Home » Ιστορίες ανθρώπων με αναπηρίες που ξεχώρισαν

Ιστορίες ανθρώπων με αναπηρίες που ξεχώρισαν


Ιστορίες ανθρώπων με αναπηρίες που ξεχώρισαν

Ιστορίες ανθρώπων με αναπηρίες που ξεχώρισαν

Jean-Dominique Bauby (23 Απριλίου 1952 – 9 Μαρτίου 1997)

Ιστορίες ανθρώπων με αναπηρίες που ξεχώρισαν

Ο Jean-Do, όπως τον έλεγαν οι φίλοι του, ήταν ένας διάσημος γάλλος δημοσιογράφος και συγγραφέας, που έγραφε μεταξύ άλλων και για το γνωστό περιοδικό Elle. Το 1995, έπαθε καρδιακή προσβολή, και έμεινε σε κώμα για είκοσι μέρες. Όταν συνήλθε, είχε αποκτήσει μία πολύ σπάνια νευρολογική διαταραχή, η οποία λέγεται σύνδρομο εγκλεισμού, κατά την οποία το μυαλό είναι απόλυτα υγιές αλλά το σώμα παραλύει από την κορυφή ως τα νύχια. Στην δική του περίπτωση, ο Jean-Do μπορούσε να κουνήσει μόνο το αριστερό βλέφαρο. Παρά την κατάστασή του, εκείνος κατάφερε να γράψει ένα ολόκληρο βιβλίο, το Σκάφανδρο κι η Πεταλούδα, ανοιγοκλείνοντας απλώς το βλέφαρό του κάθε φορά που άκουγε το σωστό γράμμα από τον Claude Mendibil, ο οποίος απήγγειλε αργά το αλφάβητο. Το βιβλίο του κυκλοφόρησε στη Γαλλία στις 7 Μαρτίου του 1997, και ο Bauby πέθανε δύο μέρες αργότερα. Το αυτοβιογραφικό του βιβλίο έγινε (η ομώνυμη) ταινία, το 2007.

Helen Keller (27 Ιουνίου 1880 – 1 Ιουνίου 1968)

Ιστορίες ανθρώπων με αναπηρίες που ξεχώρισαν

Η Helen Adams Keller ήταν αμερικανίδα συγγραφέας, πολιτική ακτιβίστρια και λέκτορας. Ήταν επίσης τυφλή και κουφή, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να αποκτήσει πανεπιστημιακή εκπαίδευση –και να γίνει ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που κατάφερε να πάρει πτυχίο, παρά το γεγονός ότι δεν μπορούσε ούτε να δει ούτε να ακούσει. Η ιστορία της δασκάλας της, Annie Sullivan, έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο από το θεατρικό έργο και την ταινία The Miracle Worker (Η θαυματοποιός). Η Sullivan έμαθε την Helen να επικοινωνεί γράφοντας τις λέξεις στο χέρι της –ξεκίνησε με τα γράμματα d-o-l-l, για την κούκλα που της είχε φέρει δώρο. Η Helen Keller έγινε τελικά επιτυχημένη συγγραφέας και δυναμική ακτιβίστρια κατά του πολέμου, υπέρ του δικαιώματος ψήφου των γυναικών, των εργατικών δικαιωμάτων και του σοσιαλισμού. Μαζί με τη δασκάλα της, ταξίδεψε σε 39 χώρες, γνώρισε όλους τους Προέδρους των ΗΠΑ από τον Grover Cleveland μέχρι τον Lyndon B. Johnson, και υπήρξε φίλη με διασημότητες όπως ο Alexander Graham Bell, ο Charlie Chaplin, και ο Mark Twain.

Christy Brown (5 Ιουνίου 1932 – 7 Σεπτεμβρίου 1981)

Ιστορίες ανθρώπων με αναπηρίες που ξεχώρισαν

Ο Christy Brown ήταν ιρλανδός συγγραφέας και ποιητής, με σοβαρή εγκεφαλική παράλυση. Γεννημένος στο Δουβλίνο, ήταν ένα από τα 13 παιδιά που επιβίωσαν (από τα 22 που γεννήθηκαν) σε μια καθολική οικογένεια. Για χρόνια δεν μπορούσε να κινηθεί ή να μιλήσει, και οι γιατροί του θεωρούσαν πως έπασχε επίσης από διανοητική αναπηρία. Παρ’ όλα αυτά, η μητέρα του δεν εγκατέλειψε ποτέ τις προσπάθειες να του μιλά και να του μαθαίνει πράγματα.

Κάντε Like και μείνετε ενημερωμένοι!!! Μια δυνατή σελίδα στο Facebook »Ολα Τα Νεα Σε Μια Σελιδα»

–> Ιστορίες ανθρώπων με αναπηρίες που ξεχώρισαν

  • About
  • Latest Posts
Ιστορίες ανθρώπων με αναπηρίες που ξεχώρισαν

Ανδριάνα Μυλωνά

Ιστορίες ανθρώπων με αναπηρίες που ξεχώρισαν

Latest posts by Ανδριάνα Μυλωνά (see all)

  • Ιστορίες ανθρώπων με αναπηρίες που ξεχώρισαν – 07/10/2014
  • Σκότωσε τον φίλο του γιατί «σκούντηξε» στο Facebook την κοπέλα του! – 07/10/2014
  • Το σημείο «μηδέν»: Από που ξεκίνησε το AIDS και πως έφθασε στα πέρατα του κόσμου – 07/10/2014

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.grΑρχείο