Home » Πρώτη συνάντηση μετά από έξι δεκαετίες

Πρώτη συνάντηση μετά από έξι δεκαετίες

Πρώτη συνάντηση μετά από έξι δεκαετίες
Σταθμός στην προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών η συνάντηση των δύο ηγετών

Με μια χειραψία μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της Κούβας Ραούλ Κάστρο άρχισε η Σύνοδος Κορυφής της Αμερικής. Οι δύο ηγέτες θα έχουν σήμερα στο περιθώριο της συνόδου συνάντηση, η οποία θα αποτελέσει σταθμό στην προσέγγιση μεταξύ των δυο χωρών.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μπερναντέτ Μίχαν, δήλωσε ότι οι δύο άνδρες έδωσαν τα χέρια και είχαν μια πολύ σύντομη συνομιλία, λίγο πριν την επίσημη έναρξη της συνόδου κορυφής, όπως είχαν κάνει τον Δεκέμβριο του 2013, όταν είχαν μεταβεί στη Νότια Αφρική για την κηδεία του Νέλσον Μαντέλα. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, θα είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών από το 1956, δηλαδή πέντε χρόνια πριν από τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας.

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ των αρχηγών κρατών των δύο χωρών από το 1956 αναμένεται να επισφραγίσει την αναθέρμανση των σχέσεων των δυο χωρών έπειτα από 18 μήνες διαπραγματεύσεων που διεξάγονταν με άκρα μυστικότητα και βοήθησαν να αλλάξει η σελίδα των 53χρόνων σύγκρουσης.  

Το κύριο εμπόδιο για την επαναλειτουργία των πρεσβειών παραμένει η παρουσία της Κούβας στον κατάλογο της Ουάσινγκτον με τις χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, η οποία στερεί από την Κούβα μέρος της διεθνούς βοήθειας. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν είναι ακόμη αποφασίσει επ΄αυτού, ωστόσο, δεν έχει αποκλειστεί μια «ανακοίνωση» στον Παναμά.

«Η ενδεχόμενη αφαίρεση της Κούβας από τη λίστα, θα δείξει το πέρασμα των σχέσεων ΗΠΑ-Κούβας σε ένα πιο πραγματιστικό επίπεδο. Είναι ένα σημαντικό βήμα αλλά η όλη διαδικασία θα εξακολουθεί να περιορίζεται από το αμερικανικό εμπάργκο», δήλωσε ο Ντιέγκο Μόγια-Οκάμπος, αναλυτής του αμερικανικού Ινστιτούτου Μελετών Πολιτικού Κινδύνου IHS.

Το πλήρες εμπάργκο στις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές με την Κούβα θεσπίστηκε το Φεβρουάριο του 1962 και έγινε αυστηρότερο με το νόμο Χελμς-Μπάρτον του 1996. Η Αβάνα το καταγγέλλει συχνά τονίζοντας ότι είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη του νησιού και ότι έχει προκαλέσει ζημίες ύψους 116 δισεκ. δολαρίων. 

Η Σύνοδος Κορυφής της Αμερικής «έχει μια πραγματικά ιδιαίτερη διάσταση (…) είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που συγκεντρώνονται στο ίδιο τραπέζι οι 35 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων» της περιοχής, δήλωσε με ικανοποίηση στην εναρκτήρια ομιλία του ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού των Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλζα, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορική».

Η Κούβα επιστρέφει σε αυτή τη μεγάλη ηπειρωτική συνάντηση, από την οποία την είχαν αποκλείσει οι ΗΠΑ και ο ΟΑΚ από την πρώτη κιόλας διοργάνωση της Συνόδου Κορυφής της Αμερικής το 1994. 

«Η παρουσία σήμερα του προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο υλοποιεί μια μακροχρόνια προσδοκία της περιοχής», δήλωσε από το βήμα της συνόδου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

Σήμερα, οι αρχηγοί κρατών αναμένεται να έχουν αρκετές συνόδους ολομέλειας πριν από την επίσημη λήξη απόψε.

Συνάντηση Ομπάμα με κουβανούς διαφωνούντες

Ο Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε χθες με υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αμερική, ανάμεσά τους δύο κουβανοί διαφωνούντες, η Λαρίτζα Ντιβερσέντ και ο Μανουέλ Κουέστα Μορούα, σε μια πρωτοβουλία που θα μπορούσε να θίξει την Αβάνα. Πριν από τη συνάντηση, ο Ομπάμα διαβεβαίωσε τους ακτιβιστές ότι είναι «στο πλευρό τους» χωρίς «να επιδιώκει να προωθήσει τα (αμερικανικά) συμφέροντα».

Παράλληλα, ο Ραούλ Κάστρο συναντήθηκε με τον γ.γ. του ΟΗΕ και με υψηλόβαθμο εκπρόσωπο του παγκόσμιου καπιταλισμού, τον πρόεδρο του αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Τομ Ντόνοχιου. 

  • Σχετικά:

Ιστορική συνάντηση Ομπάμα- Κάστρο

Πηγή: www.pathfinder.grΑρχείο