5 Βότανα Που Όλοι Όσοι Έχουν Υψηλή Αρτηριακή Πίεση Πρέπει Να Γνωρίζουν!

5 Βότανα Που Όλοι Όσοι Έχουν Υψηλή Αρτηριακή Πίεση Πρέπει Να Γνωρίζουν!

Η υψηλή αρτηριακή πίεση έχει γίνει ένα ανεξέλεγκτο ζήτημα υγείας σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο, 70 εκατομμύρια ενήλικες βρέθηκαν να έχουν αυτή την πάθηση – με άλλα λόγια – ένας στους τρεις ενήλικες. Μόνο το ήμισυ αυτού του ποσοστού έχει την κατάστασή του υπό έλεγχο.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η αυξημένη πίεση αίματος στις αρτηρίες. Αυτό μπορεί να προκύψει από δύο σημαντικούς παράγοντες, είτε αυτοτελώς είτε συνδυαστικά:

#1 Η καρδιά αντλεί αίμα με υπερβολική δύναμη.

Advertisement

#2 Τα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία του σώματος στενεύουν επικίνδυνα. Αυτό προκαλεί τη ροή του αίματος να ασκεί μεγαλύτερη πίεση στα τοιχώματα των αγγείων.

Το ανθρώπινο σώμα είναι ανθεκτικό και μπορεί να αντέξει την υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά μόνο για μήνες ή λίγα χρόνια. Τελικά, η καρδιά μπορεί να διογκωθεί, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στην καρδιακή ανεπάρκεια. Η υψηλή πίεση μπορεί επίσης να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία στα νεφρά, την καρδιά, τον εγκέφαλο και τα μάτια.

Αιτίες της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Ο συνηθέστερος τύπος υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι η πρωτογενής υπέρταση. Στην περίπτωση αυτή οι γιατροί δεν μπορούν να εντοπίσουν μια συγκεκριμένη αιτία. Οι ερευνητές βρήκαν ορισμένους γενετικούς παράγοντες που παίζουν ρόλο σε αυτή την κατάσταση, όπως είναι τα γονίδια που επηρεάζουν τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και τα γονίδια που προκαλούν ανωμαλίες του συμπαθητικού νευρικού συστήματος.

Advertisement

Η δευτερογενής υπέρταση συνήθως δημιουργείται από μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση ή άλλους παράγοντες όπως η φαρμακευτική αγωγή. Αυτές οι περιπτώσεις δυσχεραίνουν την πίεση του αίματος. Αυτό περιλαμβάνει:

  • Διαβήτης τύπου 1 και 2
  • Νεφρική Νόσος
  • Γενετικό ελάττωμα στην αορτή (η κύρια αρτηρία της καρδιάς)
  • Διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος
  • Φάρμακα που αυξάνουν ή επιδεινώνουν την υπάρχουσα υψηλή αρτηριακή πίεση, όπως:
  1. Κορτικοστεροειδή
  2. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της ιβουπροφαίνης (Advil, Motrin), της ναπροξένης (Aleve) και της ασπιρίνης
  3. Αντισυλληπτικά χάπια

Παράγοντες κινδύνου

  • Ηλικία και φύλο – Άνδρες άνω των 45 και γυναίκες άνω των 55 ετών έχουν αυξημένο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση. Η υπέρταση είναι επίσης διαδεδομένη στους εφήβους και τα παιδιά, επηρεάζοντας περισσότερο τα αγόρια απ’ότι τα κορίτσια.
  • Οικογενειακό ιστορικό
  • Παχυσαρκία
  • Αποφρακτική άπνοια ύπνου
  • Παράγοντες τρόπου ζωής που περιλαμβάνουν:
  1. Κάπνισμα
  2. Καταναλώντας υπερβολικό νάτριο και ελάχιστο κάλιο
  3. Χρόνια κατανάλωση αλκοόλ
  4. Φυσική αδράνεια
  5. Το χρόνιο στρες, ειδικά όταν οδηγεί σε κάποιον από τους προηγούμενους παράγοντες.

Βότανα: Η φυσική εναλλακτική λύση για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Κράταιγος (Hawthorn)

Ο κράταιγος υπήρξε ένα φάρμακο για την αντιμετώπιση καρδιακών παθήσεων από τον 1ο μ.χ. αιώνα. Περιέχει αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή τα οποία βοηθούν στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, βελτιώνουν τη ροή του αίματος και προστατεύουν τα αγγεία από βλάβες.

Σύμφωνα με μια μελέτη, οι συμμετέχοντες που έλαβαν εκχύλισμα κράταιγου για 16 εβδομάδες είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από ό, τι με το εικονικό φάρμακο placebo.

