Κακομαθημένο Παιδί: 5 Συνηθισμένα Λάθη Που Κάνουν Οι Γονείς

Σήμερα οι γονείς προσπαθούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας ό,τι καλύτερο μπορούμε και να μην τους λείψει τίποτα.

Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κάποιες φορές να τα κακομαθαίνουμε και να τα κάνουμε ιδιαίτερα απαιτητικά χωρίς οι ίδιοι να το καταλαβαίνουμε.

Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, αναπτυξιακός εργοθεραπευτής παρουσιάζει ορισμένους λόγους για τους οποίους οι γονείς γινόμαστε τόσο δοτικοί:

Advertisement

Ποιός είναι ο σωστός τρόπος διαπαιδαγώγησης για να μην κακομάθουμε το παιδί μας;

Αντικαθιστούμε τα υλικά αγαθά με συναισθηματικές ενέργειες. Αντί να του αγοράζουμε συνέχεια παιχνίδια παίζουμε εμείς μαζί του! Απλά υλικά, όπως μια χαρτοπετσέτα, ένα καλαμάκι, ένα ξύλο μπορούν να αντικαταστήσουν το ακριβότερο παιχνίδι.

Του δίνουμε πραγματικό χρόνο και προσοχή, δεν αρκεί να είμαστε στο ίδιο δωμάτιο ή να το παροτρύνουμε να παίξει μόνο του. Ασχολούμαστε και οι ίδιοι ενεργά στο παιχνίδι του, τσαλακωνόμαστε και γινόμαστε μαζί του παιδιά.

Συζητάμε μαζί του έννοιες όπως «όριο» και «μετρό». Μιλάμε με το παιδί μας σχετικά με το πότε μπορεί να ζητάει παιχνίδια, αναψυκτικά, γλυκά. Του εξηγούμε ότι δεν είναι σωστό να αγοράζουμε συνέχεια και αδιάκριτα.

Advertisement

Θέτουμε από κοινού στόχους και βάζουμε ρουτίνες π.χ. θα παίρνουμε αναψυκτικό κάθε σαββατοκύριακο ή ένα παιχνίδι το μήνα. Επίσης δίνουμε και οι ίδιοι το παράδειγμα του μέτρου φτιάχνοντας λίστες με τα πράγματα που χρειαζόμαστε πριν από μια επίσκεψη σε κάποιο κατάστημα όπως το σουπερμάρκετ.

Η γνώμη του ειδικού

Υποχωρώντας τις περισσότερες φορές στα θέλω και τις απαιτήσεις του παιδιού μας τα κάνουμε να αισθάνονται ότι έχουν τη δύναμη να μας κάνουν ό,τι θέλουν. Με αυτό τον τρόπο χάνονται οι ισορροπίες και επηρεάζεται η συμπεριφορά τους αργότερα ως έφηβοι.

Πότε να ζητήσω βοήθεια από τον ειδικό;

Να δουλεύεις και να λείπεις από το σπίτι, ενώ παράλληλα μεγαλώνεις παιδί σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αυτό συχνά οδηγεί τους γονείς σε διλήμματα σχετικά με το ποια στάση θα πρέπει να κρατήσουν απέναντι στις απαιτήσεις του παιδιού τους.

Αν υπάρχει δυσκολία στο να διαχειριστείτε τις επιθυμίες των παιδιών σας ή το παιδί σας δυσκολεύεται να οριοθετηθεί, μπορείτε να απευθυνθείτε στο αναπτυξιακό κέντρο mandou, ώστε να παρακολουθήσετε συμβουλευτική γονέων. Εκεί μαζί με τον ειδικό θα σχεδιάσετε το κατάλληλο πλάνο δράσης για την οικογένειά σας.

Στέλιος Μαντούδης
Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής
Επιστημονικά Υπεύθυνος των Αναπτυξιακών Κέντρων Mandou

 

Πηγή: mothersblog.gr

Related Posts