Αν τα πόδια σας πονάνε όταν περπατάτε και πρέπει να σταματάτε κάθε λίγο μπορείτε να πάσχετε απ’ αυτή την ασθένεια

Υπάρχει μια ασθένεια η οποία έχει ως κύριο σύμπτωμα τον πόνο στα πόδια.

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται την επείγουσα ανάγκη να σταματήσουν μετά από λίγο περπάτημα επειδή πονάνε τα πόδια τους. Πρόκειται για έναν μυϊκό πόνο στις γάμπες που προκαλείται από το περπάτημα και τους αναγκάζει να σταματήσουν για λίγα λεπτά μέχρι να σταματήσει ο πόνος.

Αυτό είναι γνωστό ως διαλείπουσα χωλότητα ή, στην καθομιλουμένη, ως σύνδρομο της βιτρίνας, επειδή, αν υπάρχει κάποιο κατάστημα κοντά, έχουν την τέλεια δικαιολογία για να σταματήσουν και να περιηγηθούν στις τελευταίες τάσεις στα ρούχα, στις τελευταίες ηλεκτρονικές συσκευές ή οτιδήποτε άλλο. Οτιδήποτε για να απαλύνει τον πόνο.

Ορισμένα από αυτά τα άτομα με διαλείπουσα χωλότητα γνωρίζουν τι συμβαίνει και έχουν ιατρική διάγνωση, αλλά άλλα όχι. Πολλοί από αυτούς θα μπορούσαν να πάσχουν από μια πολύ συχνή πάθηση: περιφερική αρτηριακή νόσο ή περιφερική αρτηριοπάθεια, η οποία εκτιμάται ότι επηρεάζει μεταξύ 4,5% και 8,5% του πληθυσμού, σύμφωνα με διάφορες μελέτες.

Advertisement

Τι είναι η περιφερική αρτηριακή νόσος;

Το σύνδρομο του παραθύρου ή η διαλείπουσα χωλότητα είναι επομένως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της περιφερικής αρτηριακής νόσου, η οποία είναι η στένωση των αρτηριών σε περιοχές του σώματος εκτός της αορτής και των στεφανιαίων αρτηριών. Ο πιο συνηθισμένος τύπος είναι αυτός που επηρεάζει τα κάτω άκρα, ο οποίος παίρνει τη μορφή μειωμένης ροής αίματος στα πόδια και τα πέλματα.

Πρόκειται για μία από τις συνέπειες της αρτηριοσκλήρυνσης, η οποία είναι η συσσώρευση λιπαρών εναποθέσεων (αθηρωματικές πλάκες) στο τοίχωμα των αρτηριών, οι οποίες προοδευτικά προχωρούν και καταλαμβάνουν ολόκληρο τον αυλό του αιμοφόρου αγγείου.

Συμπτώματα της περιφερικής αρτηριακής νόσου

Στα αρχικά της στάδια, η περιφερική αρτηριακή νόσος είναι ασυμπτωματική ή έχει πολύ ανεπαίσθητα συμπτώματα που περνούν απαρατήρητα. Ωστόσο, καθώς η στένωση των αρτηριών εξελίσσεται και η ροή του αίματος μειώνεται, μπορεί να υπάρχει αίσθημα μυρμηκίασης ή κράμπας, διαλείπουσα χωλότητα, ακόμη και πόνος κατά την ανάπαυση, που συνήθως εμφανίζεται ενώ είστε ξαπλωμένοι.

Advertisement

Μπορεί επίσης να εμφανιστούν δερματικές αλλοιώσεις, όπως βλάβες που προκαλούν προβλήματα στην επούλωση ελκών που δεν επουλώνονται, ωχρότητα ή ψυχρότητα του ενός ή και των δύο ποδιών με μειωμένους ή απόντες σφυγμούς.

Κύριοι παράγοντες κινδύνου

Οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου για την περιφερική αρτηριακή νόσο είναι οι εξής

  • Το κάπνισμα.
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση.
  • Σακχαρώδης διαβήτης.
  • Υπερχοληστερολαιμία.
  • Παχυσαρκία.
  • Καθιστικός τρόπος ζωής.
  • Προχωρημένη ηλικία.
  • οικογενειακό ιστορικό

Πώς διαγιγνώσκεται

Η έγκαιρη ανίχνευση της νόσου είναι απαραίτητη, διότι οι συνέπειές της μπορεί να είναι πολύ σοβαρές και, εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό των άκρων. Υπάρχουν πολλαπλές διαγνωστικές εξετάσεις για την εκτίμηση της παρουσίας και της σοβαρότητας της περιφερικής αγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένου του αστραγαλοβραχιόνιου δείκτη, ο οποίος συγκρίνει την αρτηριακή πίεση που μετράται στον αστράγαλο με εκείνη του βραχίονα. Ένας χαμηλός αριθμός σε αυτόν τον δείκτη μπορεί να αποτελεί ένδειξη στένωσης ή απόφραξης των αρτηριών στα πόδια.

Χρήσιμες για τη διάγνωση είναι επίσης οι τμηματικές μετρήσεις πίεσης (μέτρηση της αρτηριακής πίεσης σε ένα χέρι ή πόδι σε ορισμένα σημεία), οι υπερηχογραφικές μελέτες Doppler, η αγγειογραφία ψηφιακής αφαίρεσης, η μαγνητική τομογραφία και η αξονική τομογραφία (CT).

Θεραπεία της περιφερικής αρτηριακής νόσου

Όπως συμβαίνει με όλες τις άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της PAD, καθώς και η έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής που συνταγογραφείται από τον γιατρό. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα χρειαστεί θεραπεία επαναγγείωσης για να φτάσει περισσότερο αίμα στα πόδια.

«Η ολοκληρωμένη προσέγγιση του ασθενούς είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της αποτελεσματικής διαχείρισης της περιφερικής αρτηριακής νόσου με επίκεντρο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών, όπως η απώλεια άκρων», εξηγεί ο Pablo Gallo, επικεφαλής της Μονάδας Αγγειολογίας και Αγγειοχειρουργικής στο Ruber Internacional Hospital.

Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι κάποιος που πάσχει από περιφερική αρτηριοπάθεια στα κάτω άκρα είναι πολύ πιθανό να πάσχει επίσης από συσσώρευση πλάκας και στένωση άλλων αρτηριών που οδηγούν στην καρδιά ή τον εγκέφαλο, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου (εγκεφαλοαγγειακό ατύχημα).

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr

Related Posts