10 Τρόφιμα Και Ποτά Που Οι Διαιτολόγοι Δεν Θα Άγγιζαν!

Φανταστείτε να μπορούσατε να παρακολουθήσετε έναν διαιτολόγο για 24 ώρες!

Τι θα σας ενδιέφερε να μάθετε; Φυσικά το τι τρώει.

Είναι δεδομένο ότι καταναλώνει πολλά φρούτα και λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης και ψάρι.

Ποιά προϊόντα όμως δεν υπάρχει περίπτωση να τον βλέπατε να τρώει, αφού οι διαιτολόγοι δεν τα αγγίζουν;

Advertisement

#1 Λευκή Ζάχαρη: Όλοι γνωρίζουμε τις επιπτώσεις κατανάλωσης ζάχαρης για την υγεία μας. Πλέον, υπάρχουν τόσες επιλογές που η λευκή ζάχαρη δεν έχει θέση στο μενού του διαιτολόγου. Αντίθετα, επιλέγει καστανή ζάχαρη ή στέβια, φυσικό γλυκαντικό χωρίς θερμίδες.

#2 Προϊόντα χαμηλών λιπαρών: Η ετικέτα «χαμηλά λιπαρά/ low fat» στο μυαλό του διαιτολόγου μεταφράζεται αυτόματα σε «περισσότερη ζάχαρη».

Κατά την επεξεργασία των τροφίμων για τη μείωση του λίπους, αφαιρούνται όλα τα είδη λιπαρών, καλά και κακά, ενώ προστίθεται ζάχαρη, προκειμένου να βελτιωθεί η γεύση.

Advertisement

#3 Δημητριακά πρωινού: Παρόλο που έχουν καθιερωθεί ως ένα γρήγορο και υγιεινό πρωινό, τα περισσότερα δημητριακά περιέχουν αρκετή ζάχαρη, λίγες φυτικές ίνες και αρκετό αλάτι (!).

Έτσι, ο διαιτολόγος προτιμά πίτουρο βρώμης, το οποίο είναι ακατέργαστο, περιέχει πολλές φυτικές ίνες, ελάχιστα σάκχαρα και λιπαρά, στο οποίο θα προσθέσει γιαούρτι ή γάλα, κάποιο γλυκαντικό, φρούτα και καρπούς, για να δημιουργήσει ένα θρεπτικό πρωινό!

#4 Επεξεργασμένο κρέας, όπως μπέικον, λουκάνικα, σαλάμι: O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κατατάξει το επεξεργασμένο κρέας στις τροφές που είναι επικίνδυνες για πρόκληση καρκίνου στον άνθρωπο.

Αυτός είναι ο πιο σημαντικός λόγος που σπάνια θα δείτε διαιτολόγο να καταναλώνει hot dog.

#5 Σολομός ιχθυοτροφείου: Συνίσταται στις ευαίσθητες ομάδες (εγκύους και παιδιά) να μην καταναλώνουν λιπαρά ψάρια ιχθυοτροφείου περισσότερες από 2 φορές το μήνα.

Συγκεκριμένα, ο σολομός θεωρείται μια από τις πιο τοξικές τροφές στον κόσμο. Οπότε, σίγουρα ένας διαιτολόγος σπάνια το επιλέγει, ενώ υπάρχουν τόσα άλλα ψάρια που μπορεί να καταναλώσει!

#6 Λευκό ψωμί: Το ψωμί είναι βασική πηγή υδατανθράκων στη μεσογειακή διατροφή. Παρόλα αυτά, το λευκό ψωμί περιέχει υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και λίγες φυτικές ίνες.

Έτσι ο διαιτολόγος επιλέγει ψωμί ολικής άλεσης, που διατηρεί τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σταθερά και έτσι τον κρατά χορτάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

#7 Επιδόρπια γιαουρτιού: Ο συνδυασμός γιαουρτιού με φρούτο ακούγεται πολύ υγιεινός, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα επιδόρπιο- γλυκό. Αυτό σημαίνει ότι έχει ζάχαρη και λίγα έως καθόλου προβιοτικά.

Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι δεν είναι η αγαπημένη επιλογή ενός διαιτολόγου.

#8 Ψημένους και αλατισμένους ξηρούς καρπούς: Και γιατί να τους επιλέξει, αφού μπορεί να τους καταναλώσει άψητους και χωρίς αλάτι; Είναι πολύ νόστιμοι, και σαφώς πιο ωφέλιμοι για την υγεία.

#9 Πατατάκια, γαριδάκια: Είναι νόστιμα, εθιστικά και απόλυτα ταυτισμένα με ταινία στο σπίτι ή στον κινηματογράφο! Δεν μπορεί κανένας να σταματήσει στο πρώτο, ούτε καν ένας διαιτολόγος! Περιέχουν πολλά λιπαρά, κυρίως κακά, και αρκετό αλάτι.

Γι’ αυτό τον λόγο, ο διαιτολόγος επιλέγει χειροποίητα ποπ κορν, φτιαγμένα με λίγο βούτυρο, αλάτι και ίσως πάπρικα. Θα φάει κάτι παραπάνω, αλλά τουλάχιστον θα γνωρίζει ότι έχουν μικρότερη ποσότητα αλατιού και καλύτερης ποιότητας λιπαρά!

#10 Ροφήματα με καφέ: Πλέον υπάρχουν τόσα υλικά που μπορούμε να προσθέσουμε στον καφέ, πέραν των κλασσικών, όπως σιρόπι, κρέμα, σαντιγί, ζαχαρούχο γάλα, αλκοόλ, ακόμα και σοκολάτα ή μπισκότα.

Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται η ποσότητα της περιεχόμενης ζάχαρης και λιπαρών, μετατρέποντας τον καφέ σε βόμβα θερμίδων, κάτι που δεν θα επιλέξει ο διαιτολόγος. Αντί αυτού, σίγουρα θα προτιμήσει να απολαύσει έναν απλό καφέ (ελληνικό, φίλτρου, εσπρέσο ή καπουτσίνο) συνοδευόμενο από ένα μικρό γλυκό!

Παρόλα αυτά, οι διαιτολόγοι εξακολουθούμε να είμαστε άνθρωποι όπως όλοι οι υπόλοιποι, οπότε δεν θα αποκλείσουμε εντελώς κάποια τροφή! Απλά δεν θα την επιλέξουμε για την καθημερινότητά μας, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες και άλλες εναλλακτικές.

Γράφτηκε από Ολυμπία Βλασερού (Διαιτολόγος-Διατροφολόγος)

 

Πηγή: diatrofi.gr

Related Posts