Home » "Ανέκρουσε πρύμνα" η Άγκυρα στα στρατιωτικά της σχέδια για το Αιγαίο

"Ανέκρουσε πρύμνα" η Άγκυρα στα στρατιωτικά της σχέδια για το Αιγαίο

Οι αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης και η διάσταση που δόθηκε στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στους διεθνείς πολιτικούς και στρατιωτικούς οργανισμούς οδήγησαν την τουρκική ηγεσία να ανακαλέσει την ΝΟΤΑΜ, με την οποία είχε δεσμεύσει μια τεράστια περιοχή στο Αιγαίο για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, από την Σκύρο μέχρι την Λήμνο από τις 2 Μαρτίου και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

"Ανέκρουσε πρύμνα" η Άγκυρα στα στρατιωτικά της σχέδια για το Αιγαίο
Αναδίπλωση από την Άγκυρα για τη ΝΟΤΑΜ που δέσμευε το μισό Αιγαίο για γυμνάσια

Μετά από συνεννόηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, έγιναν έντονα διαβήματα προς τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον ICAO, με τα οποία καταγγέλθηκε το απαράδεκτο της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς η Άγκυρα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο αλλά και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Σχετικό διάβημα έγινε και προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε αποφασισμένη να φέρει το θέμα της τουρκικής συμπεριφοράς σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς.  

Η πολιτική της Αθήνας ανάγκασε την Άγκυρα, σε πρώτη φάση να τροποποιήσει την ΝΟΤΑΜ εξαιρώντας την Λήμνο, ενώ στη συνέχεια την ακύρωσε εξ ολοκλήρου.

Σχολιάζοντας τις κινήσεις της Άγκυρας, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν ότι πρυτάνευσε τελικά η λογική και πρόσθεταν ότι η τουρκική στάση συμβάλει με αυτή της την κίνηση  με εποικοδομητικό τρόπο στον διάλογο και την καλή γειτονία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Το ΝΑΤΟ αποδέχθηκε για πρώτη φορά πλήρως το περιεχόμενο του ελληνικού διαβήματος και σύμφωνα με πληροφορίες ο γενικός γραμματέας κ. Στόλτενμπεργκ διαδραμάτισε θετικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης και την ομαλοποίηση της κατάστασης. 

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, «η απόσυρση της NOTAM, με την οποία η Τουρκία δέσμευε μία μεγάλη περιοχή του Αιγαίου για στρατιωτικές ασκήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, αποδεικνύει ότι η αποτελεσματική διπλωματία γίνεται αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με αποφασιστικότητα και σχέδιο».

Σχετικά:

  • Πεδίο βολής στην καρδιά του Αιγαίου επιδιώκουν οι Τούρκοι
  • Σοβαρή πρόκληση από την Τουρκία στο Αιγαίο

Εσωτερικές αντιδράσεις

Τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ζήτησε η ΝΔ, κρίνοντας σκόπιμο και απαραίτητο να υπάρξει πλήρης και σε βάθος ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων για την ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη με την έκδοση NOTAM από την Τουρκία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, επικοινώνησε με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Μιχάλη Κωσταράκο, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε την αντίδραση της ΝΔ σημειώνοντας πως «η βιασύνη αυτή, ελάχιστες ώρες πριν τελεσφορήσει η ελληνική διπλωματία και αποσυρθεί η τουρκική ΝΟΤΑΜ, τον εκθέτει.Κάποιος που ήταν μέχρι πριν έναν μήνα Πρωθυπουργός θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».

«Η ελληνική κυβέρνηση σωστά κατήγγειλε την αλαζονική πρωτοβουλία της Τουρκίας», δηλώνει το Ποτάμι ζητώντας  την άμεση συγκρότηση και σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής υπό τον υπουργό Εξωτερικών.

Το Ποτάμι τονίζει ότι «σωστά η κυβέρνηση κατήγγειλε στα Ηνωμένα Έθνη, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον ICAO, την πρωτοφανή και αλαζονική πρωτοβουλία της Τουρκίας» και ζητά «την άμεση συγκρότηση και σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής υπό τον υπουργό Εξωτερικών».

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του καταδίκασε τη «νέα προκλητική απόφαση-αναγγελία της τουρκικής κυβέρνησης» επισημαίνοντας ότι «με την πρόκληση αυτή κλιμακώνονται οι ενέργειες, στις οποίες συστηματικά προβαίνει η Τουρκία για μεγάλο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο της αμφισβήτησης τόσο της κυπριακής ΑΟΖ, όσο και των ελληνικών συνόρων, στη γραμμή της διχοτόμησης του Αιγαίου, που ενθαρρύνεται και από τους σχετικούς σχεδιασμούς και πρακτικές του ΝΑΤΟ».

Πηγή: www.pathfinder.gr
Αρχείο