10 Τρόποι Για Να Στηρίξεις Έναν Άρρωστο Φίλο

10 Τρόποι Για Να Στηρίξεις Έναν Άρρωστο Φίλο

Σε χρειάζεται όσο ποτέ.

Δεν ξέρω οικογένεια η οποία να μην έχει περάσει την περιπέτεια «έχουμε άρρωστο». Όταν το ακούς, σε θλίβει αλλά σου φαίνεται μακρινό. Όταν το ζεις, είναι σαν ένα μεγάλο γκρι σύννεφο να έχει καθίσει πάνω από όλα.

Πώς μπορείς όμως να βοηθήσεις έναν συγγενή, φίλο, γνωστό που νοσεί, είτε παθολογικά είτε ψυχολογικά; Ο ψυχολόγος Πάτροκλος Παπαδάκης μας εξηγεί 10 τρόπους για να το κάνουμε αποτελεσματικά, σωστά και πάνω απ’ όλα ανθρώπινα:

Advertisement

1. Δείξε του την αγάπη σου.

Η αληθινή και ανοιχτή έκφραση των συναισθημάτων σου θα βοηθήσει τόσο τον ίδιο να σε νιώσει κοντά του, όσο και εσένα που θα ανακουφιστείς επικοινωνώντας όσα νιώθεις. Μερικές φορές η φράση «σ’ αγαπώ» είναι από τις δυσκολότερες που μπορούμε να πούμε και την αποφεύγουμε με τη δικαιολογία ότι το δείχνουμε ή το ξέρει.

Και πάλι όμως, είναι πολύ σημαντικό και για τις δύο πλευρές να ειπωθεί. Αγκάλιασέ τον και έκφρασέ του και με λόγια την αγάπη και την τρυφερότητά σου.

2. Αποδέξου την κατάσταση.

Η άρνηση της πραγματικότητας δεν αλλάζει τίποτα. Σαφώς θα σε στενοχωρεί και θα σε θυμώνει η παθολογική ή ψυχική ασθένεια του αγαπημένου σου, όμως η κατάσταση είναι αυτή.

Advertisement

Προσπάθησε μέσα σε αυτή να γίνεις πιο χρήσιμη και να βοηθήσεις (υπάρχουν πολλές διαδικασίες, εξετάσεις, καθημερινές υποχρεώσεις κ.λπ.) προκειμένου να νιώσετε και οι δύο ανακούφιση.

3. Κοίτα μπροστά.

Είναι δύσκολο να ξεφύγεις από σενάρια όπως «αν ήταν αλλιώς» και σκέψεις όπως «αυτό ο αγαπημένος μου μπορούσε να το κάνει πριν αρρωστήσει, ενώ τώρα όχι».

Όσο μένεις κολλημένη στο παρελθόν, τόσο χάνεις το παρόν μαζί του. Το πιο σημαντικό είναι να μπορείς να τον ακούς και να τον καταλαβαίνεις. Μοιράσου τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς σου και άφησε το παρελθόν πίσω.

4. Σκέψου και τα θετικά.

Αφιέρωσε 5 λεπτά κάθε μέρα και κατάγραψε θετικές σκέψεις ή όμορφα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή σου. Δεν είναι σίγουρο ότι θα νιώσεις καλύτερα. Μάλλον όχι.

Όμως θα βοηθήσεις τη σκέψη σου να ξεκολλήσει από τις αρνητικές σκέψεις και τα καταστροφολογικά σενάρια που κάνεις. Και με το πέρασμα του χρόνου θα είναι ακόμα πιο εύκολο να προσέξεις και τα θετικά γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή σου.

5. Μην ψάχνεις λύση.

Όσο κι αν το θέλετε πιθανώς δεν μπορείς να βρεις εσύ τη λύση. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να βοηθήσεις.

Η παρουσία και η στήριξή σου είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες και βοηθούν στην αντιμετώπιση του αγαπημένου σου στις θεραπείες ή το θεραπευτικό σχήμα που θα ακολουθήσει.

