Home » Πώς ένα πλαστικό ποτήρι του καφέ μπορεί να σώσει τον κόσμο;

Πώς ένα πλαστικό ποτήρι του καφέ μπορεί να σώσει τον κόσμο;

Δημιουργικά μυαλά συνεχίζουν να μας εντυπωσιάζουν με καινοτόμες ιδέες που υπόσχονται να βελτιώσουν τη ζωή μας και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Ένα βιοδιασπώμενο πλαστικό ποτήρι του καφέ μας έρχεται από την Αμερική για να δώσει λύση στην αδιάκοπη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Θέλετε να μάθετε πώς;

Οι πλατφόρμες χρηματοδότησης που είναι ανοιχτές σε κάθε δημιουργικό μυαλό προκειμένου να καταθέσει την ιδέα του και να ζητήσει τη χρηματική βοήθεια όσων χρηστών πειστούν για την πρωτοπορία της και την αναγκαιότητά της, είναι μία πραγματικότητα που παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Ενδεχομένως, και σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό μίας από τις πλέον δημοφιλείς πλατφόρμες, της Kickstarter, οι Έλληνες να είμαστε περισσότερο επιφυλακτικοί και φειδωλοί στην υποστήριξη τέτοιων ιδεών –άλλωστε όροι όπως καινοτομία και επιχειρηματικότητα πρόσφατα ξεκίνησαν να εντάσσονται στη συλλογική συνείδηση-, ωστόσο, οι άνθρωποι του εξωτερικού φαίνεται ότι αγκαλιάζουν με ιδιαίτερη θέρμη καινούριες ιδέες και είναι έτοιμοι να τις υποστηρίξουν βάζοντας το χέρι στην τσέπη τους.

Έτσι λοιπόν, μέσα από τέτοιου είδους πλατφόρμες γεννιούνται μοναδικές ιδέες που σε διαφορετική περίπτωση ίσως έμεναν στα αζήτητα ενώ πολλές από αυτές προτείνουν δυναμικές λύσεις τόσο σε καθημερινά μας προβλήματα όσο και σε θέματα κοινωνικού/ περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Μία τέτοια απόπειρα επιχειρεί και ο Alex Henige από την Αμερική ο οποίος αξιολογώντας την αγορά του καφέ και εκτιμώντας τη σοβαρότητα από την περιβαλλοντική καταστροφή επιχείρησε να εξερευνήσει πώς ένα πλαστικό ποτήρι του καφέ μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Πώς ένα πλαστικό ποτήρι του καφέ μπορεί να σώσει τον κόσμο;
Ένα διαφορετικό ποτήρι για καφέ

Πώς λοιπόν ένα πλαστικό ποτήρι του καφέ μπορεί να σώσει τον κόσμο;

Ο συλλογισμός του Alex για τη γέννηση της ιδέας καθοδηγήθηκε από μία βασική ερώτηση, μία παραδοχή και με μία ανάγκη.

Μία ερώτηση που έχουμε αναλογιστεί και εμείς αρκετές φορές: Πού πάνε τελικά τα σκουπίδια που καθημερινά πετάμε;

Μία παραδοχή για την κοινωνία στην οποία ζει: Οι Αμερικάνοι είναι εθισμένοι στην καφεΐνη και μόνο στη χώρα τους καταναλώνονται ετησίως 146 δισ. ποτήρια του καφέ. Ακόμα και αν νομίζουμε ότι αυτά τελικά ανακυκλώνονται, στην πραγματικότητα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν μόνο δύο με τρείς φορές πριν τελικά καταλήξουν οριστικά στις χωματερές.

Μία ανάγκη: να καταναλώνουμε μεν αλλά να καταναλώνουμε εξυπνότερα.

Εμπνεύστηκε λοιπόν τη δημιουργία ενός φιλικού προς το περιβάλλον πλαστικού ποτηριού του καφέ, βιοδιασπώμενο, το οποίο θα σημάνει το τέλος της εφήμερης διάρκειας ζωής του καθώς θα μπορεί να φυτεύεται, να ποτίζεται και τελικά από τα απομεινάρια του να προκύπτει φυσικό λίπασμα.

Πώς ένα πλαστικό ποτήρι του καφέ μπορεί να σώσει τον κόσμο;
Ένα ποτήρι του καφέ μπορεί να βοηθήσει στην αναδάσωση μίας περιοχής

Το ποτήρι που προτείνει, θα είναι φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους, ο πάτος του θα αποτελείται από σπόρους και όταν ο καταναλωτής τελειώσει τον καφέ του θα μπορεί είτε μέσα από δύο απλά βήματα να φυτεύει το ποτήρι είτε να το πετάει στους ειδικούς κάδους. Οι κάδοι αυτοί θα βρίσκονται στις καφετέριες οι οποίες θα χρησιμοποιούν αυτά τα βιοδιασπώμενα πλαστικά ποτήρια.

Τα «απορρίμματα» που θα συγκεντρώνονται στους κάδους θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εταιρείες και οργανισμούς προκειμένου να τοποθετηθούν σε περιοχές που είτε έχουν καεί είτε έχουν καταστραφεί.

Για τυχόν απορίες επάνω στο ποτήρι θα δίνονται όλες οι απαιτούμενες πληροφορίες προκειμένου οι καταναλωτές να εξοικειωθούν με τη νέα αυτή χρήση των πλαστικών ποτηριών.

Περισσότερες πληροφορίες για την ιδέα μπορείτε να αναζητήσετε εδώ όπου μπορείτε αν θέλετε να βοηθήσετε και στην πραγματοποίησή της μέσω οικονομικής ενίσχυσης.

....

Πηγή: www.pathfinder.grΑρχείο