Home » Έμπολα: Πιο θανατηφόρος για τα μικρά παιδιά

Έμπολα: Πιο θανατηφόρος για τα μικρά παιδιά

Ο ιός Έμπολα εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα σε ένα παιδί και είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος σε όσα νήπια είναι κάτω των πέντε ετών, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε διεθνές επίπεδο.

Μετά το ξέσπασμα του αιμορραγικού πυρετού σε γειτονικές χώρες, ο ιός Έμπολα εκτοπίστηκε για λίγο από τη λίστα των πρώτων θεμάτων των ημερών. Μια νέα έρευνα ωστόσο, επαναφέρει στο προσκήνιο τις επιδράσεις του ιού στη ζωή των ανθρώπων, επισημαίνοντας πως τον μεγαλύτερο κίνδυνο από την προσβολή του Έμπολα αντιμετωπίζουν τα μικρά παιδιά κάτω του ενός έτους αλλά και από την ηλικία ενός έως τεσσάρων χρονών.  

Σχετικά: Σιέρα Λεόνε: 9 μηνών αγοράκι πέθανε από Έμπολα

Επιστημονική ομάδα του Imperial College του Λονδίνου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανέλυσε διάφορες περιπτώσεις παιδιών κάτω των 16 ετών που έχουν προσβληθεί από τον ιό σε χώρες όπως η Γουινέα, η Λιβερία, η Σιέρα Λεόνε και στη συνέχεια συνέκριναν τα περιστατικά με αυτά των ενηλίκων. Παρόλο που τα κρούσματα είναι λιγότερα στα παιδιά απ’ ότι στους ενηλίκους, παρατηρείται πως τα πρώτα έχουν λιγότερες πιθανότητες να επιζήσουν.

Έμπολα: Πιο θανατηφόρος για τα μικρά παιδιά
Ο Έμπολα σκοτώνει περίπου το 90% των παιδιών κάτω του ενός έτους

Τα ευρήματα της μελέτης βρίσκονται δημοσιευμένα στο ιατρικό περιοδικό, New England Journal of Medicine και δείχνουν ότι σχεδόν 4000 παιδιά κάτω των 16 ετών έχουν προσβληθεί από τον Έμπολα. Το σύνολο δε, των ασθενών που προσβάλλονται, παρουσιάζει σταδιακή αύξηση αγγίζοντας τις 10000 χωρίς ωστόσο οι λόγοι που παρατηρείται αυτό να είναι σαφείς. Ο ιός επιδρά στη ζωή ενός παιδιού με πιο έντονο τρόπο σύμφωνα με τους επιστήμονες. Για την ακρίβεια, σκοτώνει περίπου το 90% των παιδιών κάτω του ενός έτους και το 80% όσων είναι ενός έως τεσσάρων ετών.

Τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν. Η θνησιμότητα του ιού σε παιδιά από 10 έως 15 ετών ανέρχεται στο 52% ενώ αγγίζει το 65% για τους ενήλικες από την ηλικία των 16 έως 44 ετών. Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την μόλυνση μέχρι την παρουσίαση των συμπτωμάτων είναι μόνο επτά ημέρες για τα μωρά που είναι μέχρι ενός έτους ενώ για τα παιδιά ηλικίας 10 έως 15 ετών είναι δέκα ημέρες. Τα νεότερα παιδιά παρατηρείται επίσης πως βιώνουν τα στάδια από την αρχή της νοσηλείας τους μέχρι τον θάνατο πολύ πιο γρήγορα.

Έμπολα: Πιο θανατηφόρος για τα μικρά παιδιά
Σχεδόν 4000 παιδιά κάτω των 16 ετών έχουν προσβληθεί από τον Έμπολα

Οι διαφορές στα συμπτώματα που έχει το κάθε παιδί είναι μεγάλες. Τα μικρά παιδιά έχουν πυρετό όταν πηγαίνουν για πρώτη φορά στον γιατρό, δεν έχουν δυσκολία στην αναπνοή και είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάζουν πόνους στην κοιλιά, στον θώρακα, στις κλειδώσεις, ή στους μύες. “Τα αποτελέσματα της μελέτης τονίζουν πως τα παιδιά που υποφέρουν από τον συγκεκριμένο ιό χρειάζονται τη βέλτιστη ποιότητα ιατρικής φροντίδας. Αφήνουν ωστόσο αναπάντητη την ερώτηση γιατί τα παιδιά ηλικίας 10 έως 15 χρονών είναι λιγότερο ευάλωτα στον Έμπολα σε σύγκριση με τα νήπια ή τους ενήλικες και αυτό είναι ένα θέμα ανοιχτό προς μελλοντική διερεύνηση”, τονίζει ο επικεφαλής μιας επιδημιολογικής ομάδας στο Γένοβα, Dr Chris Dye. 

Η ερευνήτρια Chistl Donelly από την πλευρά της, τονίζει ότι η έρευνα δείχνει πως ο ιός Έμπολα επηρεάζει με πολύ έντονο και διαφορετικό τρόπο τα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες και αυτή η διαπίστωση επιτάσσει την ανάγκη για γρήγορη αγωγή. Μέχρι να βρεθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, “υπάρχουν πολλά που βρίσκονται ωστόσο σε πειραματικό στάδιο. Επίσημα δεν υπάρχει κάτι για την καταπολέμηση του ιού. Η υπάρχουσα θεραπεία είναι υποστηρικτική και συμπτωματική.    

Πηγή: www.pathfinder.grΑρχείο