X

Ηλιόσποροι : 13 Μοναδικά Οφέλη Για Την Υγεία!

Ηλιόσποροι : 13 Μοναδικά Οφέλη Για Την Υγεία!

Οι ηλιόσποροι αποτελούν ένα υγιεινό και απολαυστικό σνακ για μικρούς και μεγάλους και μπορούν εύκολα να ενταχθούν στην καθημερινή μας διατροφή με διάφορους τρόπους. Έτσι, μπορούμε να τους προσθέσουμε στη σαλάτα, στο φαγητό μας αλλά και να φτιάξουμε διάφορα βουτήματα ή ψωμί με ηλιόσπορο.

Ωστόσο, οι ηλιόσποροι μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα από το να περιορίζουν απλά την πείνα σας. Αυτοί οι μικροί σπόροι γίνονται μια γροθιά όταν πρόκειται για τη γενική υγεία.

Θα εκπλαγείτε όταν μάθετε πόσο χρήσιμοι είναι!

1. Προστατεύουν την καρδιά σας

Σύμφωνα με το Global Healing Center, οι ηλιόσποροι είναι ωφέλιμοι για το καρδιαγγειακό σας σύστημα. Περιέχουν δύο κρίσιμα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την υγεία της καρδιάς: βιταμίνη Ε και φυλλικό οξύ. Η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτική λειτουργία και όταν καταναλώνεται τακτικά μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο σώμα μπορεί να είναι μια πρώιμη ένδειξη καρδιακών προβλημάτων, αλλά το φυλλικό οξύ μεταβολίζει την ομοκυστεΐνη σε μεθειονίνη, η οποία είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ.

2. Σταθεροποιούν τη διάθεσή σας

Ποιός δεν θα ήθελε μια ώθηση στη διάθεσή του; Οι ηλιόσποροι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, γεγονός που έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους ανθρώπους που υποφέρουν από κατάθλιψη, σύμφωνα με το Global Healing Center.

3. Μειώνουν τη χοληστερίνη

Οι ηλιόσποροι περιέχουν υψηλά επίπεδα φυτοστερολών, οι οποίες έχουν ιδιότητες παρόμοιες με τη χοληστερόλη. Έρευνα έχει συνδέσει τις φυτοστερόλες (στους καρπούς με κέλυφος) με τα υγιή επίπεδα χοληστερόλης στο σώμα.

4. Προστατεύουν τα μαλλιά και το δέρμα σας

Οι ηλιόσποροι μπορούν να σας βοηθήσουν να έχετε πιο υγιή και ζωντανά μαλλιά, αλλά και δέρμα. Ένα άρθρο του Dr.Axe αναφέρει ότι τα απαραίτητα λιπαρά οξέα σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Ε βοηθούν στην προστασία του δέρματος και των μαλλιών από τις ηλιακές βλάβες και επιταχύνουν την επούλωση.

5. Αυξάνουν την ενέργειά σας

Περισσότερη ενέργεια… μπορεί να φαίνεται μόνο σαν ένα όνειρο, αλλά οι ηλιόσποροι μπορούν να κάνουν αυτό το όνειρο πραγματικότητα. Ένα άρθρο στο SFGate Healthy Eating περιγράφει τις ιδιότητες που ενισχύουν την ενέργεια και τις οποίες διαθέτουν αυτοί οι γευστικοί σπόροι. Η βιταμίνη B-1 (θειαμίνη), που βρίσκεται σε αφθονία στους ηλιόσπορους, σας βοηθά να αποκτήσετε περισσότερη ενέργεια από τις πηγές τροφίμων και ενεργοποιεί χημικές αντιδράσεις στα κύτταρά σας, απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού σας.