6. Πέρασε χρόνο μαζί του.

Διαχειρίσου το πρόγραμμά σου και βρες χρόνο για τον αγαπημένο σου. Φρόντισε να κερδίσεις ουσιαστικό χρόνο μαζί του, χωρίς όμως να παραβλέπεις και τις δικές σου ανάγκες.

Η εργασία σου και η ρουτίνα που δημιουργεί, τα διάφορα χόμπι και οι φίλοι είναι σημαντικός χρόνος επίσης. Όσο νιώθεις ήρεμη, δημιουργική και δραστήρια, θα είναι πιο εύκολο να περάσεις όμορφα με τον άνθρωπό σου.

Η διάγνωση της ασθένειας σαφώς έχει επηρεάσει το αγαπημένο σου πρόσωπο, αλλά ας μην ξεχνάς ότι εξακολουθεί να είναι το ίδιο άτομο, με τις ίδιες ευαισθησίες και προσωπικότητα.

Θα πρέπει λοιπόν να τον αντιμετωπίζεις φυσιολογικά, να μοιράζεσαι μαζί του τα ενδιαφέροντα σου και τον χρόνο σου όπως το έκανες και στο παρελθόν και να είσαι δίπλα του ανά πάσα στιγμή έχει ανάγκη να μιλήσει ή να ξεσπάσει.

7. Ζήτησε τη βοήθεια ενός φροντιστή.

Πρόσλαβε κάποιον εξειδικευμένο φροντιστή που θα μπορέσει να κάνει όσα εσύ δυσκολεύεσαι. Αναζήτησε κάποιον με γνώσεις και εμπειρία στην αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων, χωρίς να νιώθεις ενοχές.

Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα. Αν δεν χρειάζεσαι κάτι τέτοιο, ακόμα και ένας άνθρωπος που θα σε βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού μπορεί να σε ξεκουράσει.

8. Ζήτησε τη στήριξη των συγγενών και των φίλων.

Δεν είσαι μόνη και δεν χρειάζεται όλο αυτό να το περάσεις μόνη. Μίλησε σε φίλους και ζήτησε την υποστήριξή τους. Έχεις κι εσύ την ανάγκη να βγάλεις όσα αισθάνεσαι και σε βαραίνουν.

Η συμβολή των συγγενών μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανακουφιστική, αν μπορούν να σηκώσουν ένα μέρος από το βάρος που εσύ κουβαλάς, και να σε ξεκουράσουν με την παρουσία τους και τη βοήθεια που μπορούν να παράσχουν. Να θυμάσαι πως δεν χρειάζεται να κάνεις τα πάντα εσύ ή να γίνεις θυσία για να μην κουράσεις τους άλλους.

9. Μη συγκρίνεις ποτέ την ασθένεια του αγαπημένου σου προσώπου με άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Επίσης, μη δίνεις συμβουλές για εναλλακτικές θεραπείες, εκτός εάν είσαι ο γιατρός του. Να είσαι πάντα ειλικρινής απέναντί του και στα ερωτήματα που θέτει.

10. Παράμεινε υγιής.

Πώς θα βοηθήσεις τον άνθρωπό σου αν δεν είσαι καλά εσύ η ίδια, σωματικά και ψυχολογικά; Είναι πολύ σημαντικό να τρέφεσαι σωστά, να κοιμάσαι αρκετά, να ασκείσαι, να έχεις κοινωνικές σχέσεις και να νιώθεις δημιουργική στην εργασία σου.

Κάνε πράγματα που σε ευχαριστούν, όπως μια βόλτα, άκουσε μουσική, διάβασε ένα βιβλίο, βγες έξω με φίλους ή μίλησε με έναν ψυχολόγο. Πολύ απλά: Φρόντισε εσένα για να μπορείς να φροντίσεις τον αγαπημένο σου.

 

Πηγή: allyou.gr

Related Posts