Γιατί Δεν Πρέπει Ποτέ Να Πετάτε Τα Φύτρα Από Το Σκόρδο!

Γιατί Δεν Πρέπει Ποτέ Να Πετάτε Τα Φύτρα Από Το Σκόρδο!

Το ταπεινό σκόρδο ανήκει στην πραγματικότητα στις υπερ-τροφές, καθώς διαθέτει μοναδικές ιδιότητες για την υγεία μας, κυρίως χάρη στο ενεργό συστατικό του, την αλλισίνη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πετάνε το σκόρδο όταν βγάλει φύτρα, ενώ στην πραγματικότητα ο βλαστός αυτός αυξάνει σημαντικά το θρεπτικό και φαρμακευτικό προφίλ του βολβού.

Σκόρδο | Εκπληκτικά Οφέλη Για Την Υγεία

Advertisement

Δεν είναι μυστικό ότι το σκόρδο είναι ένας πραγματικός θησαυρός. Οι αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και αντιιικές ιδιότητές του αξιοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Η κατανάλωση σκόρδου είναι ένας αξιόπιστος και φυσικός τρόπος να μειωθούν τα επίπεδα χοληστερόλης, η αρτηριακή πίεση και ο κίνδυνος καρδιακής νόσου. Επιπλέον, μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία λοιμώξεων και μη δηλητηριωδών δαγκωμάτων φιδιού.

Advertisement

Όλα αυτά είναι δυνατά χάρη στην αλλισίνη, την πιο διάσημη δραστική ουσία του σκόρδου και την αλλιΐνη, η οποία καταπολεμά τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, ινσουλίνης, ουρικού οξέος και γλυκόζης στο αίμα. Η αλλιΐνη μπορεί επίσης να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε όσους πάσχουν από διαβήτη.

Πώς Τα Φύτρα Βελτιώνουν Την Αποτελεσματικότητα Του Σκόρδου

Πολλά εστιατόρια χρησιμοποιούν βλαστούς από σπόρους, ξηρούς καρπούς και φασόλια πριν τα σερβίρουν, για να τους δώσουν μια πιο ενδιαφέρουσα υφή και γεύση. Αλλά τα φύτρα των τροφίμων μπορεί επίσης να αυξήσουν τις φαινολικές ενώσεις και την αντιοξειδωτική δραστηριότητα.

“Τα φυτά είναι πολύ επιρρεπή σε επίθεση από βακτηρίδια, ιούς και έντομα κατά τη διάρκεια της βλάστησης”, εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Jong-Sang Kim, PhD. “Αυτό τα αναγκάζει να παράγουν μια ποικιλία χημικών ουσιών που ονομάζονται φυτοαλεξίνες για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Οι περισσότερες από αυτές είναι τοξικές για τους μικροοργανισμούς και τα έντομα, αλλά ευεργετικές για την ανθρώπινη υγεία. “

Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι το σκόρδο που έχει βγάλει βλαστό για πέντε ημέρες έχει υψηλότερη αντιοξειδωτική δραστηριότητα από ό, τι οι πιο φρέσκοι βολβοί. Περιέχει επίσης διάφορες ευεργετικές ουσίες.

Επιπλέον, ανακαλύφθηκε ότι το εκχύλισμα από το σκόρδο που έχει βλαστό, προστατεύει τα κύτταρα από διάφορες επιβλαβείς ουσίες σε εργαστηριακές μελέτες.

“Επομένως, ο βλαστός μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να βελτιωθεί το αντιοξειδωτικό δυναμικό του σκόρδου”, κατέληξαν.

Εν ολίγοις, η κατανάλωση του σκόρδου που έχει βλαστήσει μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή. Παρόλο που δεν πρέπει να αποφεύγετε εντελώς το «κανονικό» σκόρδο, μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, την επόμενη φορά που θα δείτε φύτρα, θυμηθείτε ότι εξακολουθεί να είναι βρώσιμο και ότι δεν χρειάζεται να το πετάξετε!

Δείτε 7 λόγους να βάλετε το σκόρδο στη ζωή σας σήμερα κιόλας

1. Καταπολεμά τα σπυράκια

Το σκόρδο είναι ένα φυσικό γιατροσόφι για τα σπυράκια, καθώς η αλλισίνη έχει τη δυνατότητα να εξολοθρεύει τα βακτήρια που τα προκαλούν, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2009 στην επιθεώρηση Angewandte Chemie. Εάν εφαρμοστεί τοπικά στην επιδερμίδα, μπορεί επίσης να βοηθήσει να υποχωρήσουν τα σημάδια από τα σπυράκια ή δερματικές αλλεργίες.

2. Καταπολεμά την τριχόπτωση

Οι θειικές ενώσεις του σκόρδου περιέχουν κερατίνη, ένα απαραίτητο δομικό συστατικό των μαλλιών. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Indian Journal of Dermatology, Venerology and Leprology κατέδειξε ότι η εφαρμογή τζελ από σκόρδο σε συνδυασμό με βαλεριανική βηταμεθαζόνη προωθεί την ανάπτυξη νέας τρίχας σε άτομα με γυροειδής αλωπεκία.

3. Προστατεύει από το κρυολόγημα

Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Advances in Therapy καταδεικνύει πως το συμπλήρωμα σκόρδου μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης κρυολογήματος κατά 63% και παράλληλα μειώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος κατά 70%.

4. Ρίχνει την πίεση

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στην επιθεώρηση Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences, η καθημερινή λήψη συμπληρώματος σκόρδου συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της υπέρτασης, καθώς τα συστατικά του σκόρδου έχουν αγγειοδιασταλτική δράση κι έτσι διευκολύνουν την κυκλοφορία του αίματος. Το ωμό σκόρδο έχει παροδική μόνο επίδραση στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Hypertension.

5. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Το σκόρδο προστατεύει από την καρδιοπάθεια επειδή συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερίνης (LDL), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine. Το συμπλήρωμα σκόρδου βοηθά τον οργανισμό να διαλύει ευκολότερα μικρούς θρόμβους, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφράγματος λόγω απόφραξης των αρτηριών.

6. Ενισχύει τις αθλητικές επιδόσεις

Το σκόρδο ενισχύει τις σωματικές μας αντοχές και περιορίζει την κόπωση έπειτα από την άσκηση. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2005 στην επιθεώρηση Journal of Physiology and Pharmacology κατέδειξε πως η κατανάλωση ελαίου από σκόρδο για διάστημα έξι εβδομάδων βοηθά τους καρδιοπαθείς να περιορίσουν τις κρίσεις ταχυπαλμίας και κατ’ επέκταση να παρατηρήσουν βελτίωση στις σωματικές τους αντοχές κατά τη διάρκεια τεστ σε διάδρομο γυμναστικής.

7. Συμβάλλει στην υγεία των οστών

Το σκόρδο περιέχει ψευδάργυρο, μαγγάνιο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C, συστατικά απαραίτητα για τη δόμηση δυνατών οστών και τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου.

Επιμέλεια Κειμένου & Μετάφραση: Marva @Truelife.gr

Με πληροφορίες από: onmed.gr

*Αυτό το άρθρο έχει μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό την παροχή ιατρικής συμβουλής. Το truelife.gr δεν ευθύνεται για οποιεσδήποτε πιθανές συνέπειες από οποιαδήποτε θεραπεία, άσκηση, διατροφή, εφαρμογή φαρμάκων ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ενέργεια που προκύπτει από την ανάγνωση ή την παρακολούθηση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό το άρθρο. Πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας, παρακαλείστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή άλλον φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Related Posts