη. Αν όχι, προσθέστε το σε πιάτα ινδικής επιρροής. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτό το μπαχαρικό για να φτιάξετε τσάι.

Πρόσφατες μελέτες βρήκαν μια σχέση μεταξύ της απορρόφησης της κουρκουμίνης και της πιπερίνης, ένα συστατικό του μαύρου πιπεριού. Ο συνδυασμός των δύο αυτών συστατικών, επιτρέπει τη μέγιστη απορρόφησή τους και συνεπάγεται σημαντικά οφέλη για την υγεία. Και πάλι, η ινδική κουζίνα είναι ένα μέρος όπου μπορείτε συχνά να γευτείτε και τα δύο αυτά συστατικά.

Αν πάντως δε σας αρέσει η γεύση του κουρκουμά ή την βρίσκετε πικρή και απωθητική, δοκιμάστε να προσθέσετε μια ή δύο κουταλιές σε σούπες ή στα κοκκινιστά και τα μαγειρευτά φαγητά. Θα προσθέσει γεύση στα φαγητά σας, χωρίς να επισκιάσει τη δική τους νοστιμιά.

Αν και πάλι πάντως δε σας αρέσει η γεύση του κουρκουμά, προτιμήστε τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν κουρκουμίνη.

Μαύρο Πιπέρι και κουρκουμίνη

Η βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης δεν είναι τόσο υψηλή όταν καταναλώνεται μόνη της. Ωστόσο, το μαύρο πιπέρι περιέχει ένα συστατικό που ονομάζεται πιπερίνη, η ένωση αυτή δίνει στο πιπέρι την πικάντικη γεύση του και αυξάνει την απορρόφης της κουρκουμίνης. Για αυτόν τον λόγο, πολλά από τα πιο δημοφιλή αλμυρά πιάτα που περιέχουν κουρκουμά περιέχουν και πιπέρι.

Κουρκουμάς – Διατροφικά στοιχεία


Πηγή: imama.gr

*Αυτό το άρθρο έχει μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό την παροχή ιατρικής συμβουλής. Το truelife.gr δεν ευθύνεται για οποιεσδήποτε πιθανές συνέπειες από οποιαδήποτε θεραπεία, άσκηση, διατροφή, εφαρμογή φαρμάκων ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ενέργεια που προκύπτει από την ανάγνωση ή την παρακολούθηση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό το άρθρο. Πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας, παρακαλείστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή άλλον φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Related Posts