6. Προωθούν την υγιή κυκλοφορία του αίματος

Η ομαλή κυκλοφορία του αίματος είναι σημαντική, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την αρτηριακή πίεση και την καρδιαγγειακή υγεία. Τα υψηλά επίπεδα μαγνησίου στους ηλιόσπορους συμβάλλουν στη διατήρηση μιας υγιούς κυκλοφορίας του αίματος, βοηθώντας έτσι να αποφευχθούν πολλές σοβαρές ασθένειες.

7. Βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου

Ο Dr. Axe περιγράφει πώς οι ηλιόσποροι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου. Είναι αποδεδειγμένο ότι το οξειδωτικό στρες μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Πώς οι ηλίανθοι παίζουν ρόλο στην πρόληψη; Τα μέταλλα, οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στους ηλιόσπορους, συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες στο σώμα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων και στην επιδιόρθωση του DNA.

8. Ενισχύουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς

Οι δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς είναι πάρα πολύ συνηθισμένες. Μια κύρια αιτία των προβλημάτων θυρεοειδούς σχετίζεται με την έλλειψη σεληνίου. Οι ηλιόσποροι είναι μια εξαιρετική πηγή σεληνίου. Η καθημερινή τους κατανάλωση μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο ανεπάρκειας πολύτιμων βιταμινών και μετάλλων.

9. Προωθούν την καλή υγεία των οστών

Καθώς μεγαλώνετε, η υγεία των οστών γίνεται μια σοβαρή ανησυχία. Σύμφωνα με το The World’s Healthiest Foods, τα υψηλά επίπεδα μαγνησίου στους ηλιόσπορους βοηθούν στη ρύθμιση της πρόσληψης ασβεστίου / καλίου, η οποία με τη σειρά της βοηθά στη μάχη ενάντια στην οστεοπόρωση, την οστική απώλεια και τις μυϊκές κράμπες.

10. Ισορροπούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στους ηλιόσπορους οριοθετούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, όταν η διατροφή είναι εμπλουτισμένη με ζάχαρη. Αυτό μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη.

11. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι υψηλές ποσότητες βιταμινών και ανόργανων συστατικών που υπάρχουν στους ηλιόσπορους, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αισθάνεστε αδιαθεσία; Μερικοί σπόροι μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των πιθανότητων να κολλήσετε κρυολογήματα και άλλες εποχιακές ασθένειες.

12. Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Σύμφωνα με το The World’s Healthiest Foods, η βιταμίνη Ε που βρίσκεται στους ηλιόσπορους αποδεικνύεται ευεργετική για την καταπολέμηση φλεγμονωδών παθήσεων όπως το άσθμα, η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.ά. Η βιταμίνη Ε εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες σε όλο το σώμα και το προστατεύει από τον κίνδυνο φλεγμονής.

13. Χαλαρώνουν τους μύες

Μετά από μια κουραστική μέρα εργασίας ή παιχνιδιού, οι μύες σας χρειάζονται ένα διάλειμμα. Το ασβέστιο λειτουργεί για να προστατεύει και να αναζωογονεί τα οστά, αλλά όταν προστρέξει απότομα στους μύες, μπορεί να προκαλέσει πόνους. Το μαγνήσιο, που βρίσκεται στους ηλιόσπορους, επιβραδύνει τη λειτουργία του ασβεστίου, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε πιο χαλαρούς μύες.

*Αυτό το άρθρο έχει μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό την παροχή ιατρικής συμβουλής. Το truelife.gr δεν ευθύνεται για οποιεσδήποτε πιθανές συνέπειες από οποιαδήποτε θεραπεία, άσκηση, διατροφή, εφαρμογή φαρμάκων ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ενέργεια που προκύπτει από την ανάγνωση ή την παρακολούθηση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό το άρθρο. Πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας, παρακαλείστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή άλλον φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Επιμέλεια Κειμένου & Μετάφραση: Marva @Truelife.gr , Πηγή: remedydaily.com , Photos: THEWET NONTHACHAI / SHUTTWESTOCK , DR. AXE

Categories: Διατροφή