“Δεν Έβρισκα Έναν Ήρωα Στη Ζωή Μου, Έτσι Έγινα Εγώ Ένας”. Αφιέρωμα Στη Μουνίμπα Μαζάρι & Γιατί Δικαίως Θεωρείται Η Σιδηρά Κυρία Του Πακιστάν! -ΒΙΝΤΕΟ

Στα όρια του αδύνατου υπάρχει πάντα το δυνατό.

Τρανό παράδειγμα η Μουνίμπα Μαζάρι (Muniba Mazari) από το Πακιστάν. Η ζωή της θα μπορούσε να γίνει ταινία, βιβλίο, σενάριο για τηλεοπτική σειρά, όμως έκανε κάτι καλύτερο: αποφάσισε να ζήσει τη ζωή της για τον εαυτό της!

Γιατί θεωρείται η Σιδηρά Κυρία του Πακιστάν; Άλλαξε τη ζωή της μετά το ατύχημα, συγχώρεσε τον πρώην άντρα της, ζει ευτυχισμένη με τον γιο της και όχι μόνο!

Ας ξεφυλλίσουμε τη ζωή της για όσους δεν την γνωρίζουν. Παντρεύτηκε τον άντρα που επέλεξε ο πατέρας της και ας μην τον ήθελε και όλα έδειχναν ότι είχε μια προκαθορισμένη ζωή. Δυο χρόνια μετά τον γάμο της κατά τη διάρκεια ενός αυτοκινητιστικού ατυχήματος γλίτωσε παρά τρίχα από τον θάνατο. Ο άντρας της αποκοιμήθηκε και το αμάξι κατέληξε από τον δρόμο να βρεθεί σε ένα χαντάκι. Ο ίδιος βγήκε από το αυτοκίνητο όμως η ίδια έμεινε παγιδευμένη σε αυτό.

Advertisement

Ο καρπός, ο ώμος, η κλείδα, η ωλένη του δεξιού χεριού της έσπασαν όπως και ο θώρακάς της. Ο καθοριστικός τραυματισμός που συνετέλεσε στο να βρεθεί σε αμαξίδιο όμως ήταν στη σπονδυλική στήλη: όπως την τράβηξαν από το αυτοκίνητο κόπηκε ο νωτιαίος μυελός. Οι γιατροί της είπαν ότι δε θα μπορέσει να ζωγραφίσει, να περπατήσει ξανά και να κάνει παιδί.

Της γεννήθηκαν ερωτήματα που ήταν αναπόφευκτα: γιατί να είμαι ζωντανή, τι κάνω σε αυτή τη ζωή; Μέχρι που αποδέχτηκε την νέα κατάστασή της και αυτό της έδωσε τη δύναμη να ξεκινήσει από την αρχή. Ζωγράφισα τον πρώτο πίνακα στο κρεβάτι του θανάτου, τι υπέροχη θεραπεία ήταν! Εκείνη την ημέρα αποφάσισα ότι θα ζήσω τη ζωή μου για τον εαυτό μου.

Advertisement

Από τότε ξεκινά μια συναρπαστική ζωή για τη Μουνίμπα. Το πιο δύσκολο που έπρεπε να κάνει ήταν να ζητήσει διαζύγιο σε μια χώρα όπως το Πακιστάν. Βρήκε τη δύναμη να τον συγχωρήσει για το ατύχημα και του ευχήθηκε μέχρι και στον γάμο του με τη δεύτερη σύζυγό του.

Η επόμενη μεγάλη δυσκολία και ο φόβος που είχε να ξεπεράσει ήταν ότι δε θα γίνει μητέρα ποτέ. Τα κατάφερε όμως αποφασίζοντας ότι θα υιοθετήσει ένα παιδί και πλέον ο γιος της είναι 6 ετών και έχει φτιάξει μια υπέροχη οικογένεια.

Οι δράσεις της όμως μόλις ξεκινούσαν: αναγνωρίστηκε ως ζωγράφος, έγινε το πρώτο μοντέλο με αναπηρία στο Πακιστάν, άρχισε τη δική της εκπομπή στην τηλεόραση! Έγινε πρέσβειρα καλής θελήσεως στα Ηνωμένα Έθνη για τις γυναίκες στο Πακιστάν και είναι ομιλήτρια για τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών της χώρας της και όχι μόνο. Το BBC την συμπεριέλαβε στη λίστα των 100 σημαντικότερων, ισχυρών και με επιρροή γυναικών για το 2015 και το Forbes στη λίστα 30 κάτω των 30 για το 2016.

