H Δευτέρα Είναι Μια Ωραία Μέρα Να Πεις «Aπό Σήμερα Δίαιτα»!

Mία διατροφολόγος δίνει τις πιο απλές συμβουλές για να τρως επιτέλους καλύτερα.

Από Δευτέρα, δίαιτα. Αμέσως γκουγκλάρεις για να βρεις κάποια και η πρώτη που θα βρεις είναι λογικά εκείνη η διατροφή που έκανε ο Χ σταρ του Χόλιγουντ «με θεαματικά αποτελέσματα».

Παράλληλα, πέφτεις πάνω σε άλλες που σου υπόσχονται να χάσεις «πέντε κιλά σε δύο ημέρες”, «10 κιλά σε 24 ώρες», «όλο σου το λίπος χωρίς καθόλου γυμναστική». Τις διαβάζεις, τις εκτυπώνεις, τις καρφιτσώνεις στο ψυγείο και κατά πάσα πιθανότητα δεν τις ακολουθείς ποτέ.

Advertisement

Αν όμως ανήκεις στην κατηγορία που έχει πάρει στα σοβαρά την αλλαγή διατροφικών συνηθειών και στοχεύει να αποκτήσει υγιεινό τρόπο ζωής, μειώνοντας ταυτόχρονα το λίπος και συνεπώς το βάρος σου, τότε δεν έχεις παρά να ρίξεις μια ματιά σε κάποιες βασικές συμβουλές που σου δίνει η Στέλλα Κατσιβέλη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και Sports Nutrition ΜSc.

Το «Από Δευτέρα, δίαιτα» είναι ίσως η πιο πολυειπωμένη ατάκα. Τι μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για να μας πείσει να αλλάξουμε τρόπο διατροφής μας, από σήμερα;

Advertisement

Στέλλα Κατσιβέλη: Ο όρος «δίαιτα» από μόνος του δρα ως ανασταλτικός παράγοντας, για να κάνουμε δίαιτα. Για να αποφύγουμε αυτό το βαρετό μοτίβο που η Δευτέρα φέρνει την άλλη Δευτέρα, καλό θα ήταν να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Η διατροφή είναι τρόπος ζωής.

Σίγουρα, εμείς οι διατροφολόγοι ευθυνόμαστε σε πολλές περιπτώσεις για τον τρόμο που προκαλεί η λέξη αυτή. Μια ισορροπημένη διατροφή δεν έχει απαγορευτικά, παρά μόνο ισορροπία. Αν αφιερώσουμε χρόνο σε μία καλή διατροφική εκπαίδευση και έχοντας φυσικά δίπλα μας τον σωστό ειδικό, τότε το επιθυμητό βάρος θα έρθει τρώγοντας απ’ όλα.


Τι πρέπει να αποφεύγει κανείς όταν κάνει δίαιτα; Ποια είναι τα DON’Ts;

Για μένα είναι DON’T να βάζουμε DON’Ts. Ο άνθρωπος νομίζω ότι είναι προγραμματισμένος να κάνει πάντα αυτό που του απαγορεύεται, ενώ όταν έχει ελευθερία, αντιδρά πάντα ισορροπημένα. Όσες φορές πειραματίστηκα να προσθέσω στη διατροφή των πελατών μου γλυκό ή αλμυρές λιχουδιές, στον επανέλεγχο διαπίστωνα ότι ποτέ δεν τα κατανάλωναν: και μόνο που ήξεραν ότι όποια στιγμή ήθελαν, μπορούσαν να το έχουν, ένιωθαν ότι τελικά δεν το έχουν ανάγκη.

Έτσι, παρ’ το χαλαρά, κάνε μικρές αλλαγές και βάλε εφικτούς στόχους. Για παράδειγμα, αν έτρωγες κάθε μέρα γλυκό, κάνε μια συμφωνία με τον εαυτό σου και τρώγε τρεις φορές την εβδομάδα. Από το να πιέζεσαι λέγοντας «πρέπει να χάσω 20 κιλά μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι», πες «θέλω να χάνω δύο κιλά τον μήνα».

