Home » Τρίζουν τα δόντια στην Αθήνα οι ΗΠΑ για την απελευθέρωση Ξηρού

Τρίζουν τα δόντια στην Αθήνα οι ΗΠΑ για την απελευθέρωση Ξηρού

Τρίζουν τα δόντια στην Αθήνα οι ΗΠΑ για την απελευθέρωση Ξηρού
Η δήλωση εκδόθηκε εν όψει της σημερινής συνάντησης Κοτζιά-Κέρι

Με μια αυστηρή δήλωση με την οποία προειδοποιεί την ελληνική κυβέρνηση ότι τυχόν αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού θα αποτελέσει μη φιλική ενέργεια της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρέσβης Ντέιβιντ Πιρς επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που εμφάνιζαν το State Department ιδιαίτερα ενοχλημένο με την εξέλιξη αυτή.

«Μπροστά στο μνημείο για τους εργαζόμενους της αμερικανικής αποστολής που έδωσαν τη ζωή τους υπηρετώντας την κυβέρνηση των ΗΠΑ», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ο κ. Πιρς εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για το νομοθέτημα, το οποίο «θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρόωρη απελευθέρωση αυτών των τρομοκρατών και άλλων εγκληματιών που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα κατά των Ελλήνων, Αμερικανών και ανθρώπων άλλων εθνικοτήτων».
Αφού απαριθμεί τους Ρίτσαρντ Γουέλς, Τζορτζ Τσάντες, Νικόλαο Βελούτσο, Γουίλιαμ Νορντίν και Ρόναλντ Στιούαρτ που «δολοφονήθηκαν από τρομοκράτες της 17ης Νοέμβρη», ο Ντέιβιντ Πιρς σημειώνει ότι «μέχρι σήμερα, η αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης έχει περιοριστεί σε επίσημες επαφές, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει θετική απάντηση σε κάποιες από τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί ιδιωτικά σχετικά με συγκεκριμένες πτυχές αυτού του νομοθετήματος».
Εξηγεί ότι εξέφρασε ο ίδιος τις ανησυχίες αυτές απευθείας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στις 2 Απριλίου και όπως αναφέρει, «επισήμανα ανάμεσα σε άλλα σημεία ότι, αν ο Σάββας Ξηρός απελευθερωνόταν πριν εκτίσει την ποινή του, όπως ορίστηκε από το ελληνικό σύστημα Δικαιοσύνης, θα ήταν αντίθετη στη μνήμη των Αμερικανών διπλωματών που σκοτώθηκαν και τις οικογένειές τους. Δεν θα μπορούσαμε να το κατανοήσουμε».
Προσθέτει μάλιστα ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι εξέφρασε τις ανησυχίες των ΗΠΑ «άμεσα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα».
Ο Αμερικανός πρέσβης αναγνωρίζει ως «σημαντικά» αλλά και ταυτόχρονα απορρίπτει τα ελληνικά επιχειρήματα περί μεταρρύθμισης του σωφρονιστικού συστήματος, αποσυμφόρησης των φυλακών και τους ανθρωπιστικούς λόγους για ιατρική βοήθεια και βελτίωση των συνθηκών και δηλώνει «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος»: 
«Το ζήτημα είναι ότι οι καταδικασμένοι τρομοκράτες και δολοφόνοι -άνθρωποι που έχουν διαπράξει τρομερά και ειδεχθή εγκλήματα- θα έπρεπε να εκτίσουν πλήρως την ποινή τους στη φυλακή. Όχι από την άνεση των κατοικιών τους, με τους φίλους, την οικογένεια και τους συνεργάτες τους. Η απελευθέρωση αυτών των δολοφόνων από τη φυλακή ατιμάζει τη μνήμη όσων έχουν σκοτωθεί και παραβιάζει τα δικαιώματα των μελών της οικογένειας όσων οι ζωές καταστράφηκαν».
