Home » Βαρουφάκης: αναζητούμε "έντιμη" συμφωνία, δεν θα πάρουμε λάθος μέτρα

Βαρουφάκης: αναζητούμε "έντιμη" συμφωνία, δεν θα πάρουμε λάθος μέτρα

Βαρουφάκης: αναζητούμε "έντιμη" συμφωνία, δεν θα πάρουμε λάθος μέτρα
«Παγκόσμια η σημασία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους εταίρους»

Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να βρει μια «έντιμη συμφωνία με τους εταίρους», αλλά θα πρέπει να παραδεχθούν ότι το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στη χώρα έχει αποτύχει και ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο ήδη από το 2010, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε ομιλία του στο ινστιτούτο Brookings.

Ο υπουργός χαρακτήρισε τη σημασία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους εταίρους παγκόσμια τονίζοντας ότι η έκβασή τους θα αναδείξει αν η Ευρώπη βοηθά ή τελικά εμποδίζει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, από τις συνέπειες του κραχ του 2008.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το ελληνικό δράμα χρέους του 2010 ήταν ο προάγγελος πολλών από αυτά που ακολούθησαν σε μεγάλα τμήματα της Ευρωζώνης.

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι είναι λογικό να πιστέψει κανείς ότι η Ευρώπη έχει ξεπεράσει την οικονομική κρίση και ότι οι διασώσεις των οικονομιών των περιφερειακών της χωρών σε συνδυασμό με την αυστηρή λιτότητα είχε αποτέλεσμα, με την Ελλάδα να μην καταφέρνει να ανακάμψει εξαιτίας δικών της λαθών.

Ωστόσο, οι χρόνιες παθογένειες της Ελλάδας δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το εύρος και την επιμονή της τρέχουσας κρίσης, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να ερευνηθούν τα λάθη στον σχεδιασμό της νομισματικής ένωσης και πώς αυτά σε συνδυασμό με τα ελαττώματα του έθνους μας παρήγαγαν μία κρίση – τέρας, τέτοια που έχει καταλήξει σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ανθρωπιστικό επίπεδο.

Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι ακόμη και σε χώρες που παρουσιάζονται ως «οι καλοί μαθητές» της Ευρώπης οι επενδύσεις, η αύξηση παραγωγικότητας και η βελτίωση των επιπέδων διαβίωσης υπήρξαν απογοητευτικές ακόμη και με τα πρότυπα της ασθενούς αμερικάνικης ανάκαμψης.

Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στη δυσκολία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και το γεγονός ότι διαρκούν πολύ, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί περισσότερο από κάθε άλλο να καταλήξουν επιτυχώς.

Λάθος το Μνημόνιο

Παρόλα αυτά, εξήγησε ότι η λέξη – κλειδί είναι το «επιτυχώς», υπογραμμίζοντας ότι θα ήταν πολύ εύκολο για εκείνον και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προσυπογράψουν το υπάρχον μνημόνιο.

«Μόνο που αυτό θα ήταν λάθος προς τους δανειστές, προς τους εταίρους και τον λαό της χώρας», εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών, εξηγώντας ότι το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια συνταγή, μια θεραπεία, που «κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να θεωρήσει επιτυχημένη».

Ωστόσο, ο κ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε ότι οι έως τώρα επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων δεν ήταν ικανοποιητικές και πρόσθεσε ότι εξαρτάται από τους Έλληνες και την ελληνική κυβέρνηση να καταλήξουν σε μια μεταρρυθμιστική ατζέντα η οποία θα έχει αποτέλεσμα.

Όμως σημείωσε ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν θα προσυπογράψει στόχους που γνωρίζει ότι η οικονομία της Ελλάδας δεν μπορεί να πετύχει μέσω πολιτικών που οι εταίροι δεν θα έπρεπε να θέλουν να επιβάλουν.

Ο Έλληνας υπουργός είπε ότι συχνά δέχεται την ερώτηση γιατί οι άλλες χώρες που ακολούθησαν πολιτικές λιτότητας δεν αντιμετώπισαν την καταστροφική κατάρρευση που σημειώθηκε στην Ελλάδα.

Ο λόγος είναι απλός, εξήγησε: Ότι αυτές οι χώρες υποβλήθηκαν σε λιγότερη λιτότητα και για σημαντικά μικρότερη χρονική περίοδο.
 
«Η Ελλάδα ήταν η πρώτη που διασώθηκε και κατέληξε ένα πειραματόζωο, όπου έγιναν πολλά πειράματα προς όφελος άλλων, όμως τελικά η Ιστορία θα δείξει ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που συνόδευε τα δάνεια, ήταν λάθος», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.

«Όπως ήταν αναμενόμενο, η αρχή της επιβολής αυστηρής λιτότητας στην πιο ελλειμματική οικονομία προκάλεσε τη μεγαλύτερη κρίση σε καιρό ειρήνη», πρόσθεσε.

Αποφασισμένοι για «έντιμοι» συμφωνία

Ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να βρει μια «έντιμη συμφωνία με τους εταίρους της», αλλά τους κάλεσε «να παραδεχθούν ότι το δημοσιονομικό πρόγραμμα που επιβλήθηκε στη χώρα έχει αποδειχθεί πως έχει αποτύχει και ότι το χρέος της Αθήνας δεν είναι βιώσιμο ήδη από το 2010».

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αντίθετη στην παράταση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που επιβλήθηκε στην Ελλάδα και το οποίο «σχεδιάστηκε λάθος και εφαρμόστηκε από αυτούς που έπρεπε να κάνουν μεταρρυθμίσεις και αρνούνταν να αλλάξουν οι ίδιοι».

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η κυβέρνηση «επιθυμεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο να ολοκληρωθούν γρήγορα και επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις, όμως όχι μέσω της παράτασης του τρέχοντος μνημονίου που κληρονόμησε και το οποίο οδήγησε σε μαζική εσωτερική υποτίμηση, η οποία αναπόφευκτα θα μείωνε βίαια τα εισοδήματα από τα οποία θα έπρεπε να πληρωθούν τα παλιά και τα νέα δάνεια».

Ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις με ιδιωτικοποιήσεις και αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, ενώ θα προχωρήσει με την αντιμετώπιση και άλλων χρόνιων προβλημάτων της χώρας, όπως οι δημόσιες συμβάσεις, η γραφειοκρατία και οι σχέσεις του πολιτικού συστήματος με τους ολιγάρχες και τα μέσα ενημέρωσης.

Αρνούμαστε το Grexit

Επισήμανε παράλληλα ότι η Ελλάδα ποτέ «δεν διασώθηκε πραγματικά, καθώς μόνο το 9% των δανείων πήγαν στο ελληνικό κράτος, ενώ τα υπόλοιπα (χρήματα) χρησιμοποιήθηκαν για να ενισχυθούν ανεύθυνοι χρηματοοικονομικοί θεσμοί, κυρίως στη βόρεια Ευρώπη», επεσήμανε ο ίδιος.

Στις ερωταπαντήσεις που ακολούθησαν ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ και σχολίασε τη συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη: 

«Αρνούμαστε να συζητήσουμε το ενδεχόμενο ενός Grexit ή να παίξουμε με την ιδέα. Οποιοσδήποτε το κάνει είναι βαθιά αντιευρωπαϊστής».

Πηγή: www.pathfinder.grΑρχείο