Αυγά: Πως πρέπει να τα μαγειρεύουμε για να μην χάσουν την θρεπτική τους αξία

Τα αυγά είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τροφημα που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε πρωτεΐνες στη διατροφή σας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικά φαγητά και γλύκα  όπως κέικ, τάρτες, αυγά βραστά και αυγά τηγανητά κ.α.

Επιπλέον, τα αυγά είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως το σίδηρο και το σελήνιο, που είναι σημαντικά για την υγεία μας. Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν για τη χοληστερόλη στα αυγά, αλλά η πλειονότητα των ανθρώπων μπορεί να τα καταναλώνει με ασφάλεια στα πλαίσια μιας υγιούς διατροφής.

Τέλος, είναι σημαντικό να αποθηκεύετε σωστά τα αυγά στο ψυγείο και να μαγειρεύετε πλήρως πριν τα καταναλώσετε, για να αποφύγετε τον κίνδυνο της μόλυνσης.

Τι κίνδυνος υπάρχει για την υγεία μας αν δεν μαγειρέψουμε σωστά τα αυγά.

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταναλώσετε τα αυγά, αλλά ο τρόπος που θα τα μαγειρέψετε μπορεί να επηρεάσει τη διατροφική τους αξία. Τα αυγά είναι γεμάτα πρωτεΐνες και υγιή λίπη, καθώς προσφέρουν χολίνη, βιταμίνες Β, βιταμίνη D, διατροφική χοληστερόλη, ψευδάργυρο και σίδηρο, τα οποία έχουν ποικίλλα οφέλη για την υγεία.

Advertisement

Η διαδικασία μαγειρέματος των αυγών καθιστά τα θρεπτικά συστατικά τους, ιδιαίτερα τις πρωτεΐνες, πιο βιοδιαθέσιμα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2013 στο The Journal of Food Sciences and Nutrition‌.

Με άλλα λόγια, το μαγείρεμα των αυγών κάνει το σώμα μας να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει περισσότερη πρωτεΐνη και βιταμίνες. Το μαγείρεμα βοηθά επίσης στη μείωση του κινδύνου να αρρωστήσει κάποιος από βακτήρια όπως η σαλμονέλα, σύμφωνα με το USDA.

Έτσι, λοιπόν η υπερβολική θερμότητα μπορεί να βλάψει τη χοληστερόλη στα αυγά και να την αναγκάσει να οξειδωθεί σε οξυστερόλες, οι οποίες έχουν συνδεθεί με παθήσεις όπως ο καρκίνος, σύμφωνα με έρευνα στο «Trends in Endocrinology and Metabolism» τον Ιούνιο του 2018.

Advertisement

«Ο πιο υγιεινός τρόπος για να τρώτε αυγά θα ήταν η χρήση αρκετής θερμότητας για να σκοτωθούν τα παθογόνα βακτήρια, αλλά όχι τόσο υψηλής ώστε να μειωθούν τα θρεπτικά συστατικά ή να προκληθεί οξείδωση της χοληστερόλης», λέει η Anya Rosen, RD, LD, CPT, διαιτολόγος και ιδρύτρια της Birchwell. «Οι οξυστερόλες έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ασθενειών. Επιπλέον, το μαγείρεμα των αυγών σε υψηλή θερμοκρασία μπορεί να βλάψει τα ευεργετικά αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Α, που βοηθούν στην καταπολέμηση της οξειδωτικής βλάβης στο σώμα» προσθέτει.

Ο πιο υγιεινός τρόπος για να μαγειρέψετε τα αυγά

Τα αυγά ποσέ είναι ένας από τους πιο υγιεινούς τρόπους για να τα καταναλώσετε επειδή δεν καταστρέφετε κανένα από τα θρεπτικά συστατικά, λέει η Rosen.

«Τα αυγά ποσέ μαγειρεύονται σε νερό που σιγοβράζει για λίγα λεπτά, αρκεί να ψηθούν τα ασπράδια ενώ αφήνουν έναν ελαφρώς ρευστό κρόκο», εξηγεί η Rosen. Και αυτή η χαμηλή και αργή μέθοδος, λέει η διαιτολόγος, είναι ιδανική.

ΠΗΓΗ: healthstat.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr

Related Posts