Home » Τσίπρας: θα φέρουμε την άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις

Τσίπρας: θα φέρουμε την άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις

Τσίπρας: θα φέρουμε την άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις
Τσίπρας: η Ελλάδα μπορεί να γίνει γέφυρα Ρωσίας-Δύσης

Λίγες μόλις ώρες πριν τη σημαντική επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, ο πρωθυπουργός, μέσω συνέντευξης του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, στέλνει μηνύματα και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία.

Ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι «η επίσκεψή μου είναι μία ευκαιρία για νέα ώθηση στις ρωσοελληνικές σχέσεις στις οποίες πριν επικρατούσε σιβηρικός χειμώνας. Εμείς καλωσορίζουμε την Άνοιξη».

Και προσθέτει: «Ελλάδα, Ρωσία οι δύο χώρες που πλήρωσαν πιο πολύ τον αγώνα κατά του ναζισμού».

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας ως «έναν δρόμο που δεν οδηγεί πουθενά».

Πρόκειται για τη δεύτερη συνέντευξη Τσίπρα στο ρωσικό πρακτορείο μέσα σε λίγες ημέρες.

Η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα είναι η πρώτη έλληνα πρωθυπουργού μετά από πέντε χρόνια. 

Ο πρωθυπουργός φθάνει στη Μόσχα το βράδυ της Τρίτης. Το πρωί της Τετάρτης θα έχει συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το επίμαχο απόσπασμα της συνέντευξης

Δημοσιογράφος: Η αυριανή επίσκεψή σας στη Ρωσία θα είναι η πρώτη ως επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης. 

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας απ΄αυτή την επίσκεψη, από τις συνομιλίες σας με την ρωσική ηγεσία και με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ποια είναι τα σχέδιά σας γι΄αυτό το ταξίδι γενικότερα; 

Τσίπρας: Είναι μία ευκαιρία για να δοθεί μία νέα ώθηση στις ρωσοελληνικές σχέσεις. Αυτές οι σχέσεις έχουν πολύ βαθιές, ιστορικές ρίζες. 

Εχουν ωριμάσει κατά τη διάρκεια των αγώνων των λαών μας αν και οι σχέσεις αυτές για κάποια χρόνια στο παρελθόν είχαν βιώσει έναν σιβηρικό χειμώνα. 

Εμείς καλωσορίζουμε την Άνοιξη στις σχέσεις και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως το συντομότερο θα προωθήσουμε μία πραγματική ανάπτυξη στις σχέσεις μας. 

Θα συμφωνήσετε ότι βρισκόμαστε σ΄ ένα τεταμένο γεωπολιτικό περιβάλλον. 

Θα πρέπει να κοιτάξουμε πώς οι πολίτες μας και οι χώρες μας θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε διάφορους τομείς- την οικονομία, την ενέργεια, το εμπόριο και την γεωργία. 

Ο ένας θα πρέπει να βοηθήσει τον άλλο. Μπορεί να υπάρξει μία εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. 

Πιστεύω ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα που συνδέει τη Δύση και τη Ρωσία.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρωθυπουργέ, τί θα πρέπει να κάνουμε από κοινού για να γίνουν οι σχέσεις μας ισχυρότερες;

Τσίπρας: Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες σε επίπεδο συνεργασίας για τις δύο χώρες, ειδικά στον τομέα της ενέργειας. 

Μπορούμε επίσης να δώσουμε ώθηση σ’ ένα νέο επίπεδο στις εμπορικές μας σχέσεις. 

Μπορούμε να διατηρήσουμε μία σημαντική συνεργασία που θα δώσει στην Ελλάδα την ευκαιρία να εξάγει αγροτικά προϊόντα στη Ρωσία. 

Γνωρίζετε ότι, τα τελευταία χρόνια, τις σχέσεις των δύο χωρών έβλαψε το γεγονός ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν ό, τι μπορούσαν για να αποφευχθεί η πολιτική των κυρώσεων – πολύ παράλογη, κατά τη γνώμη μου – που επιβλήθηκαν εξαιτίας των εντάσεων στην Ουκρανία. 

Ως αποτέλεσμα ακολούθησε το εμπάργκο για την ελληνική αγροτική παραγωγή , η οποία προκάλεσε σημαντικές ζημιές στην ελληνική οικονομία.

Υπάρχουν ευκαιρίες για να προωθήσουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας στην τουριστική βιομηχανία. Το 2016 θα είναι μία μεγάλη ευκαιρία, από την άποψη αυτή. Θα είναι ένα κομβικό έτος και για τις δύο χώρες. 

Φέτος, γιορτάζουμε την 70ή επέτειο της νίκης των λαών έναντι του ναζισμού. Αυτή η επέτειος έχει ιδιαίτερη σημασία για το ρωσικό λαό, αλλά και τους Έλληνες. 

Όπως σας προείπα, οι λαοί μας μας διέπονται από αμοιβαίες σχέσεις, γιατί έχουμε πολεμήσει μαζί σε κρίσιμες σημαντικές στιγμές. Ελλάδα και Ρωσία είναι δύο χώρες που πλήρωσαν -πιο πολλοί από τους άλλους λαούς- με το αίμα τους τον αγώνα κατά του ναζισμού. 

Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε τις κοινές μας ρίζες. Σε αυτές ακριβώς τις ρίζες πρέπει να δώσουμε έμφαση.

Μοιραζόμαστε ένα εξαιρετικό παρελθόν κοινού αγώνα ακολουθώντας μία κοινή πορεία, άρα μπορούμε να έχουμε ένα αξιόλογο μέλλον. 

Πηγή: www.pathfinder.grΑρχείο