Home » Κρούγκμαν: Όχι άλλα μέτρα λιτότητας

Κρούγκμαν: Όχι άλλα μέτρα λιτότητας

Κρούγκμαν: Όχι άλλα μέτρα λιτότητας
Κρούγκμαν: Θα υπάρξει συμφωνία

Δεν υπάρχει εναλλακτική για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη από την εγκατάλειψη του δρόμου της αυστηρής λιτότητας που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια, τόνισε ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε μια ημέρα μετά από την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να πει ‘όχι’ σε επιπλέον περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αρκεί αυτές να μην είναι νέα μέτρα λιτότητας με άλλο όνομα» πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τη πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους της και ενόψει της σημερινής του συνάντησης με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Κρούγκμαν τόνισε ότι η χώρα μας θα πρέπει να ζητήσει επιπλέον χρόνο προκειμένου να μπει τέλος στο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί και να ξαναμπεί η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης.

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για πολύ καιρό ακόμη. «Η Ελλάδα πρέπει να πείσει την Ευρωζώνη ότι η στρατηγική που είχε επιλέξει τα προηγούμενα χρόνια έχει φτάσει στα όρια της. Όποιος πίστευε ότι μια τέτοια διαπραγμάτευση θα διαρκούσε μερικές ημέρες έκανε μεγάλο λάθος», σημείωσε προσθέτοντας ότι η Γερμανία δύσκολα θα παραδεχτεί ότι η πολιτική που ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

O κ. Κρούγκμαν σημείωσε επίσης ότι η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσει να ηθικολογεί και να δει ότι τα νούμερα δεν «βγαίνουν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης που έχουν χτυπηθεί από τη κρίση. «To πιο στενάχωρο είναι ότι ο κ. Σόιμπλε βλέπει τα οικονομικά στοιχεία που είναι χειρότερα από τη δεκαετία του 30Ά και θεωρεί για παράδειγμα τη Πορτογαλία ιστορία επιτυχίας», τόνισε.

Εκτίμησε, πάντως, πως θα υπάρξει συμφωνία καθώς το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν συμφέρει καμία από τις δύο πλευρές. «Αν ήμουν αξιωματούχος στις Βρυξέλλες ή στο Βερολίνο η μεγαλύτερη μου ανησυχία θα ήταν ένα σενάριο Αργεντινής για την Ελλάδα. Δηλαδή η χώρα να χρεοκοπούσε και μετά από ένα δύο χρόνια να σημείωνε δυνατή οικονομική ανάπτυξη.

Ένα τέτοιο σενάριο θα οδηγούσε και άλλες χώρες εκτός της Ευρωζώνης».

Ερωτώμενος σχετικά με τη πιθανότητα διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους ο κ. Κρούγκμαν δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της αλλά αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά «κούρεμα». «Σίγουρα θα βρεθούν τα κατάλληλα εργαλεία για μια τέτοια διαδικασία όταν αυτό χρειαστεί να γίνει», σημείωσε.

Σχετικά με την θέση που τηρούν οι ΗΠΑ στο θέμα της Ελλάδας, ο κ. Κρούγκμαν σημείωσε ότι αν και σε θεσμικό επίπεδο πολλοί θεωρούν ότι η οικονομική πολιτική της Γερμανίας είναι επικίνδυνη, οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να υποδείξουν σε μια υπερδύναμη όπως η Ευρώπη το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσει και εκτίμησε ότι στην απίθανη περίπτωση σύγκρουσης της Ελλάδας με την Ευρωζώνη, η Ουάσιγκτον δεν θα πάρει μέρος.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις που θα πρέπει να προσελκύσει η Ελλάδα, τόνισε ότι αν και η χώρα μας χαρακτηρίζεται από υψηλό ρίσκο οι τιμές έχουν πέσει τόσο πολύ τη τελευταία πενταετία με αποτέλεσμα οι πιθανές αποδόσεις να είναι ιδιαίτερα ελκυστικές, ειδικά άμα κλείσει η συμφωνία με
τους πιστωτές.

πηγή:in.gr

Πηγή: www.pathfinder.grΑρχείο