Home » Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την τραγωδία στη Μεσόγειο

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την τραγωδία στη Μεσόγειο

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την τραγωδία στη Μεσόγειο
Η Κομισιόν και ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος στην προσπάθεια για πολιτική ανθρωπιάς από την ΕΕ στο θέμα της μετανάστευσης

Υπό τη λαϊκή κατακραυγή που προκάλεσε σε όλη την Ευρώπη ο χαμός 700 και πλέον μεταναστών ανοιχτά της Λιβύης, στα νερά της Μεσογείου οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ δεσμεύτηκαν σήμερα να σταματήσουν τους θανάτους προσφύγων στη Μεσόγειο αυξάνοντας τις διασώσεις και συλλαμβάνοντας τους διακινητές.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συγκαλεί έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη για να συζητηθεί μια κοινή απάντηση στη συρροή προσφύγων από τη βόρεια Αφρική και στα ναυάγια που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

Η απόφαση έρχεται να ικανοποιήσει το σχετικό αίτημα που διατύπωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι την Κυριακή και το οποίο υποστηρίχθηκε από πολλούς ομολόγους του, την ώρα που οι σοροί του ναυαγίου της Κυριακής στην Μεσόγειο μεταφέρονται στην Μάλτα.

Παρά το γεγονός ότι πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν δείξει απροθυμία να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο, φοβούμενες ότι με αυτό τον τρόπο θα ενθαρρύνουν περισσότερους ανθρώπους να κάνουν τον διάπλου σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής στην Ευρώπη, τώρα αντιμετωπίζουν την οργή των πολιτών τους για τον θάνατο των προσφύγων.

Οι βόρειες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αφήσει μέχρι τώρα κατά ένα μεγάλο μέρος τις επιχειρήσεις διάσωσης στα χέρια νότιων χωρών, όπως η Ιταλία. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε σχεδόν 8.000 πρόσφυγες στην Μεσόγειο, σύμφωνα με την Κομισιόν. Τουλάχιστον 3.500 άνθρωποι, πολλοί από αυτούς προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και την πείνα στην Αφρική, πέθαναν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν την Μεσόγειο και να φθάσουν στην Ευρώπη το 2014, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών τήρησαν ενός λεπτού σιγή κατά την έναρξη της σημερινής Συνόδου τους.

Η Κομισιόν παρουσίασε στους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών Υποθέσεων ένα σχέδιο δέκα σημείων για την ανάληψη δράσης που περιλαμβάνουν την ενίσχυση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης και του αριθμού των πλοίων που συμμετέχουν στην επιχείρηση «Triton» για την προστασία των θαλασσίων συνόρων της ΕΕ.

Επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φ.Μογκερίνι

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, η Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι, χαρακτήρισε «ηθικό καθήκον» της ΕΕ «να εστιάσει την ευθύνη μας ως Ευρωπαίων στο να εμποδίσουμε αυτού του είδους τις τραγωδίες να επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά».

Οι προτάσεις των εταίρων

Καθ’ οδόν προς τη σύνοδο του Λουξεμβούργου, οι λύσεις που προτάθηκαν από διάφορους υπουργούς περιλάμβαναν την έκκληση από τη Βρετανία για την εξάρθρωση των διακινητών στη Βόρεια Αφρική, οι οποίοι απαιτούν χιλιάδες δολάρια για να φορτώσουν ανθρώπους πάνω σε πλαστικές λέμβους και ψαροκάικα.

Η Αυστρία υποστήριξε την ιταλική πρόταση να δημιουργηθούν καταυλισμοί στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να ζητήσουν άσυλο επιτόπου χωρίς να διακινδυνεύουν τη ζωή τους διασχίζοντας τη Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ευρώπη.

Η Ιταλία θέλει η Αίγυπτος και η Τυνησία να διαδραματίσουν έναν ρόλο στη διάσωση προσφυγικών σκαφών στη Μεσόγειο. Από τη στιγμή που οι πρόσφυγες θα απομακρύνονται από τη θάλασσα από τους Αιγύπτιους ή τους Τυνήσιους, θα μπορούν να μεταφέρονται σε λιμάνια της βόρειας Αφρικής.

Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δ. Αβραμόπουλος

«Είναι ανθρώπινο καθήκον και ηθική υποχρέωση να θέσουμε τέλος στο συνεχιζόμενο δράμα των χιλιάδων ανθρώπων που διακινδυνεύουν τη ζωή τους κάθε ημέρα στη Μεσόγειο», δήλωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την είσοδό του στο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

Η ελληνική θέση

«Κακή ημέρα για την ανθρωπότητα» χαρακτήρισε τη χθεσινή ο Νίκος Βούτσης με αφορμή τη μεγάλη προσφυγική τραγωδία στα νερά της Μεσογείου και σε συνέντευξή του «Στο Κόκκινο», κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι τα δύο πρώτα χρόνια ανέχθηκε τη Χρυσή Αυγή που στοχοποιούσε και χρησιμοποιούσε τους μετανάστες ως εξιλαστήρια θύματα, ενώ ταυτόχρονα διαστρέβλωνε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό. «Αυτά που λένε περί ‘ανοιχτών συνόρων’ είναι ψευδή. Τα σύνορα τα άνοιξαν οι άλλοι με την κρίση για να φύγουν 200.000 επιστήμονες στο εξωτερικό», σημείωσε.

Τόνισε, δε, ότι θέση της κυβέρνησης είναι να αναλάβουν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως του Βορρά, το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί σε σχέση με την οικονομική και κοινωνική κατάστασή τους.

Για την αντιμετώπιση των αυξημένων, το τελευταίο διάστημα, μεταναστευτικών ροών, ο κ. Βούτσης διευκρίνισε ότι για τη στέγαση περίπου 2.500 ατόμων αναζητούνται κλειστοί ξενώνες 50 το πολύ θέσεων ο καθένας, διάσπαρτων ανά την επικράτεια. Αναγνώρισε, πάντως, την ανεπάρκεια σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό (σε γιατρούς, αστυνομικούς και λιμενικούς), που σε συνδυασμό με τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της χώρας, δυσχεραίνουν την όλη προσπάθεια.

Σχετικά:
  • Εκατοντάδες νεκροί μετανάστες ανοιχτά της Λιβύης
  • Νέα τραγωδία με μετανάστες στη Ρόδο
  • Απειλείται νέα τραγωδία με μετανάστες στη Μεσόγειο
....

Πηγή: www.pathfinder.grΑρχείο