Home » Οι Φιλανδοί ψηφίζουν την επόμενη κυβέρνηση

Οι Φιλανδοί ψηφίζουν την επόμενη κυβέρνηση

Οι Φιλανδοί ψηφίζουν την επόμενη κυβέρνηση
Στις κάλπες καλούνται να σπεύσουν οι Φιλανδοί

Οι Φιλανδοί καλούνται σήμερα στις κάλπες για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές από τις οποίες νικητής αναμένεται να αναδειχθεί ο κεντρώος Γιούχα Σιπίλα, που έχει δηλώσει ρητά την πρόθεσή του για ρήξη με την αδράνεια της κυβέρνησης συμμαχίας κεντροδεξιάς-κεντροαριστεράς.

Ο μέχρι πρότινος βουλευτής της αντιπολίτευσης Γιούχα Σιπίλα,  είναι 53 ετών, πρώην επιχειρηματίας και νέος στον χώρο της πολιτικής.

Η λιτή προεκλογική εκστρατεία του έδωσε μια ιδέα για το μελλοντικό ύφος της διακυβέρνησής του: το πρώτιστο για αυτόν είναι να υπάρξουν αποτελεσματικές πολιτικές ώστε η χώρα να βγει από την κρίση, έπειτα από τρία χρόνια σε έναν φαύλο κύκλο από την οικονομική ύφεση στις πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας, στην έλλειψη μεταρρυθμίσεων και στην επιδείνωση των δεικτών του κλίματος εμπιστοσύνης των νοικοκυριών.

«Η χώρα μας αξίζει κάτι καλύτερο”, έγραψε ο Γιούχα Σιπίλα στο ιστολόγιό του χθες. “Η πολιτική πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη».

Το πρώτο ζήτημα για το οποίο θα κληθεί να πάρει αποφάσεις ο Σιπίλα είναι με ποια κόμματα θα συγκυβερνήσει. Πιθανόν η επιλογή θα γίνει ανάμεσα σε επτά κόμματα, σε μια χώρα όπου οι 200 έδρες της Βουλής κατανέμονται αναλογικά. Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, σε κάθε περίπτωση, δεν θα είναι γνωστή πριν περάσουν αρκετές εβδομάδες.

Με δεδομένο το πόσο σοβαρά είναι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, “το πρόγραμμα της κυβέρνησης θα είναι αρκετά δύσκολο να καθοριστεί”, προβλέπει ο Γιουχάνα Αουνεσλουόμα, καθηγητής πολιτικής ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

Πέραν του κόμματος του Κέντρου, το οποίο συγκεντρώνει περίπου το 24% των προθέσεων ψήφου κι αναμένεται να καταλάβει την πρώτη θέση, τρία κόμματα θα δώσουν μάχη για την δεύτερη θέση, καθώς τα ποσοστά του καθενός κυμαίνονταν από 14 ως 17% κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Πρόκειται για τους συντηρητικούς του απερχόμενου πρωθυπουργού Αλεξάντερ Στουμπ, τους Σοσιαλδημοκράτες του υπουργού Οικονομικών Άντι Ρίνε και τους Φινλανδούς (πρώην Αληθινούς Φινλανδούς) του Τίμο Σόινι, ένα δεξιό, ευρωσκεπτικιστικό κόμμα.

Ενόψει της ψηφοφορίας πάντως, ο Σιπίλα δεν αποκάλυψε τις προτιμήσεις του όσον αφορά τους μελλοντικούς κυβερνητικούς του εταίρους.

Επέμεινε ότι αυτό που προέχει είναι η δυνατότητα της επόμενης κυβέρνησης να εφαρμόσει τα σχέδιά της. “Χρειαζόμαστε νέες δυνατότητες για τις επιχειρήσεις και νέες θέσεις απασχόλησης σε όλη την Φινλανδία. Χρειαζόμαστε θαρραλέες λύσεις, ηγέτες συγκεντρωμένους στον στόχο τους”, τόνισε ο Σιπίλα.

Ο στόχος του είναι να δημιουργηθούν 200.000 θέσεις απασχόλησης μέσα σε 10 χρόνια, καθώς η ανεργία στη Φινλανδία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2003, στο 9,2%.

Η ψήφος των Φινλανδών θα έχει σημαντική επίδραση στην πολιτική της χώρας έναντι της Ευρώπης, με τους συντηρητικούς να είναι το πιο φιλοευρωπαϊκό κόμμα και τους Φινλανδούς να τηρούν την πιο επιθετική στάση έναντι των Βρυξελλών και των παρεμβάσεων της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα Iisalmen Sanomat, οι συντηρητικοί έχουν ένα προβάδισμα μερικών δεκαδικών στην κούρσα για τη δεύτερη θέση.

Η συμμετοχή αναμένεται να είναι αυξημένη. Στη διαδικασία της εκ των προτέρων ψηφοφορίας, από την 8η ως την 14η Απριλίου, προσήλθε το 31,9% των εγγεγραμμένων, ένα ποσοστό αυξημένο κατά 0,7% από το 2011.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: www.pathfinder.grΑρχείο