7 Λόγοι Που Παίρνετε Βάρος | Όταν Δεν Φταίει Η Τεμπελιά & Η Κακή Διατροφή

7 Λόγοι Που Παίρνετε Βάρος | Όταν Δεν Φταίει Η Τεμπελιά & Η Κακή Διατροφή

Εάν αισθάνεστε ότι έχετε δοκιμάσει απολύτως τα πάντα – δίαιτα, καταμέτρηση θερμίδων, άσκηση για ώρες, τακτικά γεύματα – και δεν είστε αρκετά ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα, μην τα παρατήσετε ακόμα. Πιθανότατα, ο λόγος για τον οποίο εξακολουθείτε να μην χάνετε τα λίγα επιπλέον κιλά, οφείλεται σε κάτι διαφορετικό από το πρόγραμμα δίαιτας και δραστηριότητας.

Έχουμε συντάξει μια λίστα με 7 πιθανούς λόγους για τους οποίους η απώλεια βάρους σας έχει φτάσει σε αδιέξοδο.

7. Ορμονικές αλλαγές

Advertisement

Κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας, το σώμα της υποβάλλεται σε ορμονικές αλλαγές καθώς προετοιμάζεται για την εφηβεία, εγκυμοσύνη, τοκετό και εμμηνόπαυση. Όλες αυτές οι διεργασίες επηρεάζουν τον μεταβολισμό και μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν αύξηση βάρους. Αν και αυτό είναι απολύτως φυσικό για το γυναικείο σώμα, δεν παύει να προκαλεί κάποια ταλαιπωρία.

Βήμα 1: Σταδιακά, αυξήστε την ποσότητα και την ένταση της σωματικής σας δραστηριότητας. Μερικές ασκήσεις που μπορεί να είναι αρκετές για μια νεαρή γυναίκα, δεν είναι πάντα αρκετές για τις γυναίκες άνω των 40 ετών. Θα πρέπει επίσης να προσπαθήσετε να κάνετε τις προπονήσεις σας όσο το δυνατόν πιο ποικίλες: κολύμβηση, γιόγκα, αερόμπικ, αθλητισμός και όποια άλλη δραστηριότητα απολαμβάνετε. Ο γενικός κανόνας λέει ότι όσο μεγαλύτερης ηλικίας είστε, τόσο περισσότερη σωματική δραστηριότητα χρειάζεστε.

Advertisement

Βήμα 2: Συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Οι ιατρικές εξετάσεις και η επαγγελματική εμπειρία από ειδικούς είναι απολύτως απαραίτητες για να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι να περιμένετε σε μια περίοδο ορμονικής αλλαγής.

6. Τρώγοντας πάρα πολλά φρούτα

Τα φρούτα θεωρούνται υγιεινά σνακ. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι ορισμένα είδη φρούτων έχουν πολλές θερμίδες και περιέχουν πολλή ζάχαρη, όπως γλυκόζη, φρουκτόζη και σακχαρόζη. Η κατανάλωση πάρα πολλών θερμίδων από φρούτα μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο το επιπλέον βάρος σας δεν εξαφανίζεται.

Βήμα 1: Αντικαταστήστε τα γλυκά όπως το κέικ και τη σοκολάτα με τα αγαπημένα σας φρούτα. Το κλειδί είναι να μην τρώτε πάρα πολλά φρούτα.

Βήμα 2: Να θυμάστε ότι διαφορετικά είδη φρούτων έχουν διαφορετικές διατροφικές αξίες. Τα πράσινα μήλα, μαζί με γκρέιπ φρουτ, ρόδια και ανανά, περιέχουν τις λιγότερες θερμίδες.

5. Θέματα υγείας

Η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί επίσης να προκληθεί από γαστρεντερικά προβλήματα λόγω τοξινών, δυσκοιλιότητας, πολυκυστικών ωοθηκών που επηρεάζουν την παραγωγή αρσενικών ορμονών, καθώς και δυσλειτουργιών του θυρεοειδούς που επιβραδύνουν την παραγωγή ορμονών.

Βήμα 1: Σημειώστε ο,τιδήποτε σας προκαλεί σωματική δυσφορία καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Εξετάστε το σώμα σας και κάντε μια λίστα με τα πράγματα που σας ανησυχούν.

Βήμα 2: Δείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό. Ένας ειδικός θα αναλύσει τα συμπτώματά σας, θα καθορίσει την αιτία και θα προσφέρει ένα σχέδιο θεραπείας.

4. Λήψη φαρμάκων

Συχνά συμβαίνει ο κατάλογος των πιθανών παρενεργειών ορισμένων φαρμάκων να είναι τόσο μακρύς, που πολλοί άνθρωποι προτιμούν να τις αγνοούν εντελώς. Άλλοι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα οφέλη του φαρμάκου είναι πολύ πιο σημαντικά από τις πιθανές παρενέργειές τους.

Τα αντικαταθλιπτικά, τα αντισυλληπτικά χάπια, τα αντιισταμινικά, τα αντιψυχωσικά, τα στεροειδή, οι βήτα αναστολείς που συνταγογραφούνται για τη θεραπεία ορισμένων καταστάσεων, αποτελούν παραδείγματα φαρμάκων που συχνά προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους.

Βήμα 1: Μελετήστε τον κατάλογο των πιθανών παρενεργειών κάθε φαρμάκου προτού αρχίσετε να το λαμβάνετε. Στη συνέχεια, δώστε προσοχή στο πώς αισθάνεστε αφού πάρετε τα χάπια.