Επίσης, ξέφυγε από τη νοοτροπία «θα κάνω δίαιτα εξπρές, θα ακολουθήσω χημική διατροφή ή θα μένω όλη μέρα νηστικός και θα τρέφομαι μόνο με αγγούρι». Πέρα από υπερβολικά δύσκολο, είναι και πολύ επικίνδυνο για την υγεία.


Πόσο συχνά πρέπει να ζυγιζόμαστε;

Καλό θα είναι όλοι να κάνουμε έναν έλεγχο μία φορά στις δέκα μέρες, κυρίως τις κρίσιμες περιόδους. Δηλαδή, πήγες διακοπές, έφαγες, ήπιες. Όταν επιστρέψεις, έλεγξε το βάρος σου. Αυτό μπορεί να είναι στενάχωρο για κάποιους, αλλά είναι και σωτήριο: και μόνο που γνωρίζεις, δεν θα αφήσεις τον εαυτό σου να συνεχίσει να παίρνει κιλά.


Βλέπουμε ότι το πρόβλημα με τις διατροφικές διαταραχές είναι έντονο. Ποια είναι τα σημάδια για να καταλάβουμε ότι χρειαζόμαστε βοήθεια από κάποιον ειδικό;

Οι διατροφικές διαταραχές είναι μάστιγα και για να είμαστε ακριβείς, όταν λέμε διατροφικές διαταραχές, ας μην πάει το μυαλό μας μόνο στη νευρική ανορεξία. Ακόμη και το να τρώει ένας άνθρωπος υπερβολικά ή καθόλου από το άγχος, κι αυτό διαταραχή είναι.

Σε κάθε περίοδο της ζωής μας που παρατηρούμε πως η ψυχολογία μας είναι διαταραγμένη και το βάρος μας δεν μένει σταθερό, καλό θα είναι να απευθυνόμαστε σε ειδικούς, ώστε να μας εκπαιδεύσουν σωστά.


Στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν αρκετά προγράμματα διατροφής. Τι κίνδυνοι υπάρχουν για όσους πάνε να τα ακολουθήσουν;

Ο κίνδυνος για μένα είναι απλός: δεν είναι προσαρμοσμένα σ’ εσένα και δεν θα καταφέρεις να τα ακολουθήσεις, άρα δεν θα πετύχεις τον στόχο σου. Όταν ένας άνθρωπος δουλεύει εκτός σπιτιού πολλές ώρες, οδηγεί πολλές ώρες, δεν ξέρει να μαγειρεύει, τότε πώς μπορεί να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα που τον υποχρεώνει να τρώει κάθε τρεις ώρες μαγειρεμένο φαγητό με κομμένη σαλάτα;

Μίλησα νωρίτερα για διατροφική εκπαίδευση και αυτό ακριβώς εννοούσα. Να καταφέρει ο καθένας μας, ανάλογα με την καθημερινότητά του και τον τρόπο ζωής του, να μάθει να τρώει σωστά, είτε μέσα είτε έξω από το σπίτι, ασχέτως αν είναι master chef ή αν δεν μπορεί να φτιάξει ένα βραστό αυγό.

Άρα, ό,τι κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο δεν είναι για όλους μας – μάλλον, δεν είναι για τους περισσότερους. Σκοπός δεν είναι να πω ότι ξεκίνησα ένα πρόγραμμα διατροφής, αλλά να μπορώ να το ακολουθήσω.


Τι πρέπει να κάνει κάποιος που έχει αποφασίσει να αδυνατίσει, αλλά δεν έχει τα χρήματα να απευθυνθεί σε διατροφολόγο;

Αυτό που έχει σημασία είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι πόσο σοβαρό είναι το θέμα του βάρους. Είτε μιλάμε για υπερβολικά χαμηλό είτε για υψηλό. Σε ό,τι αφορά το υπερβάλλον βάρος, είναι ξεκάθαρο πλέον πως μόνο προβλήματα επιφέρει και επιβαρύνει την ποιότητα ζωής.

Τον τρόπο όλοι τον ξέρουμε, το τι πρέπει να περιορίσουμε ή να αλλάξουμε. Ο λόγος που θα το κάνει ο καθένας είναι το κίνητρο. Αν το πάρεις απόφαση, ότι αν δεν χάσεις βάρος, κάνεις κακό στην υγεία σου, τότε και μόνος σου μπορείς.


 

Πηγή: vice.com

Related Posts