Ευερέθιστο Έντερο | Όχι Πια, Με Αυτές Τις Φυσικές Θεραπείες!

Ευερέθιστο Έντερο | Όχι Πια, Με Αυτές Τις Φυσικές Θεραπείες!

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μία νοσολογική οντότητα που χαρακτηρίζεται από χρόνιο κοιλιακό πόνο και διαταραχές στις συνήθειες του εντέρου, χωρίς να έχει εντοπιστεί κάποιο οργανικό αίτιο. Είναι η πιο κοινή νόσος του γαστρεντερικού συστήματος που ταλαιπωρεί το 15-20% του ελληνικού πληθυσμού και ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες.

Ποιά είναι τα βασικά συμπτώματα ;

Χρόνιο κοιλιακό άλγος. Ο κοιλιακός πόνος περιγράφεται σαν έντονο σφίξιμο στην κοιλιά που περιοδικά έχει υφέσεις ή επιδεινώνεται. Η θέση και ο χαρακτήρας του πόνου ποικίλλουν. Παράγοντες όπως το άγχος και το φαγητό μπορούν να επιδεινώσουν τον πόνο, ενώ η αφόδευση τον ανακουφίζει.

Προσοχή στον κοιλιακό πόνο που σχετίζεται με ανορεξία, απώλεια σωματικού βάρους ή που ξυπνάει τον πάσχοντα κατά τη διάρκεια της νύχτας γιατί χρήζει περαιτέρω ελέγχου.

Advertisement

Διαταραχές στις εντερικές συνήθειες. Οι ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου παραπονούνται για εντερικές ενοχλήσεις που μπορούν να αφορούν διάρροια, δυσκοιλιότητα ή και εναλλαγή των δύο καταστάσεων. Ποσοστό 50% των ασθενών παραπονούνται για διάρροιες.
Αιματηρές ή νυκτερινές ή ελαιώδεις διάρροιες δεν μπορούν να συσχετισθούν με το σύνδρομο και υποδηλώνουν οργανικό πρόβλημα.

Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο είναι η ναυτία, η δυσπεψία, ο μετεωρισμός της κοιλιάς (φούσκωμα), η παραγωγή αερίων.

Εξωεντερικά συμπτώματα. Οι ασθενείς συχνά παραπονούνται για δυσμηνόρροια (πόνο κατά την περίοδο), δυσπαρεύνια (πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή), γενικευμένους πόνους.

Advertisement

Μάθετε πώς θα βρείτε ανακούφιση με τις ακόλουθες φυσικές θεραπείες:

Κεφίρ

Αυτό το προβιοτικό βοηθά στην αναγέννηση της βακτηριακής χλωρίδας που σημαίνει ότι ομαλοποιεί τη διέλευση του εντέρου, θεραπεύοντας ταυτόχρονα τις κράμπες. Η επίδρασή του ποικίλει ανάλογα με τις ώρες ζύμωσης, γι’αυτό πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε ατόμου. Έτσι, εάν πρόκειται για διάρροια, πρέπει να επιλέξετε κεφίρ που να έχει ζυμωθεί για 36 ώρες και να το συνοδεύσετε με γλυκό του κουταλιού κυδώνι.

Από την άλλη πλευρά, εάν το πρόβλημα είναι δυσκοιλιότητα, θα πρέπει να επιλέξετε κεφίρ που να έχει ζυμωθεί για 12 ώρες και να το συνοδεύσετε με λίγη βρώμη. Μόλις η εντερική διέλευση έχει ρυθμιστεί, είναι απαραίτητο να ληφθεί κεφίρ 24 ωρών ζύμωσης.

Κορν Φλάουρ

Το καλαμπόκι είναι το μόνο δημητριακό που περιέχει βήτα-καροτένιο, που το καθιστά εξαιρετικό προστάτη του πεπτικού βλεννογόνου. Το σιμιγδάλι ομαλοποιεί τη λειτουργία του εντέρου και είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β και μαγνήσιο που συμβάλλουν στη χαλάρωση των νεύρων.

Καθώς περιέχει λίγες ίνες και είναι απαλλαγμένο από γλυκόζη, χωνεύεται πολύ καλύτερα από εκείνα που προέρχονται από σιτάρι.

Αβοκάντο

Ο εμπλουτισμός της σαλάτας ή του σάντουιτς με ένα αβοκάντο, είναι ένας πολύ υγιής τρόπος φροντίδας του εντέρου, ειδικά όταν αντικαθιστά σκληρά τυριά ή βούτυρο.

Μπορείτε να απολαύσετε ένα εξαιρετικά υγιεινό γεύμα με αβοκάντο, εάν το συνοδεύσετε με πρωτεΐνες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά όπως γαλοπούλα, κοτόπουλο ή τόνο. Η διατροφή που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βοηθά στη βελτίωση του κοιλιακού πόνου καθώς και την επείγουσα ανάγκη να πάτε στο μπάνιο.

Βάλσαμο

Όταν τα νεύρα ή το άγχος είναι η αιτία πεπτικών προβλημάτων όπως τα αέρια, η ναυτία, το φούσκωμα ή οι εντερικοί σπασμοί, το μελισσόχορτο είναι μια εξαιρετική επιλογή. Μπορεί να συνδυαστεί εξίσου με ιβίσκο ή μολόχα, όταν χρειάζεται ένα ήπιο καθαρτικό.

Επιλέξτε καλά

Αποφυγή τροφών που παράγουν αέρια, όπως τα όσπρια, τα δημητριακά, οι μπανάνες, τα καρότα, τα ροδάκινα. Η απομάκρυνση τροφών με λακτόζη βοηθάει κάποιους πάσχοντες. Αύξηση στην πρόσληψη φυτικών ινών όταν η νόσος είναι σε ύφεση και εξάλειψή τους από το διατροφολόγιο επί εξάρσεως των συμπτωμάτων.

Φάρμακα. Η χρόνια χρήση φαρμάκων πρέπει να αποφεύγεται. Επί εξάρσεων όμως συνιστούμε τη συστηματική χρήση σπασμολυτικών για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι κάποια ήπια αντικαταθλιπτικά βοηθούν, εκμεταλλευόμενοι την αναλγητική τους δράση. Η χορήγηση αντιδιαρροϊκών για μικρό χρονικό διάστημα βοηθά τους ασθενείς με διάρροια στα πλαίσια μιας έξαρσης, αλλά δεν καταπραΰνει τον πόνο.

Επιμέλεια Κειμένου & Μετάφραση: Marva @Truelife.gr

Με πληροφορίες από: iatronet.gr

*Αυτό το άρθρο έχει μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό την παροχή ιατρικής συμβουλής. Το truelife.gr δεν ευθύνεται για οποιεσδήποτε πιθανές συνέπειες από οποιαδήποτε θεραπεία, άσκηση, διατροφή, εφαρμογή φαρμάκων ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ενέργεια που προκύπτει από την ανάγνωση ή την παρακολούθηση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό το άρθρο. Πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας, παρακαλείστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή άλλον φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Related Posts