Ποιό πράγμα πονάει περισσότερο όταν είσαι σε αναπηρικό αμαξίδιο; Ότι δε θα γίνεις αποδεκτός από τους ανθρώπους. Γιατί σε έναν κόσμο τέλειων ανθρώπων, είμαστε ατελείς. Αν δεχτείς τον εαυτό σου όπως είσαι ο κόσμος θα σε αποδεχτεί. Μην πεθάνεις πριν τον θάνατό σου.

Η 30χρονη Μουνίμπα δεν τα παράτησε ούτε 11 χρόνια πριν όταν την έδωσαν κυριολεκτικά σε έναν γάμο υποχρέωσης, ούτε πριν 9 χρόνια που είχε το ατύχημα και όλοι της έλεγαν ότι τελείωσε η ζωή της. Γέμισε δύναμη όλα τα χρόνια που ακολούθησαν και γι’αυτό μπορεί και ζει ευτυχισμένη με τον γιο της. Και όλα αυτά όχι σε μια ευρωπαϊκή ή αμερικανική πόλη, αλλά σε μια χώρα που τα δικαιώματα των γυναικών είναι θέμα που προκαλεί γέλια στους άρχοντες του τόπου (αν όχι κάτι χειρότερο όπως βία και φυλάκιση).

Συνειδητοποίησε το πόσο εύθραυστοι είμαστε και ότι δεν μπορούμε να παίρνουμε τη ζωή εκ του ασφαλούς και ως κάποιο συμβόλαιο που έχουμε υπογράψει. Έζησε στα άκρα και λίγο πριν χάσει την ισορροπία της, αποφάσισε να πατήσει γερά στη γη και ας έχασε την επαφή με τα πόδια της. Όλα μια ιδέα είναι άλλωστε, μια συνήθεια. Όπως τόνισε και η ίδια στην ομιλία της: ποτέ δεν ήθελα να είμαι σε αναπηρικό αμαξίδιο, ποτέ δεν το σκέφτηκα.

Η αναπηρία όμως είναι μια κατάσταση που μπορεί όλοι να περιέλθουμε σε αυτήν είτε το σκεφτόμαστε είτε όχι. Λόγω ηλικίας, μιας ασθένειας, ενός ατυχήματος, είναι κομμάτι της ζωής μας όσο και αν θέλουμε να το αποφύγουμε. Η Μουνίμπα πρέπει να γίνει παράδειγμα προς παρακολούθηση για όλους όσους νιώθουν ότι τίποτα δεν μπορεί να τους πτοήσει. Που νιώθουν πιο “δυνατοί και μεγάλοι” από άλλους ανθρώπους, που νομίζουν ότι για πάντα θα είναι όπως στην παρούσα κατάσταση. Παρακολουθώντας την, όπως και άλλους με παρόμοια συμβάντα στη ζωή τους, θα καταλάβουν πως η ουσία της ζωής δεν είναι ούτε στα χρήματα, ούτε στην δήθεν δύναμη που νομίζουν ότι διαθέτουν, ούτε στα κυκλώματα γνωριμιών που θεωρούνται ευσεβή μέλη.

Η ζωή δεν είναι μια ευθεία γραμμή, πόσο τραγικό θα ήταν άλλωστε αυτό για όλους μας; Να ζεις την κάθε μέρα ίδια με την προηγουμένη, μέχρι απλά να ξεκινήσει να γίνεται χειρότερη. Δε θα σας πω να τη ζήσετε σαν να είναι η τελευταία σας, ίσα ίσα. Να τη ζήσετε σαν να είναι η πρώτη σας ευκαιρία για κάτι νέο, για κάτι διαφορετικό, για κάτι που θα ξεπεράσετε τα όρια του εαυτού σας, κάθε μέρα και περισσότερο.

Μπράβο Μουνίμπα και μπράβο σε κάθε έναν που έχει καταφέρει κάτι λιγότερο ή κάτι περισσότερο από αυτήν. Δεν είναι λαμπρό παράδειγμα γιατί έμεινε ανάπηρη ή από οίκτο. Αλλά γιατί ζει όπως λίγοι σε αυτόν τον κόσμο, αρπάζει τη στιγμή και τη χορταίνει, τη συναρπάζει!

Δείτε κομμάτι από την πρόσφατη ομιλία της εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες για την ίδια, τις δράσεις και το έργο της στην επίσημη σελίδα της www.munibamazari.com

Βογιατζής Ηλίας

 

Πηγή: newsitamea.gr

Related Posts