Home » Σκουρλέτης: Δεν επαναφέρουμε τους μισθούς στα επίπεδα του 2010

Σκουρλέτης: Δεν επαναφέρουμε τους μισθούς στα επίπεδα του 2010

Σκουρλέτης: Δεν επαναφέρουμε τους μισθούς στα επίπεδα του 2010

Σκουρλέτης: Με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν σημείνει ότι θα επανέλθουν οι μισθοί στα επίπεδα του 2010

Ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, για το επικείμενο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες και θα ρυθμίζει εργασιακά ζητήματα αλλά και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

«Το νομοσχέδιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της επαναρύθμισης των εργασιακών σχέσεων οι οποίες είχαν διαλυθεί. Διαμορφώνει το κατάλληλο έδαφος πάνω στο οποίο οφείλουν εργοδότες και εργαζόμενοι να συζητούν μεταξύ τους και να βρίσκουν πάντοτε την αναγκαία συνθετική συμφωνία στα ζητήματα που αφορούν τη δουλειά τους. Μιλάμε για την επανάκαμψη των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αυτό βελτιώνει το προηγούμενο καθεστώς. Είναι στην ουσία του ευρωπαϊκού κεκτημένου», είπε σχετικά με το νομοσχέδιο ο κ. Σκουρλέτης και συνέχισε:

«Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν ατομικές συμβάσεις απλά, κάποιες είναι αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης σε ατομικό επίπεδο, ή είναι αποτέλεσμα μιας ατομικής σύμβασης η οποία έχει επιτευχτεί κλαδικά. Όταν λέμε επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν σημαίνει αυτόματα ότι οι αμοιβές θα γυρίσουν πριν το 2010 ή το 2012, απλά αποκαθιστούμε τον μηχανισμό του διαλόγου. Θα ήταν ολέθριο να θεωρήσουμε ότι με έναν διοικητικό τρόπο, η κεντρική εξουσία θα έρθει να επιβάλει ύψος μισθών. Αυτό το κάνουμε μόνο στο θέμα του κατώτατου μισθού, για μία και μόνο φορά, με ένα χρονοδιάγραμμα που να είναι τέτοιο ώστε να μην αποτελέσει σοκ για τις επιχειρήσεις. Αυτό που συνέβαινε τώρα, ήταν μια εκβιαστική θα έλεγε κανείς, κατάσταση, απέναντί στον κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά, ο οποίος από την δαμόκλειο σπάθη έστω και της απόλυσης, αναγκαζόταν να υπογράψει μια ατομική σύμβαση με την επιχείρηση που εργαζόταν».

«Η πρότασή μας για τον κατώτατο μισθό είναι να πάμε στα 650 την 1η Οκτωβρίου και από εκεί και έπειτα, από τα μέσα του επόμενου έτους, να πάμε στα 751 ευρώ», πρόσθεσε.

«Αυτοί οι μισθοί, όπως λένε οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των εργοδοτών, στις περισσότερες των περιπτώσεων τους αντέχουν. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κλάδοι της οικονομίας που δυσκολεύονται να προσαρμόσουν τον κατώτατο μισθό σε αυτό το επίπεδο. Εκεί πέρα όμως, ήδη έχουν δρομολογηθεί οι ρυθμίσεις σε σχέση με τις υποχρεώσεις κάθε επιχείρησης στα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο. Θα ακολουθήσει ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο για μια πιο άνετη λειτουργία της επιχείρησης ενώ έχει εξαγγελθεί μια προσπάθεια μείωσης του ενεργειακού κόστους. Αυτά έχουν προηγηθεί της εφαρμογής του κατώτατου μισθού. Μπορεί να το αντέξει σήμερα η ελληνική οικονομία και μάλιστα να δει και θετικά αποτελέσματα από αυτόν τον τρόπο επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751», είπε ακόμα ο κ. Σκουρλέτης.

«Το σώμα επιθεώρησης εργασίας έχει ξαναβγεί στους δρόμους και αυτό έχει γίνει αντιληπτό από την αγορά, η οποία έχε αρχίσει να συμπεριφέρεται με περισσότερη νομιμότητα. Ταυτόχρονα, θέλουμε να διαμορφώσουμε έναν οδικό χάρτη, ο οποίος θα εγκαθιδρύει ένα διαφορετικό κλίμα στις σχέσεις επιχείρησης, εργαζομένων και ελεγκτικών μηχανισμών. Το θέμα είναι πλέον, να αντιληφθούν όλοι ότι πρέπει να πάμε σε μια άλλη λειτουργία των επιχειρήσεων που θα σέβονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και αυτό είναι κέρδος για όλους. Δεν μπορεί να υπάρξει πετυχημένη επιχείρηση με κακά αμειβόμενους εργαζόμενους ή εργαζόμενους που ζουν στην ανασφάλεια και στη δυστυχία», ολοκλήρωσε ο Υπουργός Εργασίας κ. Σκουρλέτης

....

ΠΗΓΗ : www.dikaiologitika.grΑρχείο