Βήμα 2: Αν υποψιάζεστε ότι κάποιο φάρμακο σας κάνει να παίρνετε βάρος, μη διστάσετε να επισκεφτείτε τον γιατρό σας και να του ζητήσετε να συνταγογραφήσει κάτι διαφορετικό. Εάν αποφασίσετε να σταματήσετε να παίρνετε τα χάπια μόνοι σας ή να καταλήξετε να βρείτε μια εναλλακτική λύση, αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να σας προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη.

3. Συναισθηματική υπερφαγία

Παρά το γεγονός ότι το άγχος είναι πιθανότατα ψυχολογικό, μπορεί να επηρεάσει την εμφάνισή σας περισσότερο από ό, τι νομίζετε. Η συναισθηματική εξάρτηση από το φαγητό μπορεί να εμφανιστεί με πολλές διαφορετικές μορφές:

  • Επιβράβευση σκληρής δουλειάς με φαγητό.
  • Το φαγητό ως τρόπος ικανοποίησης των αναγκών που δεν έχουν καμία σχέση με το ίδιο το φαγητό. Για παράδειγμα, “Η σοκολάτα είναι ένα μεγάλο αφροδισιακό.”
  • Το φαγητό ως αντικαταθλιπτικό: το νόστιμο φαγητό μας δίνει θετικά συναισθήματα.

Βήμα 1: Προσπαθήστε να καταλάβετε τη διαφορά μεταξύ των τύπων πείνας που αισθάνεστε: Είναι το στομάχι σας που χρειάζεται το φαγητό ή είναι το κεφάλι σας; Τις περισσότερες φορές, εάν θέλετε κάτι πάρα πολύ και σε μεγάλη ποσότητα, αυτό σημαίνει ότι σίγουρα δεν είναι το στομάχι σας πεινασμένο.

Βήμα 2: Βρείτε ένα υποκατάστατο για το φαγητό. Ένα απλό “όχι” δεν αρκεί, επειδή αργά ή γρήγορα δεν θα μπορέσετε να αντισταθείτε. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι αυτό που χρειάζεστε πραγματικά, είναι να είστε σε καλή διάθεση! Πηγαίνετε μια βόλτα, απολαύστε ένα ζεστό μπάνιο, ζωγραφίστε, παρακολουθήστε μια ταινία κλπ. Κάθε φορά που θέλετε να φάτε όταν είστε ανήσυχοι, κάντε κάτι διασκεδαστικό.

2. Άγχος

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το στρες μπορεί να προκαλέσει μειωμένη όρεξη και να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, το αντίθετο είναι επίσης δυνατό. Όταν το σώμα σας είναι υπό την επήρεια άγχους, αρχίζει να παράγει περισσότερη κορτιζόλη, την ορμόνη που αυξάνει την όρεξή σας. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα μας αισθάνεται ότι βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας του άγχους μας, και πιστεύει ότι πρέπει να εξοικονομήσει ενέργεια για να προστατευθεί.

Σήμερα, αισθανόμαστε το ίδιο άγχος για την εμφάνιση και το βάρος μας, όπως θα νιώθαμε πριν από χιλιάδες χρόνια για την έλλειψη φαγητού. Αλλά επειδή δεν υπάρχει τρόπος να το εξηγήσετε αυτό στους αμυντικούς μηχανισμούς του σώματός σας, είναι πιθανό ότι το επιπλέον βάρος σας προκαλείται στην πραγματικότητα από άγχος.

Βήμα 1: Μάθετε μια μέθοδο χαλάρωσης και χαρίστε ένα διάλειμμα στον εαυτό σας για να ξεκουραστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ασχοληθείτε με κάτι που σας κάνει να νιώθετε ήρεμοι σε τακτική βάση.

Βήμα 2: Συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Είναι πιθανό ότι οι πραγματικές αιτίες του στρες σας δεν είναι εμφανείς και ένας ειδικός ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει.

1. Έλλειψη ύπνου

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην αύξηση του βάρους και την έλλειψη ύπνου. Έτσι, σύμφωνα με την έρευνα της Mayo Clinic, οι άνθρωποι που κοιμούνται όχι περισσότερο από 6 ώρες την ημέρα, παίρνουν 5 κιλά επιπλέον κάθε χρόνο από εκείνους που κοιμούνται τουλάχιστον 7 ώρες. Η διαφορά μιας ώρας μπορεί να έχει πολύ μεγάλη επίδραση!

Βήμα 1: Αλλάξτε τις προτεραιότητές σας. Είμαστε σίγουροι ότι μπορείτε να βρείτε μια επιπλέον ώρα ύπνου εάν ξοδεύετε λιγότερο χρόνο online, στον καναπέ ή την τηλεόραση.

Βήμα 2: Ακολουθείστε πιστά ένα πρόγραμμα. Όσο πιο αργά κοιμάστε, τόσο λιγότερο ποιοτικός θα είναι ο ύπνος σας.

Επιμέλεια Κειμένου & Μετάφραση: Marva @Truelife.gr

Πηγή: brightside.me

Preview photo credit: Shutterstock
Illustrated by Alena Tsarkova for BrightSide.me

*Αυτό το άρθρο έχει μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό την παροχή ιατρικής συμβουλής. Το truelife.gr δεν ευθύνεται για οποιεσδήποτε πιθανές συνέπειες από οποιαδήποτε θεραπεία, άσκηση, διατροφή, εφαρμογή φαρμάκων ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ενέργεια που προκύπτει από την ανάγνωση ή την παρακολούθηση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό το άρθρο. Πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας, παρακαλείστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή άλλον φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Related Posts