Τίλιο

Τα άνθη της φλαμουριάς χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τσαγιού για να θεραπεύσουν καταστάσεις σχετικές με το άγχος. Το τίλιο περιέχει φλαβονοειδή, πτητικά έλαια και μια κολλώδη ουσία, συστατικά τα οποία καταπραΰνουν και μειώνουν τη φλεγμονή. Έχει επίσης τανίνες που δρουν ως στυπτικό. Επιπλέον, διαθέτει αντισπασμωδικές, διουρητικές και κατασταλτικές ιδιότητες.

Αχιλλέα ή Αγριαψιθιά (Yarrow)

Η αχιλλέα είναι ένα δημοφιλές λαϊκό φάρμακο στην Ευρώπη. Περιέχει φλαβονοειδή – χημικά φυτικής προέλευσης που αυξάνουν το οξύ του στομάχου και το σάλιο για να βελτιώσουν την πέψη. Μπορεί επίσης να χαλαρώσει τους μύες στο έντερο και τη μήτρα. Τα άνθη, τα φύλλα και τα στελέχη της χρησιμοποιούνται ευρέως στην ιατρική. Έχει βρεθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και μπορεί να ενισχύσει τα θετικά αποτελέσματα των φαρμάκων για αυτή την πάθηση.

Ιξός ή Γκι (Mistletoe)

Ο ιξός έχει βρεθεί ότι εξομαλύνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε ασθενείς με διαβήτη, εκτός από τη βοήθεια που προσφέρει για τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων. Μπορεί επίσης να καταπραΰνει τον αρθριτικό και ρευματικό πόνο. Τα μούρα αυτού του φυτού είναι δηλητηριώδη. Τα φύλλα, ωστόσο, έχουν πλούσια θεραπευτικά αποτελέσματα.

Ιβίσκος

Διεξήχθη μελέτη σε άνδρες ηλικίας 30 έως 65 ετών, οι οποίοι κατανάλωσαν 250 ml τσάι ιβίσκου μετά από ένα πλούσιο σε λιπαρά πρωινό. Η ομάδα της εικονικής θεραπείας placebo έπινε μόνο νερό. Οι ερευνητές παρατήρησαν βελτιωμένη διαφορά στην αρτηριακή πίεση και τη φλεγμονή σε σύγκριση με τους εθελοντές που έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Ελπίζουν ότι αυτή η μελέτη μπορεί να γίνει η αρχή της χρήσης αυτού του βοτάνου για την πρόληψη και τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τσάι για καρδιακή υγεία

Αυτά τα βότανα είναι αποτελεσματικά στην ενίσχυση της υγιούς αρτηριακής πίεσης με διάφορους τρόπους. Ορισμένα διαστέλλουν τα περιφερικά αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας έτσι το συνολικό μέγεθος της καρδιαγγειακής δομής και βοηθούν στη σωστή λειτουργία των νεφρών. Άλλα εξομαλύνουν τη δραστηριότητα της καρδιάς, μειώνοντας με ασφάλεια τη δύναμη με την οποία αντλείται το αίμα σε όλο το σώμα.

Εδώ θα δείτε πώς μπορείτε να φτιάξετε τσάϊ με κράταιγο, τίλιο, ιξό και αχιλλέα.

Ανάλογα με την ποσότητα που θέλετε να φτιάξετε, προσαρμόστε ανάλογα τη δοσολογία.

  • Κράταιγος – 2 μέρη
  • Τίλιο – 2 μέρη
  • Αχιλλέα – 2 μέρη
  • Ιξός – 1 μέρος

Πιείτε αυτό το τσάι τρεις φορές την ημέρα για βέλτιστα αποτελέσματα.

Με την κατανάλωση αυτού του ροφήματος για μια χρονική περίοδο, η αρτηριακή πίεση θα επανέλθει στα κανονικά επίπεδα με απόλυτα φυσικό τρόπο. Τα βότανα αυτά θα ομαλοποιήσουν μόνο και δεν θα μειώσουν την αρτηριακή πίεση σε βαθμό ανησυχητικό για την υγεία.

 

Επιμέλεια Κειμένου & Μετάφραση: Marva @Truelife.gr

Video: Dr.James Meschino

*Αυτό το άρθρο έχει μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό την παροχή ιατρικής συμβουλής. Το truelife.gr δεν ευθύνεται για οποιεσδήποτε πιθανές συνέπειες από οποιαδήποτε θεραπεία, άσκηση, διατροφή, εφαρμογή φαρμάκων ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ενέργεια που προκύπτει από την ανάγνωση ή την παρακολούθηση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό το άρθρο. Πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας, παρακαλείστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή άλλον φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Related Posts