Η Εφιαλτική Δίαιτα Της «Ωραίας Κοιμωμένης» – Οι Ειδικοί Κρούουν Τον Κώδωνα Του Κινδύνου

Η επικίνδυνη πρακτική αδυνατίσματος προτρέπει την εκτεταμένη χρήση ηρεμιστικών και παυσίπονων, με στόχο την πρόσληψη λιγότερου φαγητού.

Είναι αλήθεια πως όταν κοιμάσαι δεν μπορείς να φας αλλά μερικοί έφτασαν να χρησιμοποιήσουν την παραπάνω αλήθεια ως μέθοδο αδυνατίσματος, ακολουθώντας την λεγόμενη, «δίαιτα της Ωραίας Κοιμωμένης» (σ.σ. Sleeping Beauty Diet).

Η δίαιτα αυτή στηρίζεται στο να καταφέρνει να κοιμάται κάποιος, για ασυνήθιστα μεγάλες χρονικές περιόδους, ακόμα και με την χρήση ηρεμιστικών, για να εμποδίσει τον εαυτό του από το να τρώει.

Advertisement

Από την μία ένας καλός ύπνος, όπως έχει αποδειχτεί επιστημονικά, βοηθά στην ενίσχυση της υγείας και της ευημερίας, όμως η ακραία αυτή πρακτική ενθαρρύνει κάποιους να κοιμούνται για 20 ώρες την μέρα κάνοντας χρήση υπνωτικών χαπιών και ηρεμιστικών, τα οποία μάλιστα μπορεί να είναι εξαιρετικά εθιστικά.

Υπάρχει ακόμα αρκετά μεγάλος κίνδυνος υπερδοσολογίας, ένα μεγάλο ρίσκο για να πάρει κανείς, στην αναζήτηση του ενός λεπτότερου σώματος.

Η ιδέα για την συγκεκριμένη «δίαιτα», έκανε την εμφάνιση της σε διαδικτυακά forums που «προωθούν» την ανορεξία, στα οποία γυναίκες μοιράζονταν τις πρακτικές που ακολουθούν με υπερβολικό ύπνο και επικίνδυνες νηστείες.

Advertisement

«Παίρνω μερικά πολύ δυνατά παυσίπονα, τα οποία συνήθως με ναρκώνουν και με κοιμίζουν για ώρες. Πειράζουν το στομάχι και περιορίζουν την πείνα σου κάπως, οπότε το κάνω όλη την ώρα» γράφει μια γυναίκα.

«Λατρεύω το να κοιμάμαι για να αποφεύγω το φαγητό. Είναι πολύ εύκολο για εμένα γιατί είμαι κουρασμένη 99 φορές στις 100.» έγραψε μια άλλη.

Όμως οι ειδικοί πιστεύουν πως αυτή η δίαιτα – αν μπορούμε αλήθεια να την αποκαλέσουμε έτσι – δεν πρέπει να ακολουθείται από κανέναν και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

«Αν οι άνθρωποι πρέπει να βασίζονται σε φάρμακα για να κοιμηθούν – ειδικά (φάρμακα) όπως οι Βενζοδιαζεπίνες, τα οποία είναι πολύ εθιστικά – το άτομο βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο του εθισμού.» αναφέρει η Δρ. Τρέισι Γουέιντ, καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Φλίντερς.

Και συνεχίζει: «Δεν είναι μόνο το ότι “εξαναγκάζουν” το σώμα τους σε περισσότερο ύπνο από ότι χρειάζεται, αλλά και το ότι χρειάζονται όλο και μεγαλύτερες δόσεις φαρμάκου, για να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα»

H Δρ. Γουέιντ επισημαίνει επίσης πως κάποιος, ο οποίος κοιμάται για 20 ώρες την μέρα, δεν μπορεί να ζήσει την ζωή του: «(Τέτοια άτομα) θα αισθάνονται μεγαλύτερη κοινωνική απομόνωση, με αποτέλεσμα αυτό να έχει επίδραση στην διάθεση τους πράγμα που οδηγεί σε κατάθλιψη».

Η Δρ. Γουέιντ πιστεύει πως αυτή η δίαιτα μπορεί να προσελκύσει ανθρώπους που είναι ήδη καταθλιπτικοί ή παλεύουν με κάποια διατροφική διαταραχή και ζητά την προσοχή όλων.

«Η ιδέα της αποχής από τη ζωή και της διαμονής στο κρεβάτι μπορεί να είναι ελκυστική» αναφέρει «αλλά κανείς δεν μιλάει για το πώς θα τα καταφέρεις τις ώρες στις οποίες θα είσαι ξύπνιος, και θα είσαι πολύ πεινασμένος και αποπροσανατολισμένος, με αυξημένα επίπεδα κατάθλιψης και θρεπτικής στέρησης».

 

Πηγή: lifo.gr

Related Posts