Home » Τρόμος σε Γυμνάσιο: Μαθητής σκότωσε καθηγητή του στην Ισπανία

Τρόμος σε Γυμνάσιο: Μαθητής σκότωσε καθηγητή του στην Ισπανία

Τρόμος σε Γυμνάσιο: Μαθητής σκότωσε καθηγητή του στην Ισπανία
13χρονος σκότωσε τον καθηγητή του, στην Ισπανία. Φωτογραφία: ανήσυχοι συγκεντρωμένοι γονείς, έξω από το σχολείο

Οπλισμένος με μια βαλλίστρα και ένα μαχαίρι σημάδεψε τη χθεσινή μέρα με το αίμα των θυμάτων του, ο έφηβος μαθητής, για τον οποίο οι συμμαθητές του είπαν πως «το μόνο κάπως περίεργο ήταν ότι του άρεσε οτιδήποτε είχε να κάνει με τον στρατό, τα όπλα. Μερικές φορές φορούσε ρούχα παραλλαγής».

Ο τρόμος κυρίεψε το πρωί της Δευτέρας, περίπου στις 09:15 τοπική ώρα (10:15 ώρα Ελλάδας), το σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Joan Fuster που βρίσκεται σε μια μεσοαστική συνοικία της Βαρκελώνης, όπου φοιτούν περίπου 500 μαθητές και εργάζονται 40 καθηγητές.

Οι περιγραφές μαθητών και καθηγητών θυμίζουν ταινία θρίλερ, αλλά δυστυχώς απηχούν την πραγματικότητα. 

Τα μαθήματα μόλις είχαν αρχίσει. «Ακούστηκαν φωνές από τη διπλανή αίθουσα. Ο καθηγητής μας βγήκε στον διάδρομο για να δει. Ακούσαμε έναν πολύ δυνατό θόρυβο. Βγήκαμε έξω (…) και είδαμε τον καθηγητή πεσμένο κάτω», διηγείται η 13χρονη μαθήτρια Μαρία Καμίλα Οσπίνα και προσθέτει «ο έφηβος κρατούσε μια βαλλίστρα και ένα μαχαίρι».

Μια άλλη μαθήτρια, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, περιέγραψε τα γεγονότα λέγοντας: ο καθηγητής Κοινωνικών Επιστημών, ο οποίος σύμφωνα με πολλούς μαθητές έκανε μια αντικατάσταση, «βγήκε για να δει τι συμβαίνει και εκείνη τη στιγμή ο νεαρός του επιτέθηκε».

Τρομοκρατημένοι οι μαθητές αναζήτησαν καταφύγιο. «Κρυφτήκαμε πίσω από τα γραφεία και τις καρέκλες. Ο Μ., που ήταν ο δράστης, μπήκε και αναζήτησε τον Γκ., άλλος μαθητής, και τον μαχαίρωσε στο στήθος. Βγήκε από την τάξη σα να μην είχε συμβεί τίποτε», συνέχισε την διήγηση της  η Μαρία Καμίλα.

Οι μαθητές των άλλων τάξεων δεν είχαν αντιληφθεί τι είχε συμβεί, ενώ τα παιδιά της τάξης τοποθέτησαν «τραπέζια πίσω από την πόρτα», σύμφωνα με την Μαρία Καμίλα. «Όταν είδαμε ότι απομακρύνθηκε, τρέξαμε ως την αυλή», συνέχισε.

«Αν τον γνώριζες, δεν μπορούσες να πιστέψεις ότι μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο», είπε η Μαρία Καμίλα Οσπίνα και πρόσθεσε: «Το μόνο κάπως περίεργο ήταν ότι του άρεσε οτιδήποτε είχε να κάνει με τον στρατό, τα όπλα. Μερικές φορές φορούσε ρούχα παραλλαγής. Όμως από εκεί μέχρι να κάνει αυτό».

Η αστυνομία της Καταλονίας επιβεβαίωσε τον θάνατο του καθηγητή, ο οποίος σκοτώθηκε από «αιχμηρό αντικείμενο», προφανώς από τον δράστη. Ωστόσο δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν το μοιραίο πλήγμα προήλθε από τη βαλλίστρα ή το μαχαίρι.

Τέσσερα ακόμη άτομα, δύο καθηγητές και δύο μαθητές, έχουν τραυματιστεί όμως είναι εκτός κινδύνου. Από τους τέσσερις τραυματίες οι τρεις νοσηλεύονται. Μια καθηγήτρια, που είναι ελαφρά τραυματισμένη, δέχθηκε επί τόπου τις πρώτες βοήθειες.

Μεγάλη αστυνομική δύναμη επενέβη και ο νεαρός αφοπλίστηκε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου εισήχθη στην ψυχιατρική κλινική. Παρόλα αυτά η αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει προς το παρόν αν ο έφηβος πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα, αναφέρει ο τοπικός Τύπος.

Λόγω της ηλικίας του, αφού ο μαθητής είναι μικρότερος των 14 ετών, δε μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για τις πράξεις του βάσει του ποινικού δικαίου και θα τον αναλάβει η υπηρεσία προστασίας ανηλίκων της επαρχίας της Καταλονίας, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε «συγκλονισμένος», ενώ ο υπουργός Παιδείας, Χοσέ Ιγνάσιο Βερτ, εξέφρασε σε ανακοίνωσή του, την «κατάπληξή» του για το συμβάν.

Αυτού του είδους τα γεγονότα είναι ιδιαίτερα σπάνια στην Ισπανία. Ο φόνος αυτός είναι «ο πρώτος σε σχολείο» μετά το τέλος της δικτατορίας (1939-1975), ανακοίνωσε ένα από τα σημαντικότερα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, το ANPE.

Πηγή: www.pathfinder.grΑρχείο