Συμπερασματικά, όπως αναφέρει ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης, ξεκαθαρίζει τη θέση του λέγοντας: «οι καταδικασμένοι τρομοκράτες και άλλοι εγκληματίες που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα πρέπει να εκτίσουν τις ποινές τους όπως έχει αποφασιστεί από την ελληνική Δικαιοσύνη.
Αν ο Σάββας Ξηρός -ή κάποιος άλλος με το αίμα Αμερικανών διπλωματών και των μελών της αποστολής των ΗΠΑ στα χέρια του- φύγει από τη φυλακή, τότε θα πρόκειται για ξεκάθαρα μία μη φιλική πράξη».
Νωρίτερα σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τοποθετήθηκε επίσημα για το θέμα της πιθανής αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού, και υποστήριξε ότι το μέλος της 17 Νοέμβρη, εάν αφεθεί ελεύθερος, θα επαναλάβει, όπως αναφέρει η γραπτή δήλωση, τα τρομοκρατικά του σχέδια.
Πάντως κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν οτι «Εμείς έχουμε δυο φορές ευαισθησία για την τρομοκρατία, διότι τα εγκλήματα αυτά έγιναν στο όνομα της Αριστεράς» και αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με τον Σάββα Ξηρό. Σε ερώτηση για «την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού», επισήμαιναν ότι «σεβόμαστε και τιμούμε την μνήμη των θυμάτων, αλλά η δημοκρατία δεν μπορεί να εκδικείται και οφείλει να είναι γενναιόδωρη». Διευκρίνιζαν παράλληλα ότι για την περίπτωση του Σάββα Ξηρού δεν μιλάμε για αποφυλάκιση αλλά για κατ’ οίκον κράτηση με βραχιολάκι, όπου θα ελέγχεται καλύτερα. Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι ο νόμος στοχεύει στο να μπει μια τάξη στο χάος των φυλακών.
Η ανακοίνωση των ΗΠΑ:
Μας ανησυχεί το γεγονός ότι η προτεινόμενη ελληνική νομοθεσία, που φαινομενικά αποσκοπεί στην βελτίωση της διαβίωσης των κρατουμένων με προβλήματα υγείας, θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρόωρη αποφυλάκιση καταδικασμένων τρομοκρατών υπεύθυνων για την πρόκληση τρομερής ζημιάς στην Ελλάδα, μέσω πολλαπλών επιθέσεων για πάνω από 27 χρόνια, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν Ελληνες πολίτες, Αμερικανοί, και άλλα θύματα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συνεργάζονται εδώ και καιρό στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και ελπίζουμε ότι αυτό θα παραμείνει κεντρικό στοιχείο της συνεργασίας μας.
Η ανησυχία μας για την προτεινόμενη νομοθεσία δεν είναι μόνο θέμα της επώδυνης ιστορίας: Τρομοκράτες, που θα αφεθούν ελεύθεροι, ακόμα και υπό καθεστώς περιορισμού, όπως ο κατΆ οίκον περιορισμός, θα είναι σε θέση να επαναλάβουν τα τρομοκρατικά τους σχέδια.
Ο Σάββας Ξηρός καταδικάστηκε για πολλαπλές δολοφονίες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του Ακολούθου Αμυνας των ΗΠΑ Γουίλιαμ Νορντίν και του στελέχους της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Ρόναλντ Στιούαρτ. Καταδικάστηκε επίσης για απόπειρες δολοφονιών. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ολοκληρώσει την ποινή του, όπως αυτή του επιβλήθηκε από το ελληνικό δικαστικό σύστημα.
Η δήλωση εκδόθηκε εν όψει της σημερινής συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι. 
Όπως έγινε γνωστό η αμερικανική πλευρά έθεσε ως πρώτα θέματα της ημερησίας διάταξης, την εσωτερική τρομοκρατία και την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα.

Πηγή: www.pathfinder.grΑρχείο