Home » Κυβέρνηση: οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη από τη συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν

Κυβέρνηση: οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη από τη συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν

Κυβέρνηση: οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη από τη συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν
Βλέπει οφέλη από τη συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν η κυβέρνηση

Την παράκαμψη των ρωσικών αντι-μέτρων απέναντι στην ΕΕ, προκειμένου να ανοίξουν και πάλι οι πόρτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα ελληνικά γεωργικά προϊόντα, και την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας με ταυτόχρονη οικονομική απόδοση στη χώρα μας χιλιάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, από τη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου μέσω της κατασκευής αγωγού, καταγράφει η ελληνική κυβέρνηση στα οφέλη της συνάντησης Τσίπρα – Πούτιν στη Μόσχα. Επισημαίνεται ακόμη η πρόθεση του κ. Πούτιν να μετάσχει η Ρωσία σε επενδύσεις αγωγών, ενέργειας και λιμένων στην Ελλάδα.

Αποτιμώντας τη συνάντηση κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι στη Μόσχα συζητήθηκε ιδιαίτερα η δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσική ομοσπονδία. Υπήρξε, μάλιστα, κοινή βούληση, το επόμενο διάστημα, να ξεκινήσει η διαδικασία ίδρυσης κοινών ελληνο-ρωσικών εταιρειών, στη ρωσική επικράτεια, προκειμένου οι Έλληνες εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων, που εντάσσονται στα αντίμετρα της ΕΕ, να μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία, σημείωναν απόψε κυβερνητικοί κύκλοι, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η διαδικασία δεν λογίζεται ως εξαγωγή, κι αυτό γιατί θα τα διακινούν ρωσικές εταιρείες στις οποίες, όμως, θα συμμετέχουν και Έλληνες παραγωγοί.

Όπως εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι, τα προϊόντα αυτά δεν θα αντιμετωπίζουν αντίμετρα, οι κύκλοι της κυβέρνησης αναφέρουν πως τα προϊόντα θα φτάνουν στη Ρωσία προς επεξεργασία, πράγμα το οποίο, ουσιαστικά, θα δώσει τη δυνατότητα στους αγρότες να ξεπεράσουν ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο που είχε τεθεί το περασμένο καλοκαίρι και μείωσε σημαντικά τις εξαγωγές της χώρας.

Τονίζουν επίσης ότι αυτό συνιστά μια πολύ σημαντική – έστω έμμεση – ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση. Επιπλέον σε ότι αφορά τα αγροτικά προϊόντα, οι κυβερνητικοί κύκλοι παραπέμπουν σε όσα χαρακτηριστικά τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος, Β. Πούτιν, ότι από «τη δυνατότητα διεύρυνσης της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα» και «τη δημιουργία κοινών επιχειρήσεων», θα κερδίσουν και οι Ρώσοι παραγωγοί.

Σε ότι αφορά στον αγωγό, οι κυβερνητικοί κύκλοι παραπέμπουν και πάλι σε όσα είπε ο πρόεδρος Πούτιν ότι «η καινούργια διαδρομή θα καλύψει τις ανάγκες των Ευρωπαίων σε καύσιμα και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ένα από τα βασικά κέντρα διανομής φυσικού αερίου». Επισημαίνουν την ετοιμότητα που δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος προκειμένου «όχι μόνο να δανειοδοτήσουμε κάποια σχέδια που σήμερα συζητήσαμε από κοινού», αλλά και «να λύσουμε τα ζητήματα των χρηματοπιστωτικών σχέσεων».

Οι κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν πως ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε ουσιαστικά και σε όσους διερωτώνται ποιος θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του αγωγού, καθώς είπε ότι διερευνάται η «δυνατότητα άμεσης προκαταβολής μελλοντικών κερδών και αποπληρωμής από την έναρξη της λειτουργίας του αγωγού».

Διευκρινίζουν ότι από τα λεχθέντα από τον Ρώσο Πρόεδρο προκύπτει πως η Ρωσία μπορεί να προκαταβάλλει άμεσα τα μελλοντικά κέρδη από τον αγωγό προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο και η Ελλάδα να αρχίσει να ξεπληρώνει από το 2019, οπότε και αναμένεται να λειτουργήσει ο αγωγός. Κατά τον Ρώσο Πρόεδρο, ο αγωγός «θα αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας», ενώ μίλησε και για «μεγάλα κέρδη χιλιάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, από τη διαμετακόμιση του αερίου», αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι.

Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρονται επίσης στην θέληση που εξέφρασε ο Ρώσος Πρόεδρος ώστε η Ρωσία να μετάσχει σε επενδύσεις στην Ελλάδα, που θα αφορούν αγωγούς, ενέργεια, λιμάνια, κ.λπ.

Επισημαίνουν επίσης την απάντηση του Β. Πούτιν στην ερώτηση αν η Μόσχα θα διευκολύνει οικονομικά την Ελλάδα πως «η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την απάντηση στην ίδια ερώτηση που έδωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πως «η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες ζητώντας την επίλυση του χρηματοδοτικού της προβλήματος, για μια οικονομική κρίση, η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, είναι ευρωπαϊκή».

Πηγή: www.pathfinder.grΑρχείο